Prevzema odgovornost, a meni, da večjo nosijo tekmovalke

Kriza v slovenski ženski smučarski reprezentanci. Po drugi slalomski ničli načeto samozaupanje, a treba se bo pobrati.
Fotografija: Ana Bucik pada po lestvici navzdol. »Ni mi najlažje,« pravi po številnih spodrsljajih. FOTO: Goran Mehkek/Cropix
Odpri galerijo
Ana Bucik pada po lestvici navzdol. »Ni mi najlažje,« pravi po številnih spodrsljajih. FOTO: Goran Mehkek/Cropix

Slovenske smučarke so se od Sljemena poslovile že po polčasu z drugo zaporedno slalomsko ničlo. »To je klofuta za vse nas. Kot glavni trener prevzemam odgovornost, ocenjujem pa, da ta hip tekmovalke nosijo večjo kot strokovni štab,« se je odzval Denis Šteharnik. Največji vprašaj zeva nad Ano Bucik, v zadnjih treh sezonah najboljšo slovensko slalomistko, ki je v petih nastopih v tej zimi le enkrat vknjižila točke.

Resda je Mikaela Shiffrin, ki je četrtič osvojila krono snežne kraljice, z visoko prednostjo pustila tekmice daleč zadaj – četrtouvrščena Frida Hansdotter je zaostajala že tri sekunde –, a to vseeno ne opravičuje šestih sekund zaostanka Bucikove za Američanko na prvi progi. Primorka je smučala v krču, prehitela je vsega šest tekmovalk. »Nastopila sem res slabo, od štarta nisem začutila smuči, nisem mogla razviti tempa, podlaga je bila ledena in agresivna, treba je bilo najti pravo mero odločnosti, napadalnosti in mehkobe, jaz pa smučem nisem pustila teči. Zaostanek je bil velik, a s takim nastopom sem si ga tudi zaslužila,« je bila samokritična Bucikova.

V tej sezoni se ne najde. »Ko smučam dobro, delam napake, potem pride druga tekma, takrat imam slabe občutke,« je razkrila. Odstopi se ji dogajajo tudi na treningih. »Sicer se veselim novih priložnosti, a v tej sezoni jih še nisem izkoristila, zato je vsako tekmo zame težje. Upam, da se bo enkrat vendarle zasukalo,« si je zaželela. Od te sezone je veliko pričakovala, a točkovni izplen je zgolj 22. mesto s slaloma v Courchevelu. »Ni mi najlažje. Sezona teče naprej, vem, vidim in opažam, kako padam po lestvici navzdol, dobro se zavedam, da me čaka slabše štartno izhodišče, če bom izpadla iz trideseterice,« se s kruto realnostjo sooča Bucikova. Ta čas na štartnem seznamu WCSL v slalomu z Marušo Ferk držita 28. mesto.
 

Iščejo rešitve, napovedane spremembe


Glavni trener Šteharnik je po zagrebški ničli (Bucikova, Ferkova in Neja Dvornik so bile prepočasne za finale, povratnica po bolniški odsotnosti Meta Hrovat je odstopila) opozoril, da dekleta smučajo pasivno, namesto da bi napadala in tvegala, kot to počnejo tekmice. Ne išče opravičil, priznava, da njegova vrsta ni konkurenčna. Bucikova ni osvojila posodobljene tehnike, kar je nuja, če se hoče približati konkurenci: »Medtem ko so tekmice naredile korak naprej, ona smuča enako kot pred dvema letoma. Dokler tehnike ne bo spremenila, se bo težko uvrščala med 30.«

Zaradi slabih rezultatov je načeto tudi njeno samozaupanje, pa tudi drugih deklet v ekipi, a treba se bo pobrati. Vidi Šteharnik izhod iz krize pred prvim vrhuncem sezone – domačimi tekmami v Mariboru, ki jim bo sledil še drugi, tj. svetovno prvenstvo? »Vidim. Energije in volje je dovolj, ne moremo pa delati revolucije, naslednja tekma je v torek v Flachauu. Pred Mariborom bomo imeli več časa. Rad bi, da se čim prej razbremenijo ovir, se sprostijo in preprosto – tekmujejo. S takšnim pristopom se bodo sposobne uvrščati med 15 in 20, potem pa bodo lahko stopnjevale nastope,« je razmišljal in izrazil pomislek, da so si morda ob začetku sezone v ekipi začrtali previsoke cilje.

Primorka je od te sezone veliko pričakovala, a ji ne steče. FOTO: Matej Družnik
Primorka je od te sezone veliko pričakovala, a ji ne steče. FOTO: Matej Družnik


A kritika, ki jo namenja tekmovalkam, je posledično tudi kritika za trenerski štab. Od odgovornosti ne beži, vendar omenja, da so krizo povzročili tudi zunanji vzroki. »Dekletom smo dovolili nekatere stvari, ogromno ljudi je okrog njih, ves čas nekdo od njih nekaj pričakuje. Enkrat je moralo priti do kritične točke,« je dejal in napovedal spremembe. Kakšne, je zadržal zase. »Imajo dobre razmere, okolje za delo je urejeno. Tisto, kar je moteče, bomo pa odstranili,« je še poudaril Šteharnik, ki ne čuti, da bi v tem kriznem obdobju izgubil podporo smučarske zveze.
 

Komentarji: