Pen: Od daleč se vidi, koliko ima Kline še rezerve

Boštjan Kline si je z 12. mestom na zadnjem superveleslalomu prismučal izid sezone.
Fotografija: Boštjan Kline si je na zadnjem superveleslalomu sezone z 12. mestom prismučal izid zime. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Boštjan Kline si je na zadnjem superveleslalomu sezone z 12. mestom prismučal izid zime. FOTO: Reuters

"Zelo sem vesela, ker se vez dobro zarašča in drži," je s prisilnega počitka o uspešnem okrevanju poškodovanega kolena sporočila svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec. Zadnji smuk sezone za svetovni pokal je spremljala z dr. Niklausom Friederichom po pregledu na kliniki v Baslu. Včeraj je zaploskala še novima lastnikoma superveleslalomskega globusa.

Prejela sta ga Mikaela Shiffrin in Dominik Paris. Shiffrinova je v superveleslalomu prav v tej zimi zmagala premierno v karieri – in to kar trikrat. Na zadnji tekmi je sicer zmago slavila Viktoria Rebensburg, Američanka pa je bila četrta z Nicole Schmidhofer, lastnico smukaškega globusa. V skupnem seštevku je prešla magično mejo 2000 točk. "Sezona je bila odlična, ampak vseskozi se zavedam, da se zmagovanje lahko ustavi. Pomembno je, da ostanem motivirana in delavna ter da si z ekipo začrtamo prave cilje. Vse to je proces. Nikoli ne veš, kako dolgo bo trajalo, zato moram trdo delati naprej," je dejala 24-letnica.

Superveleslalomska globusa sta si prismučala Mikaela Shiffrin in Dominik Paris. FOTO: Reuters
Superveleslalomska globusa sta si prismučala Mikaela Shiffrin in Dominik Paris. FOTO: Reuters


V moški konkurenci je prvič po sedmih sezonah lastnik superveleslalomskega globusa postal smučar, ki ni Norvežan. Paris je Italiji zagotovil lovoriko v tej disciplini prvič po letu 1995. Najbolje je "prebral" progo v Soldeuu, slavil je na tekmah v obeh hitrih disciplinah, zanj je bil to po Bormiu in Kvitfjellu tretji zmagovalni dvojček. "Kako mi je uspelo v eni sezoni hitrih disciplin zmagati sedemkrat? Pojma nimam!" je dejal.
 

Težko in kompleksno


Slovenska vrsta je imela včeraj na štartu dva smučarja – Klemen Kosi je odstopil, Boštjan Kline je z 12. mestom dosegel izid sezone. "V zadnjih treh tednih smo skušali ogromno trenirati, ostati osredotočeni in se dobro pripraviti. Konkurenca je progo v Soldeuu, ki je nihče ni poznal, presmučala trikrat (dva treninga smuka in tekma, op. a.), kar je bil naš hendikep. Boštjanov pristop in tekmovalnost sta bila prava, ampak od daleč se vidi, koliko ima še rezerve. Veliko iz tega nastopa lahko nese na naslednje treninge in priprave za novo sezono," je ocenil trener za hitre discipline Peter Pen. Zaveda se, da bo treba precej postoriti na Klinetovem smuku, v katerem je nekdanji član elitne sedmerice v tej zimi osvojil le štiri točke: "Na njegovi samozavesti, zaupanju, opremi ... Zadeva je težka in kompleksna."

Največji napredek je ekipa za hitre discipline pokazala prav v superveleslalomu. Prvič po sezoni 2011/12 je imela štiri dobitnike točk. Miha Hrobat si jih je v tej disciplini prismučal prvič v karieri: "Kosi je na uvodnih tekmah nakazoval, da bo to njegova najboljša sezona, v Bormiu je potem grdo padel, a po padcu pokazal značaj in voljo, ni mu bilo lahko. Pomembno je, da z Martinom Čatrom, ki je bil na svetovnem prvenstvu pol sekunde od kolajne, opravita dobro rehabilitacijo in se pripravita za novo sezono."
 

Dobro vedo, kje so bili


"Zelo malo ljudi v Sloveniji razume, kaj pomeni biti smukač. Na prvi tekmi v sezoni se na štartu zbere 70 tekmovalcev, potem pa sta na vsakem ogledu dva manj. Težko je gledati, ko se vrsta zmanjšuje, ko pobiraš svojega tekmovalca iz varnostne mreže, ko izgubiš smučarskega prijatelja ... Dobro vem, od kod smo prišli, kje smo bili pred štirimi leti, tega nisem pozabil," je razmišljal Pen.

Do konca aprila bo s fanti vadil v Hinterstoderju, na Nevejskem sedlu, državnem prvenstvu na Krvavcu in Banskem. Zbranost po finalu svetovnega pokala ne pade? "Moja naloga je, da jo obdržimo. Če veš, kaj potrebuješ v prihodnji sezoni, ne sme pasti," je še poudaril.

Dominik Paris je bil izjemen vso sezono. V hitrih disciplinah je v zimi zmagal sedemkrat. En dan za drugim (smuk, superveleslalom) je bil nepremagljiv v Bormiu, Kvitfjellu in nazadnje v Soldeuu. FOTO: AFP
Dominik Paris je bil izjemen vso sezono. V hitrih disciplinah je v zimi zmagal sedemkrat. En dan za drugim (smuk, superveleslalom) je bil nepremagljiv v Bormiu, Kvitfjellu in nazadnje v Soldeuu. FOTO: AFP

 

Komentarji: