Po Vonnovi in Veithovi superveleslalom dobila še Shiffrinova

Američanka je za zmago, svojo 66. v svetovnem pokalu, za 29 stotink sekunde premagala Italijanko Marto Bassino. Ilka Štuhec je konec tedna v Pirinskem gorovju zaokrožila z 20. mestom.
Fotografija: To je četrta superveleslalomska zmaga Shiffrinove v svetovnem pokalu, prva v gorovju Pirin. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP
Odpri galerijo
To je četrta superveleslalomska zmaga Shiffrinove v svetovnem pokalu, prva v gorovju Pirin. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP

Mikaela Shiffrin je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Banskem. Američanka je za zmago, svojo 66. v svetovnem pokalu, za 29 stotink sekunde premagala Italijanko Marto Bassino in za 70 stotink Švicarko Laro Gut-Behrami na drugem in tretjem mestu. Ilka Štuhec je konec tedna v Pirinskem gorovju zaokrožila z 20. mestom.

Shiffrinova je zelo dobro opravila konec tedna v Bolgariji, na petkovem smuku je zmagala, sobotni smuk je končala na četrtem mestu, v nedeljo pa je na svoj seznam dodala še eno zmago.

V treh dneh tekmovanj v Banskem je osvojila kar 250 točk in ima po polovici izpeljanih ženskih tekmah, 21 od 40, na vrhu razpredelnice 1225 točk. Italijanka Federica Brignone, ki je danes odstopila, na drugem mestu zaostaja 370 točk, danes šesta Slovakinja Petra Vlhova na tretjem mestu pa 395 točk.

Shiffrinova je z zmago na tretjem superveleslalomu sezone prevzela tudi vodstvo v posebnem seštevku discipline. Danes četrta Švicarka Corine Sutter je morala predati rdečo majico.

To je četrta superveleslalomska zmaga Shiffrinove v svetovnem pokalu, prva v gorovju Pirin. Shiffrinova, ki bo 13. marca dopolnila 25 let, ima največ zmag v slalomih (43) in veleslalomih (11), a iz sezone v sezono dokazuje, da ji tudi hitrost ni tuja. S četrto superveleslalomsko zmago je tretja najuspešnejša Američanka. Le Bode Miller (5) in Lindsey Vonn (28) jih imata več v tej disciplini.

Shiffrinova je z zmago na tretjem superveleslalomu sezone prevzela tudi vodstvo v posebnem seštevku discipline. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP
Shiffrinova je z zmago na tretjem superveleslalomu sezone prevzela tudi vodstvo v posebnem seštevku discipline. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP


S 66. zmago v svetovnem pokalu je le še utrdila status najuspešnejše smučarke do dopolnjenega 24 leta starosti. Je pa tudi vse bližje izenačitvi dosežka od lani upokojenega avstrijskega asa Marcela Hirscherja, ki je še tretji najuspešnejši v zgodovini, a je v svoji karieri zbral le eno zmago več od Američanke. Pred obema sta na večni lestvici najuspešnejših zbirateljev zmag Lindsey Vonn (82) in Ingemar Stenmark (86).

V Banskem so pripravili zgolj štiri superveleslalome. Zmagovalka prvega in drugega v letih 2009 in 2012 je bila od lani tekmovalno upokojena rojakinja Shiffrinove Vonnova, superveleslalomsko tekmo leta 2015 pa je dobila Avstrijka Anna Veith, takrat še Fenninger. Na dveh superveleslalomih v Banskem je bila na stopničkah Tina Maze, leta 2015 druga, leta 2009 tretja.

Ilki Štuhec Bansko ne bo ostal v najboljšem spominu. Proga je bila za Mariborčanko veliko preveč veleslalomska in zavita. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP
Ilki Štuhec Bansko ne bo ostal v najboljšem spominu. Proga je bila za Mariborčanko veliko preveč veleslalomska in zavita. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP


Naslednici Mazejeve, trenutno edini slovenski predstavnici na ženskih smukih in superveleslalomih, Ilki Štuhec Bansko ne bo ostal v najboljšem spominu. Proga je bila za Mariborčanko veliko preveč veleslalomska in zavita. Preizkušnji v smuku je končala na 18. in 19. mestu, superveleslalom pa na 20. Na vseh treh preizkušnja je bil njen zaostanek večji od dveh sekund za zmagovalko, na nedeljski tekmi je njen zaostanek znašal 2,67 sekunde.

Italijanka Marta Bassino je v Banskem prvič stopila na zmagovalni oder v obeh hitrih disciplinah. Sobotni smuk in nedeljski superveleslalom je končala na drugem mestu. Po natanko enoletnem postu se je na zmagovalni oder vrnila Lara Gut-Behrami, ki je pred Banskim nazadnje bila tretja na superveleslalomu 26. januarja lani v Garmisch-Partenkirchnu.

Ženska karavana se bo po Banskem preselila na olimpijsko progo nad Sočijem v Rozo Hutor, kjer bosta 1. in 2. februarja na sporedu smuk in superveleslalom.

Komentarji: