Hrovatova le zagledala luč na koncu tunela

Kranjska Gora gosti najboljše veleslalomistke na svetu, potem ko so prestavili Zlato lisico iz Maribora.
Fotografija: Meta Hrovat se je kot najboljša Slovenka rezultatsko v dobro sezono vrnila z 9. mestom. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Meta Hrovat se je kot najboljša Slovenka rezultatsko v dobro sezono vrnila z 9. mestom. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters

Italijanka Marta Bassino je zmagala na prvem od dveh veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučark v Kranjski Gori.

Francozinja Tessa Worley je osvojila drugo mesto, Švicarki Michelle Gisin je pripadlo tretje. Točke sta osvojili dve Slovenki, Meta Hrovat z devetim in Neja Dvornik s 23. mestom.

Štiriindvajsetletna italijanska smučarka je bila najbolj prepričljiva že na prvi progi. V finalu uvodne preizkušnje 57. Zlate lisice je odbila napade vseh konkurentk za še tretjo veleslalomsko zmago v tej sezoni, četrto karierno. Vse zmage ima v veleslalomu.
Pred njenim nastopom je bila na vrhu razpredelnice Worleyjeva, ki je boj za zmago izgubila za osem desetink. Francozinja je bila na prvi progi peta. Zaostanek Gisinove na tretjem mestu je znašal 1,46 sekunde.

Pred letošnjo Zlato lisico je bila na vrhu veleslalomskega seštevka Federica Brignone, ki pa je bila počasnejša od rojakinje Bassinove (300 točk) tako na prvi kot na drugi progi. S petim mestom je za 50 točk izgubila vodstvo v seštevku discipline. Na tretje mesto v veleslalomskem seštevku se je prebila Gisinova, ki ima po novem stopničke v petih klasičnih disciplinah alpskega smučanja.
 

Najbolje po Söldnu


Prvi slovenski nastop je bil danes s številko 11, ki jo je nosila domačinka iz Podkorena. Hrovatova je za vodilno po prvi vožnji zaostala 1,63 sekunde za deveto mesto, na katerem je ostala tudi po finalu. Na lanski Zlati lisici, ki je bila prav tako v Kranjski Gori, a v povsem drugačnih razmerah, je osvojila tretje mesto. Ob finalnem nastopu Hrovatove je bila na vrhu Lara Gut-Behrami, za katero je Hrovatova zaostala 12 stotink sekunde. Njen končni zaostanek je znašal 2,97 sekunde. Hrovatova, ki je imela decembra težave s hrbtno mišico, je drugič v tej sezoni končala v prvi deseterici, potem ko je bila šesta na veleslalomski premieri v Söldnu.

»Zadovoljna sem, da sem naposled spet sestavila dve solidni vožnji. Kljub temu, da sem imela nekaj zelo slabih tekem, se krivulja morebiti obrača navzgor. V jutrišnji dan grem z nasmehom. Moram iskreno priznati, da sproščenosti, ki si jo želim, še ni, saj tudi nisem smučarka, ki je znana po sproščenem smučanju. To tako še težje najdem, sploh če forma ni takšna, kot si jo želim. A smučanje je šport občutkov, ki se jih ne da izsiliti. Začutiš to, in potem gradiš na tem, izsiliti občutkov se pač ne da,« je povedala Meta Hrovat.

Organizatorji so morali po prestavitvi tekme iz Maribora v enem tednu pripraviti tekmovalno podlago iz skoraj nič. V Kranjski Gori so se spopadli tudi z dvometrsko snežno podlago ter jo uspeli utrditi in preparirati z vodo, pri čemer so jim šle na roko tudi zelo nizke temperature. Da je bila podlaga zelo trda, a tudi zelo dobra, je potrdil pogled na seznam finalistk, ko je kar pet tekmovalk s startnimi številkami višjimi od 50 nastopilo v finalu.

Neja Dvornik je prvič osvojila veleslalomske točke za svetovni pokal. FOTO: Matej Družnik
Neja Dvornik je prvič osvojila veleslalomske točke za svetovni pokal. FOTO: Matej Družnik


Med njimi tudi Neja Dvornik, ki se je s številko 56 priborila 24. izhodišče z zaostankom 3,01 sekunde za vodilno. Po finalu s svojo vožnjo ni bila najbolj zadovoljna, si je pa 20-letnica na svojem enajstem veleslalomu privozila premierni veleslalomski finale ter osvojila krstne veleslalomske točke v svetovnem pokalu. Drugič v karieri se je uvrstila v najboljšo trideseterico, potem ko je bila lani novembra 28. na slalomu v Leviju. Po tekmi je Dvornikova dejala: »Današnja tekma je bila težka predvsem zaradi podlage. Sem pa vesela, da mi je uspela dobra prva vožnja, druga je bila malce zadržana. To je zagotovo razbremenitev za nadaljevanje, lažje bomo nadaljevali sezono.«
 

Robnikova k zdravniku


Tretja slovenska finalistka Tina Robnik ni ponovila lanskega dosežka, ko je na podkorenski strmini pristala tik pod zmagovalnem odru na šestem mestu. Lučanka je imela obilico težav že na prvi progi ter je za las s 30. časom ujela še en nastop, ki pa se je končal že po dveh zavojih. Na prvi pogled se je zdelo kot, da je v drugem zavoju pri obremenitvi začutila bolečino v kolenu. Za zdaj ne kaže, da bi lahko šlo za hujšo poškodbo, bo pa vseeno šla na pregled k zdravniku. Robnikova je še na tretjem veleslalomu v sezoni ostala brez uvrstitve.

Na startu prve vožnje je bilo šest Slovenk. Andreja Slokar, 63. na startu, je bila na koncu 32. Drugo vožnjo je zgrešila za 15 stotink sekunde. Iz najboljše trideseterice je izpadla Ana Bucik na 39. mestu (+4,38). Brez finala je ostala tudi Ilka Štuhec na 40. mestu (+4,42). Štuhčeva je nastopila na prvem veleslalomu v dveh letih.


Štuhčeva bo izpustila veleslalom


Na isti strmini bo v nedeljo še en veleslalom. Zlata lisica je letos v Kranjski Gori namesto v Mariboru vsega skupaj devetič ter petič v zadnjih desetih letih. Prvič v zgodovini pa je Zlata lisica brez množic navijačev v ciljni areni. Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa namreč tekmovanje poteka brez gledalcev. Na vrhu seštevka zime ostaja Slovakinja Petra Vlhova (749 točk), ki je pristala tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu. Prva izzivalka Gisinova zaostaja 114 točk. Najvišje uvrščena Slovenka je na 21. mestu Štuhčeva (142 točk). Hrovatova (69 točk) pa je na 13. mestu najboljša v seštevku veleslaloma.

V nedeljo na štartni listi ne bo Ilke Štuhec, ki bo nedeljo posvetila počitku, nato pa nadaljevala s pripravimi na svetovno prvenstvo.

»Zlata lisica je zame posebna tekma. Tako je že od malih nog, ko sem delila štartne številke in občudovala najboljše svetovne smučarke. Zato vedno, če je to le možno, tu tekmujem. Morda je zdaj kje kakšna deklica, ki s tem, ko me vidi na startu, dobi nekaj dodatne motivacije in zagona. Obenem sem vesela, da je tekma ostala v Sloveniji, vloženega je bilo veliko truda v organizacijo, tekmo jemljem dobesedno za domačo, zato sem pripravljeni biti na startu tudi s številko 64. Tekma je bila zahtevna, nedvomno, zato čestitke vsem dekletom. Upam, da se drugo leto vendarle vsi srečamo v Mariboru,« je sporočila slovenska smučarka.

Njena mama in vodja ekipe Darja Črnko je dodala: »Vstopili smo v obdobje sezone, ko si bodo teden za tednom sledile tekme v hitrih disciplinah in s tem potovanja, približuje se tudi svetovno prvenstvo. Zato smo se odločili izpustiti jutrišnjo tekmo, nameniti Ilki dodaten dan počitka in se v torek pripravljeni odpraviti v Crans Montano. Veseli smo, da smo uspeli v urnik spraviti tudi slovensko tekmo za Zlato lisico. Nastop na domači tekmi v krogu domačih ljudi je za nas vedno dobrodošel.«

Izidi veleslaloma za Zlato lisico
1. Marta Bassino (Ita) 2:11,90 
2. Tessa Worley (Fra) +0,80
3. Michelle Gisin (Švi) +1,46 
4. Petra Vlhova (Slk) +1,58 
5. Federica Brignone (Ita) +2,10 
6. Mikaela Shiffrin (ZDA) +2,18 
7. Ramona Siebenhofer (Avt) +2,54 
8. Lara Gut-Behrami (Švi) +2,85 
9. Meta Hrovat (Slo) +2,97
10. Maryna Gasienica-Daniel (Pol) +3,49
...
23. Neja Dvornik (Slo) +5,49

Odstop na prvi progi
Tina Robnik (Slo)


Brez finala
Andreja Slokar, Ana Bucik, Ilka Štuhec (vse Slo)

Skupna razvrstitev v svetovnem pokalu (15/33):
1. Petra Vlhova (Slk) 749 točk
2. Michelle Gisin (Švi) 635
3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 525
4. Marta Bassino (Ita) 523
5. Katharina Liensberger (Avt) 465
6. Federica Brignone (Ita) 429
7. Lara Gut-Behrami (Švi) 422
8. Sofia Goggia (Ita) 418
9. Corinne Suter (Švi) 371
10. Wendy Holdener (Švi) 300
...
21. Ilka Štuhec (Slo) 142
36. Meta Hrovat (Slo) 87
42. Ana Bucik (Slo) 77
60. Tina Robnik (Slo) 39
78. Maruša Ferk (Slo) 18
91. Neja Dvornik (Slo) 11
97. Andreja Slokar (Slo) 8

...

Seštevek veleslaloma (4/8):
1. Marta Bassino (Ita) 300 točk
2. Federica Brignone (Ita) 250
3. Michelle Gisin (Švi) 192
4. Tessa Worley (Fra) 191
5. Mikaela Shiffrin (ZDA) 190
6. Petra Vlhova (Slk) 170
7. Lara Gut-Behrami (Švi) 129
8. Sara Hector (Šve) 127
9. Sofia Goggia (Ita) 98
10. Katharina Liensberger (Avt) 90
...
13. Meta Hrovat (Slo) 69
24. Ana Bucik (Slo) 34
33. Tina Robnik (Slo) 15
43. Neja Dvornik (Slo) 8

Preberite še:

Komentarji: