Petra Vlhova po drami dobila zadoščenje v Åreju

Slovakinja je v finalu premagala Viktorio Rebensburg in Mikaelo Shiffrin ter osvojila drugo kolajno na svetovnem prvenstvu. Meta Hrobat na debiju med članicami 22.
Fotografija: Petra Vlhova je dočakala zmago na SP. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Petra Vlhova je dočakala zmago na SP. FOTO: AFP

Åre – Ko se ji je zlata kolajna v kombinaciji izmuznila za zgolj tri stotinke, slovaška zvezdnica Petra Vlhova ni skrivala razočaranja, a vse se ji je povrnilo na razburljivi veleslalomski tekmi na svetovnem prvenstvu na Švedskem. V finalu je za 14 stotink sekunde premagala vodilno na prvi progi Viktorio Rebensburg in osvojila prvo zlato.

Glavna favoritinja Mikaela Shiffrin (+ 0,38) je osvojila tretje mesto, to ni bil njen dan, v prvo je bila šele peta, tudi v drugo njena vožnja ni bila takšna, kot smo pri Američanki vajeni.


Hrovatova: Šola za pozabo


Slovenska adutinja Meta Hrovat je bila še bolj razočarana kot najboljša smučarka na svetu. Na prvi progi je bila 13. in je skoraj za dve sekundi zaostala za vodilno Rebensburgovo. V finalu je izgubila še devet mest s skupnim zaostankom 3,09 ...

»Ni se mi izšlo po željah, druga vožnja je bila še slabša od prve. S takšnih tekem želiš vzeti nekaj pozitivnega, drugače pa jih čim prej pozabiti. Velika tekmovanja so vendarle samo tekmovanja in tako jih je tudi treba vzeti,« je za Televizijo Slovenija povedala 20-letna smučarka iz Kranjske Gore, sicer mladinska prvakinja v slalomu.
 

Bucikova in Dvornikova zunaj 30


Preostali Slovenki, Ana Bucik (+ 3,39) in Neja Dvornik (+ 4,07), sta bili malce prepočasni za trideseterico, sta pa vseeno smučali tudi na drugi progi, kot je običaj na SP. Bucikova (+5,68) je bila na koncu 31., Dvornikova (+6,75) 34.

Petra Vlhova je bila edina zares srečna na zmagovalnem odru. FOTO: Reuters
Petra Vlhova je bila edina zares srečna na zmagovalnem odru. FOTO: Reuters


Trener Vlhove je nekdanji trener slovenske šampionke Tine Maze, Italijan Livio Magoni, ki po Mazejevi čudeže ustvarja tudi z najuspešnejšo slovaško alpsko smučarko. Že na veleslalomu za Zlato lisico v Mariboru je Vlhova potrdila izjemno formo z delitvijo prvega mesta s Shiffrinovo.
 

Krajša proga ob sunkih vetra

 

Kot je na tem svetovnem prvenstvu že običajno, so bili tudi danes švedski prireditelji primorani prestaviti – znižati – štartno mesto, ponovno so jih v to prisilile neugodne vremenske razmere, predvsem močni sunki vetra v zgornjem in srednjem delu proge in dežne kaplje, ki pa so ob nastopu prvih tekmovalk ponehale. Da se ne bi razmere na progi, ki seveda ni bila optimalno pripravljena, še poslabšale, so se veleslalomistke na skrajšano progo spuščale v najkrajšem možnem intervalu.

Meta Hrovat očitnih napak ni delala, a ji smuči niso stekle. FOTO: Reuters
Meta Hrovat očitnih napak ni delala, a ji smuči niso stekle. FOTO: Reuters


Hrovatova, za katero je bil to ognjeni krst na svetovnih prvenstvih, na prvi progi pretiranih težav ni imela, a ji smuči nikakor niso stekle in je kopičila zaostanek do končnih skoraj dveh sekund (+ 1,87). Le v zadnjem sektorju je bila enakovredna najboljšim in je zamudo celo rahlo zmanjšala.
 

Jutri moška tekma s Kranjcem


Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v švedskem Åreju se sicer počasi nagiba h koncu, vrhunec sezone čaka do nedelje le še specialiste za tehnične discipline. Jutri bo moški veleslalom, v soboto in nedeljo pa še oba slaloma.

Dekleta so se danes na prvo progo zapodila ob 14.15, finale pod reflektorji pa se je začel ob 18. uri, potem ko so ga prireditelji zaradi močnih sunkov vetra preložili za 15 minut.

Viktoria Rebensburg ni ubranila prednosti. FOTO: Afp
Viktoria Rebensburg ni ubranila prednosti. FOTO: Afp


Naslov svetovne prvakinje je branila Tessa Worley, ki je predlani v St. Moritzu za 34 stotink odpravila tudi favorizirano Shiffrinovo in za še štiri desetinke več Italijanko Sofio Goggia. Worleyjeva je končala na šestem mestu. Četrta je bila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki je s Shiffrinovo izgubila boj za bron, s sedmega se je na končno peto mesto zavihtela Italijanka Federica Brignone.

Vlhova, 23-letna slovaška senzacija, bo ob Shiffrinovi glavna kandidatka za zmago v sobotnem slalomu. Še prej bo jutri moški veleslalom, Slovenci imamo aduta v Žanu Kranjcu, ki bo štartal s številko 3. 

Preberite še:

Komentarji: