Oba Slovenca odstopila

Cyprien Sarrazin v superveleslalomu ubranil napad Odermatta za prvo zmago na tekmah v Wengnu.
Fotografija: Cyprienu Sarrazinu ustrezajo ledene proge. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Cyprienu Sarrazinu ustrezajo ledene proge. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Cyprien Sarrazin je kot prvi Francoz zmagal na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Wengnu. Dobil je dvoboj z domačim matadorjem Marcom Odermattom, ki je zmago zgrešil za 58 stotink sekunde. V boju za tretje mesto je bil najboljši norveški as Aleksander Aamodt Kilde z zaostankom natanko sekunde. Slovenska ekipa znova ni navdušila.

Domači navijači, ki so si v lepem vremenu v lepem številu ogledali spektakel za pokal Lauberhorn, so najbolj nestrpno pričakovali nastop Odermatta, ki je v četrtek po prvi smukaški zmagi v svetovnem pokalu lovil še drugo zmago v dveh dneh. A se 26-letnemu Švicarju tokrat ni izšlo. Sarrazin je bil bolj drzen v liniji, ko je kot tretji na štartu vodstvo prevzel s prednostjo kar 3,09 sekunde pred Kanadčanom Jeffreyjem Readom.

Zmaga Sarrazina je prišla ob veliki ceni za francosko ekipo. Na skoku je grdo padel Alexis Pinturault, v sezoni 2020/21 zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, ki so ga morali s hriba v dolino odpeljati s helikopterjem. Devetindvajsetletni Sarrazin je bil z rdečega stola v ciljni areni priča mučnim trenutkom, ko je po progi po padcu premetavalo reprezentančnega kolega, ki so ga s strmine evakuirali s helikopterjem.

Devetindvajsetletnik v tej sezoni blesti in iz tekme v tekmo dokazuje, da mu zelo ustrezajo ledene proge. V Bormiu je zmagal na prvem in bil drugi na drugem smuku, v Wengnu pa je v četrtek na skrajšani progi zaostal zgolj za Odermattom. Na progi je tokrat najbolj tvegal, v ozkem odseku Kernen-S se je s smučmi dotaknil zaščitne mreže, kar pa ga ni zmedlo.

Pred letošnjo sezono je edini uvrstitvi na zmagovalni oder vpisal v tehničnih disciplinah, leta 2016 je v Alta Badii zmagal na paralelnem veleslalomu, tri leta kasneje je na Grans Risi končal na drugem mestu na veleslalomu. V Wengnu je prvič konkurenco pokoril na superveleslalomu.

Wengen, ki vsako leto prinaša eno najbolj spektakularnih smučarskih zimskih tekmovanj, je prizorišče šele četrtega specialnega superveleslaloma. Lani je to tekmo dobil Kilde, pred dvema letoma Odermatt, leta 1994 pa je bil na tej tekmi najboljši Marc Girardelli iz Luksemburga.

Popraviti vtis

Slovenska vrsta ni popravila slabega vtisa, ki ga je pustila na četrtkovem smuku. Nastopila sta dva Slovenca, Miha Hrobat in Martin Čater, ki je tekmo končal predčasno z odstopom.

Tudi Hrobatu, na štart se je podal kot 55, se nastop ni posrečil. Tako kot Čater pred njim je odstopil, njegova vožnja se je končala pred ciljem. Hrobat je odstopil tudi v četrtek na smuku.

»Na žalost tudi tokrat ni šlo. Fanta sta poskušala tvegati malo več, a z višjimi štartnimi številkami na žalost ni bilo nič bolje. Pred nami ostaja še jutrišnji klasičen smuk z vrha v lepem vremenu. Želim si samo, da bo tekma potekala brez padcev, kajti potem se pogoji na progi kar bistveno spremenijo. Želim si tekme brez prekinitev, pošteno za vse tekmovalce, in upam, da bomo popravili vtis od teh dveh slabših dni,« je razplet tekme ocenil trener slovenske ekipe za hitri disciplini Aleš Gorza.

V soboto sledi klasični smuk z vrha, pokal Lauberhorn se bo končal v nedeljo s slalomom, na katerem bo od Slovencev nastopil Štefan Hadalin, ki je bil nazadnje del najboljše slalomske trideseterice pred enim letom v Wengnu s 27. mestom.

Komentarji: