Schmitt spet začutil pozitivno energijo v slovenski ekipi

Japonski smučarski skakalec Jukija Sato najboljši v kvalifikacijah Engelberga. Od naših najvišje uvrščen Cene Prevc na visokem 6. mestu.
Fotografija: Cene Prevc je z visokim šestim mestom v kvalifikacijah za današnjo tekmo v Engelbergu presenetil še samega sebe. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Cene Prevc je z visokim šestim mestom v kvalifikacijah za današnjo tekmo v Engelbergu presenetil še samega sebe. FOTO: Roman Šipić

Ljubljana – Najboljši smučarski skakalci si še niso dobro odpočili od 26. svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici, že so pred njimi naslednji izzivi v svetovnem pokalu. V Engelbergu bosta danes in jutri (obakrat z začetkom ob 16. uri) na sporedu dve posamični tekmi, že po tradiciji bosta to generalki za tradicionalno novoletno turnejo.

Kdor dobro skače na veliki napravi Titlis, na kateri si s 144 metri rekord lastita Domen Prevc (iz leta 2016) in Japonec Rjoju Kobajaši (2018), je nato običajno v ospredju tudi na znamenitem tekmovanju štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. V Švico je pripotovalo 58 skakalcev iz 16 držav, slovenske barve pa pod tako imenovano »Goro angelov« zastopajo Tilen Bartol, Rok Justin, Anže Lanišek, Bor Pavlovčič ter vsi trije bratje Prevc – ob že omenjenem Domnu še Cene in Peter, ki se je lani na drugi tekmi izkazal z drugim mestom za Rjojujem Kobajašijem.
 

Od (naj)boljših manjkata Karl Geiger in Stefan Kraft


V kvalifikacijah, v katerih sta od zdajšnjih zvenečih imen manjkala nemški svetovni prvak v poletih Karl Geiger (zaradi pozitivnega testa na covid-19) in avstrijski šampion Stefan Kraft (zavoljo bolečin v hrbtu), se je od naše sedmerice malce presenetljivo v najlepši luči predstavil Cene Prevc, ki je minuli konec tedna na letalnici bratov Gorišek opravljal še vlogo predtekmovalca.
Kamil Stoch je na uradnem treningu poletel kar 146 metrov daleč. FOTO: Jure Makovec/AFP
Kamil Stoch je na uradnem treningu poletel kar 146 metrov daleč. FOTO: Jure Makovec/AFP


V Engelbergu je včeraj s štartno številko 13 po zelo dobrem nastopu (130,5 m) dolgo stal na položaju za vodilnega tekmovalca, iz katerega ga je kot prvi zrinil šele vedno nasmejani Poljak Piotr Zyla (s št. 52), ki je v težkih razmerah z mičnim vetrom v hrbet poletel do 132,5 metra.

image_alt
Cene je na Finsko odpotoval s prav posebnim ciljem (VIDEO)

image_alt
Na Kulmu je jokal kot dež, včeraj se je le smejal


»Že to, da je za Cenetom zaostal tudi poljski šampion Kamil Stoch, ki je pred tem na uradnem treningu zablestel s 146-metrskim poskusom, je zgovoren podatek, kako dober je bil nastop srednjega od bratov Prevc,« je zares dober kvalifikacijski skok 24-letnika iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki pred tem na treningu še ni blestel (114 m/26. in 124 m/32.) pospremil nekdanji nemški zvezdnik Martin Schmitt, zdaj strokovni komentator televizijski postaji Eurosport.
 

Na današnji tekmi vseh sedem Slovencev


Cene Prevc je na koncu pristal na visokem šestem mestu, zaostal je le za vodilnim Japoncem Jukijo Satom (137 m), drugouvrščenim Zylo, tretjeuvrščenim norveškim nosilcem rumene majice Halvorjem Egnerjem Granerudom (139 m), četrtouvrščenim Nemcem Markusom Eisenbichlerjem (134 m) in petouvrščenim Avstrijcem Danielom Huberjem (132 m).
V kvalifikacijah je najboljši skok uspel Japoncu Jukiji Satu. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters
V kvalifikacijah je najboljši skok uspel Japoncu Jukiji Satu. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters


Stanovitno formo je pod vodstvom novopečenega glavnega trenerja Roberta Hrgote, ki je zamenjal Gorazda Bertonclja, potrdil Anže Lanišek (125,5 m), ki se je uvrstil tik za najboljšo deseterico. Zanesljivo so se na prvo tekmo v na veliki skakalnici Titlis uvrstili tudi Bor Pavlovčič (120,5 m/17. mesto), Peter Prevc (121,5 m/27.), Tilen Bartol (118,5 m/33.) in Domen Prevc (109 m/37.), skozi šivankino uho pa se je skozi kvalifikacijsko sito prebil Rok Justin (112 m), ki je zasedel 50. mesto.

image_alt
Kdo je bil v Planici Zaj(e)c?

image_alt
Nika Križnar odlična druga v Ramsauu, C. Prevc naš najboljši v Švici


»Slovenci, ki imajo za seboj nadvse turbulentno svetovno prvenstvo v domači Planici, znova oddajajo pozitivno energijo, to se prav čuti že od daleč. Ne rečem, da je bila poteza Timija Zajca pravilna, je pa z zamenjavo glavnega trenerja prinesla spremembo, ki so jo očitno potrebovali, saj prej nekaj v moštvu ni bilo v redu oziroma ni delovalo najbolje,« je še ocenil Schmitt, očitno dobro seznanjen z razmerami v slovenski reprezentanci.

Med zgolj osmerico skakalcev, ki se jim ni uspelo uvrstiti na današnjo tekmo in jo bodo tako spremljali zgolj kot gledalci, sta bila sicer tudi nemška zvezdnika Severin Freund (54.) in Andreas Wellinger (55.), ki po težavah s poškodbami nikakor ne moreta skočiti v želeno formo.

Komentarji: