Odermatt še naprej matira tekmece

Švicar leto 2023 končal z zmago in na vrhu lestvice.
Fotografija: Marco Odermatt je hitrejši od konkurence. FOTO: Fabrice Coffrini /AFP
Odpri galerijo
Marco Odermatt je hitrejši od konkurence. FOTO: Fabrice Coffrini /AFP

Švicar Marco Odermatt je leto 2023 zaokrožil na najlepši možni način z zmago. Leto, ki se bo končalo v nedeljo, je odprl 7. januarja z zmago na veleslalomu v Adelbodnu ter končal danes z zmago na superveleslalomu v Bormiu. Odermatt bo v leto 2024 vstopil kot vodilni v seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev. Slovenca sta ostala brez točk.

Odermatt je konkurenco premagal za skoraj sekundo. Manjše presenečenje na zmagovalnem odru je Avstrijec Raphael Haaser (+0,98), ki je prav v Bormiu še drugič v karieri stopil na oder za zmagovalce, potem ko je bil na tem superveleslalomu drugi že pred dvema letoma.

Zato pa vsekakor ni presenetljivi nosilec tretjega mesta na osmem moškem superveleslalomu v Bormiu kot posamični tekmi. Tega je zasedel norveški as, svetovni podprvak Aleksander Aamodt Kilde (+1,31), zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2019/20, ki za zdaj ostaja brez zmage v sezoni 2023/24.

Odermatt je od začetka sezone 2023/24 zmagal na štirih tekmah, na treh veleslalomih in superveleslalomu v Bormiu, kjer je slavil že lani. Postal je prvi alpski smučar, ki je dvakrat osvojil zmago na superveleslalomskih tekmah na Stelviu, in to zapovrstjo.

Z enajsto superveleslalomsko zmago je postal tudi najuspešnejši Švicar v moški konkurenci v tej disciplini. Pirmin Zurbriggen jih ima 10. Od Švicarjev ima superveleslalomskih zmag več le Lara Gut-Behrami, in sicer 19. Odermatt je osvojil 28. zmago v svetovnem pokalu, sedemnajst zmag je nanizal v letu 2023. To so bile njegove 17. stopničke in 10. zmaga na zadnjih 20 superveleslalomih.

»To je bil še en popoln superveleslalom,« je dejal Odermatt. »V mislih sem imel dober načrt. Pametno sem smučal, kjer sem moral, in pritisnil, kjer sem lahko, in bilo je popolno. Na takšnih strminah je treba dobro smučati. Če zdaj vse deluje, me bo verjetno težko premagati.« Odermatt se je odzval tudi na zaskrbljujoče novice, povezane s četrtkovim padcem Avstrijca Marca Schwarza, ki je v Bormio prišel kot vodilni v skupnem seštevku. Zanj se je po poškodbi križnih vezi v desnem kolenu sezona že končala.

Miha Hrobat je bil 33. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Miha Hrobat je bil 33. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

»Njegova poškodba nam znova kaže, kako majhna je razlika med zmago in porazom ter celo med poškodbami. Zelo sem žalosten, da sem ga izgubil kot tekmeca. Je odličen fant, do zdaj je pokazal popolne predstave in pogrešali ga bomo. Toda vrnil se bo.«

Slabši kot v smuku

Nastopila sta dva Slovenca, ki se nista uvrstila med dobitnike točk. Oba sta nastopila z visokima štartnima številkama 35 in 51. Martin Čater je ostal brez uvrstitve, potem ko je odstopil. Miha Hrobat se je na tej zahtevni progi bolje znašel, a je ostal prekratek za uvrstitev med najboljših trideset.

Njegov zaostanek je znašal 3,59 sekunde, kar je zadoščalo za 33. mesto. Vsaj točko je zgrešil za 42 stotink sekunde. Hrobat se je na četrtkovem smuku odrezal precej bolj, osvojil je 11. mesto, kar je njegov najboljši dosežek v svetovnem pokalu v tej sezoni. »V superveleslalomu imamo problem, da imamo visoke številke in mora biti vožnja zares odlična, da si lahko izboriš dober rezultat. Martin je bil vse do zadnjega vmesnega časa v igri za mesta do 20, a je nato napravil napako in odstopil. Miha je storil napako pred strmino in nato brez hitrosti ni mogoče računati na dober rezultat s številko 51. V superveleslalomu smo malce slabši kot v smuku in je treba na tem še nekaj delati. Bormio tako zapuščamo z malo mešanimi občutki, saj smo imeli eno dobro in eno slabšo tekmo,« je ocenil slovenski trener Aleš Gorza.

Svetovni pokal alpskih smučarjev se bo v letu 2024 nadaljeval s tekmama v veleslalomu in slalomu 6. in 7. januarja v Adelbodnu.

Komentarji: