Paris še četrtič kralj Bormia; Kosi z zlomoma, a brez hujših poškodb

Italijanski smučar Dominik Paris je dobil igro stotink na superveleslalomu v Bormiu, s 26. mestom je pet točk za svetovni pokal osvojil tudi Martin Čater. 
Fotografija: Dominik Paris kraljuje na izjemno zahtevni progi v Bormiu. FOTO: AP
Odpri galerijo
Dominik Paris kraljuje na izjemno zahtevni progi v Bormiu. FOTO: AP

Nov dan, nova zmaga Dominika Parisa, velikega zmagovalca Stelvia. Južni Tirolec je po smukaški preizkušnji najhitrejšo linijo na brutalno ledeni progi ubral tudi na superveleslalomski ter osvojil še četrto zmago v Bormiu. Za pet slovenskih točk je s 26. mestom poskrbel Martin Čater. Boštjan Kline in Miha Hrobat sta bila prepočasna za trideseterico.

V boju stotink je krajšo potegnil olimpijski prvak Avstrijec Matthias Mayer, ki je zmago izgubil le za stotinko. Tretje je mesto je pripadlo Norvežanu Aleksandru Aamodtu Kildeju (+0,46). Avstrijec Vincent Kriechmayr je bil četrti z zaostankom 50 stotink sekunde.

Devetindvajsetletni domačin Paris je postal edini Zemljan s štirimi zmagami na tej zahtevni progi. Kralj Stelvia je prehitel Avstrijca Michaela Walchhoferja in Hermanna Maierja, ki sta v Bormiu trikrat stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.
Paris je vpisal enajsto zmago v svetovnem pokalu, to so njegove 26. stopničke. Kar devet zmag ima na smukaških progah, dve zmagi pa si po novem lasti v superveleslalomu.
 

Paris končal avstrijsko prevlado


Italijan je postal komaj četrti zmagovalec moških superveleslalomov v Bormiu in prvi ne-Avstrijec. Pred več kot desetimi leti, ko je slavil Hannes Reichelt, je bil Slovenec Aleš Gorza tretji, leta 2000 je preizkušnjo dobil Hermann Maier, leta 1995 pa Richard Kröll. Specialiste za hitre discipline po Bormiu čaka krajši tekmovalni premor, na proge se bodo vrnili sredi januarja v Wengnu z alpsko kombinacijo in smukom.

Po prvem delu svetovnega pokala in 16 tekmah sta na vrhu seznama seštevka zime Avstrijca Marcel Hirscher (620) in Max Franz (408), najboljši Slovenec pa je na 18. mestu Žan Kranjec (189), zmagovalec veleslaloma v Saalbachu. Po štirih superveleslalomih je na vrhu Norvežan Aksel Lund Svindal (219), najboljši Slovenec pa Klemen Kosi 19. (42 točk), ki je zadnjo moško tekmo v letu 2018 izpustil, potem ko je padel na petkovem smuku in se v domovino vrnil z zlomljenim nosom in ličnico.
 

Saugestad kot Kosi


Klemen Kosi jo je na srečo odnesel brez poškodb, ki bi pustile dolgotrajne posledice. FOTO: AP
Klemen Kosi jo je na srečo odnesel brez poškodb, ki bi pustile dolgotrajne posledice. FOTO: APTudi danes ni šlo brez padcev in prekinitev. Na superveleslalomu je padel Norvežan Stian Saugestad, ki ga je prav tako kot Kosija vrglo s proge v zaščitne mreže. Norvežana, ki so mu reševalci že takoj nadeli oporo za vrat zaradi suma poškodbe, so prav tako v bolnišnico v bližnjem Sondriu prepeljali s helikopterjem, v helikopter so ga dvignili na nosilih in z vitlom.

Še pred prekinitvijo je bilo možno spremljati prvi slovenski nastop, s številko 14 se je po progi pognal Boštjan Kline (+3,01; 37.), ki ne najde izhoda iz rezultatske krize. Za takrat vodilnim Mayerjem je zaostal tri sekunde in pristal na zadnjem mestu uvrščenih. Še eno stotinko zaostanka je dobil po nastopu Parisa ter je do konca izpadel iz trideseterice, kateri razdelijo točke svetovnega pokala.

Po prekinitvi je bil s številko 30 v lovu za točke uspešnejši Martin Čater (+2,40), ki je bil za 61 stotink hitrejši od reprezentančnega kolega. Čater je bil hiter zlasti v zgornjem delu, njegov nastop je zadoščal za edine slovenske točke po dveh dnevih tekmovanj v Bormiu.

Zadnji slovenski nastop je bil pri številki 43. Nosil jo je Miha Hrobat, ki je za zmagovalcem preizkušnje zaostal 2,79 sekunde za 34. mesto. Trideseterico je zgrešil za 23 stotink sekunde.
 

Komentarji: