Norveška ubranila naslov, Slovenija v ozadju

Norveška četverica je bila boljša od Avstrije in Švedske. Slovenska štafeta je bila boljša na strelišču kot v smučini in bila šestnajsta. V petek šprint.
Fotografija: Tiril Eckhoff (desno) je Norveški pritekla odločilno prednost. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Tiril Eckhoff (desno) je Norveški pritekla odločilno prednost. FOTO: Joe Klamar/AFP

Prvi komplet kolajn na svetovnem prvenstvu v biatlonu na zasneženi Pokljuki je razdeljen. V tekmi mešanih štafet, najmlajši disciplini na SP, je bila najboljša Norveška (Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Boe, Tiril Eckhoff, Marte Oslbu Roeiseland), ki je ubranila naslov.

image_alt
Če sem zdrav, sem že na pol poti do visokega cilja


Druga je bila presenetljivo Avstrija in tretja Švedska, ki je v zadnjih metrih premagala Ukrajino. Slovenija (Jakov Fak, Klemen Bauer ter Polona in Živa Klemenčič) je bila dobra na strelišču in slabša v smučini ter zasedla šestnajsto mesto.
 

Fakova predstava obetavna


Jutri bo na Pokljuki prost dan, v petek pa bo na vrsti moški šprint, v katerem bo med favoriti za odličja tudi Fak. Ta je dobro opravil kot prvi tekmovalec, zgrešil samo zadnji strel in ga takoj popravil, hiter je bil tudi v teku, kar je dober obet za petek.



V dvoboju Norveška - svet so Norvežani povedli z 1:0. Nastopili so v zlatih štartnih številkah branilcev naslova prvaka in jim po tekmovanju dodali še zlate kolajne. Glede na razplet sezone druščina na zmagovalnem odru ne predstavlja presenečenja.

image_alt
Izhodišče mora ostati napad na vsaj eno kolajno


Uvodna tekma na Pokljuki je vsaj na začetku postregla s presenečenjem, saj je s prvo predajo najbolje opravil 24-letni Belorus Anton Smolski, za njim pa sta predala favorizirana Francoz Emilien Jacquelin in odkritje letošnje sezone, Norvežan Sturla Holm Laeigreid.

Jakov Fak in Klemen Bauer sta preizkusila sneg na Pokljuki. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Jakov Fak in Klemen Bauer sta preizkusila sneg na Pokljuki. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
 

Slovenija je začela z najmočnejšim orožjem. Jakov Fak je leže zadel vseh pet strelov in šel s strelišča celo kot drugi, stoje pa popravljal en zgrešen strel ter predal kot četrti. Klemen Bauer je bil na čelu skupine, ki je lovila vodilno trojico. Bauer je na strelišču obdržal dober položaj, stoje in leže je popravljal po enkrat, šel v zadnji krog na šestem mestu, v smučini pa nato izgubil mesta v dvoboju s Švedom Martinom Ponsiluomo in Rusom Edvardom Latipovom. Že na strelišču pa ga je prehitel tudi letos skoraj nezgrešljivi Avstrijec Simon Eder, ki je pripravil temelj za novo avstrijsko kolajno.


 

Boe 40 sekund hitrejši


V ospredju je vlogo prvega favorita prvenstva v težkih pogojih potrdil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki si je pred svetovnim prvakom s tekme v skupinskem štartu Francozom Quentinom Fillonom Mailletom pritekel že skoraj 40 sekund naskoka, manj kot minuto so zaostajali še Ukrajinci in Kanadčani.



Druga polovica tekme je bila namenjena ženski konkurenci. Tam je prvo mesto za Norveško obdržala Tiril Eckhoff, čeprav ji Pokljuka ne leži najbolj. Za drugo mesto so se borile zamejska Slovenka Dunja Zdouc in Ukrajinka Julija Džima ter Švedinja Linn Persson, pri čemer je Zdoučeva padla na četrto mesto. Odlično je bila na progi tudi Polona Klemenčič, ki je na strelišču zadela vseh 10 tarč in predala kot 14.

Norvežani so bili razred zase. FOTO: Joe Klamar/AFP
Norvežani so bili razred zase. FOTO: Joe Klamar/AFP


Roeiselandova, dobitnica sedmih kolajn na zadnjem SP, je imela v zadnji predaji dovolj naskoka, da bi si lahko privoščila tudi kazenski krog in zmagovalna štafeta je bila jasna predčasno. V boju za srebro pa je bila najbolj uspešna Avstrijka Lisa Theresa Hauser, nedavno presenetljiva zmagovalka tekme v Anterselvi, v ozadju pa sta se za bron spopadli Švedinja Hanna Oeberg in Ukrajinka Olena Pidrušna. Blizu je bila po streljanju tudi Francozinja Julia Simon, ki pa je bila v smučini prešibka. V samem finišu je bila Švedinja za pol sekunde močnejša od Ukrajinke.

image_alt
Ko so Norvežani smučali in streljali hkrati


Živa Klemenčič, ki je nedavno dopolnila 20 let, je debitirala na prvenstvu. Žal se ji na drugem streljanju ni izšlo vse popolnoma po načrtih, morala je v kazenski krog in zdrsnila po razpredelnici, vseeno pa pridobila prve izkušnje.


 

Preberite še:

Komentarji: