Poleg Štuhčeve prvič med aduti Kranjec

»Vsako tekmo biti med deseterico – to je naš cilj,« je cilje pred SP v alpskem smučanju razgrnil vodja panoge Miha Verdnik.
Fotografija: Za Ilko Štuhec, ki bo branila naslov iz St. Moritza 2017, in Žana Kranjca bo SP na Švedskem četrto v karieri. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Za Ilko Štuhec, ki bo branila naslov iz St. Moritza 2017, in Žana Kranjca bo SP na Švedskem četrto v karieri. Foto Tomi Lombar

Celje – »Vsako tekmo biti med deseterico – to je naš cilj. Želim si, da bi bili naši smučarji na vsaki preizkušnji nevarni in bi tekmece opozorili, da morajo računati tudi na nas,« je cilje pred svetovnim prvenstvom v alpskem smučanju, ki ga bo med 4. in 17. februarjem gostil Åre na Švedskem, razgrnil vodja panoge Miha Verdnik. Aduta odprave sta branilka naslova v smuku Ilka Štuhec in Žan Kranjec.

Smučarke in smučarji imajo ta konec tedna pred sabo le še dve tekmi v svetovnem pokalu, preden se bodo dokazovali na svetovnem prvenstvu. Medtem ko se bodo dekleta merila v Mariboru v tehničnih disciplinah, se bodo fantje udarili na Bavarskem – sobotnemu smuku bo sledil še nedeljski veleslalom. Včeraj so na novinarski konferenci v Celju, na kateri sta manjkala Boštjan Kline (na treningu v Saalbachu) in Klemen Kosi (zaradi bolezni je vprašljiv njegov nastop v Garmischu), spregovorili o svojih pričakovanjih pred vrhuncem sezone.


V napad na nov naslov


Najbolj vroče ime v odpravi je Štuhčeva, ki so ji pred dvema sezonama okrog vratu nadeli zlato snežinko v smuku. Če je bilo v začetku te zime še odprto vprašanje, kam v konkurenci lahko poseže, je po dveh zmagah in še dveh vzponih na stopničke potrdila, da je v najožjem krogu kandidatk za vnovično odličje.

»Tistega naslova mi ne more vzeti nihče, ne branim ga, ampak napadam novega. Poskusila se bom zbrati, kot da je pred mano običajna tekma in se čim manj obremenjevati,« je že večkrat opozorila Mariborčanka. Njen trener Grega Koštomaj je razkril, da od svoje tekmovalke vselej zahteva enako – dosledno izvajanje zavojev. »Velikih debat o tem, da prihaja SP, nimamo. Res pa je, da to veliko tekmovanje prinese več pompa, medijskega pritiska. Medtem se mi ukvarjamo s kakovostno izvedbo,« je poudaril.

Slovenska reprezentanca na SP. FOTO: Delova infografika
Slovenska reprezentanca na SP. FOTO: Delova infografika


V Åreju je Štajerka že smučala, vendar v veleslalomu pred petimi leti. Lani si je na finalu sezone tam ogledala smukaško progo in jo preizkusila. »Bilo je malce strašljivo, saj sem takrat šele začela zares smučati po poškodbi, po kateri malo izgubiš občutek za strmino, trše podlage, hitrost ... Proga izgleda čudovito in verjamem, da bo v ponedeljek, ko bom spet tam, boljše kot je bilo lani,« se nadeja 28-letna šampionka, za katero bo to po Schladmingu 2013, Vailu 2015 in St. Moritzu 2017 četrto SP.


Tudi brez kolajne ne bo konca sveta


Enako število SP ima za sabo Kranjec, a na nobenega še ni šel kot član širšega kroga favoritov. Četrti veleslalomist sveta je v tej sezoni premierno zmagal v svetovnem pokalu in dokazal, da zna prenesti pritiske v najzahtevnejših situacijah in na prav takšnih terenih. »Zdaj imam boljše rezultate kot v preteklosti, tudi bolje smučam, samozavest je večja, zagotovo sem bolje pripravljen kot na prejšnjih prvenstvih. Vem, da se moram osredotočiti na izvedbo, ohraniti mirno glavo in se pripraviti tako, kot sem se za tiste tekme v svetovnem pokalu, na katerih sem potem dobro nastopil. Ne smem preveč razmišljati o rezultatih,« je tekmovalcu iz Bukovice pri Vodicah jasno, kako mora pristopiti tekmi.

In če bo pokazal, kar zna in zmore, bo prišel tudi rezultat. »Vsakemu, ki sodi med najboljše, je cilj kolajna. Veliko je dobrih tekmecev in moja osredotočenost mora ostati na smučanju. Seveda si želim na stopničke, a če bom četrti, peti ali šesti, ne bo konec sveta,« je razmišljal Kranjec, ki je bil lani na finalu sezone v Åreju peti, kar ga navdaja z optimizmom. Skandinavski sneg (suh in agresiven) je sicer drugačen od tistega, na katerem tekmujejo večji del sezone, a s tem si ne beli glave. Na prizorišče bo prispel teden pred tekmo, da bi se privadil tudi na podlago in se na štart podal z vsemi odgovori.

Preberite še:

Komentarji: