Shiffrinova ujela sedem smučarskih velikanov

Ameriška smučarska zvezdnica je na slalomu v Courchevelu dosegla 50. zmago v karieri, Ani Bucik prve točke v zimi.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je poskusila odmisliti veličastne številke. FOTO: Giovanni Auletta/AP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je poskusila odmisliti veličastne številke. FOTO: Giovanni Auletta/AP

Courchevel – Američanka Mikaela Shiffrin se je danes pridružila sedmim velikankam in velikanom alpskega smučanja, ki so v karieri nanizali vsaj 50 zmag v svetovnem pokalu, na sedmem mestu se je izenačila z Italijanom Albertom Tombo. Obenem je v Courchevelu s 35. slalomskim uspehom na vrhu ženske večne lestvice ujela Avstrijko Marlies Schild. »Poskušala sem odmisliti vse te številke, ki ti zlahka ukradejo osredotočenost. Zmagala sem tudi nekoliko srečno, ko sem si ogledala prvi nastop Petre Vlhove, res nisem vedela, kako sem lahko končala pred njo,« se je smejalo 23-letni Američanki, ki je najmlajša doslej postavila mejnik 50 zmag v karieri.

Cvetober najboljših. FOTO: Giovanni Auletta/AP
Cvetober najboljših. FOTO: Giovanni Auletta/AP


Hiter odstop Ferkove


Po prvi progi je imela zgolj štiri stotinke zaloge pred Slovakinjo, ki jo je za seboj pustila šele v spodnjem delu proge. Enako se je zgodilo tudi v finalu, Vlhova je bila namreč še pri zadnjem merjenju vmesnega časa štiri stotinke spredaj, naposled pa jo je Mikaela ugnala za 29 stotink in nadaljevala zmagovalni niz v Courchevelu. Na zmagovalni oder se je z najboljšim časom druge proge povzpela še Švedinja Frida Hansdotter, po polovici preizkušnje šele peta. Slovenke? Prvokategornica Maruša Ferk je odstopila že na zgornjem delu prve proge, Andreja Slokar je bila prepočasna za finale, Ana Bucik pa je – čeravno z ne najbolj prepričljivim nastopom, potem ko se je zadnje dni slabo počutila – na 22. mestu osvojila prve točke v sezoni.


»Ana je potrebovala rezultat za vrnitev samozavesti«


»Nisem zadovoljen z Aninimi predstavami. A če pogledamo podrobneje, se v Leviju ni prebila v finale, v Killingtonu je odstopila, zato je nujno potrebovala točke. Zdaj se je na lestvici dvignila, morda bo že na prihodnji tekmi spet prvokategornica, saj manjka nekaj tekmovalk. Potrebovala je rezultat za vrnitev samozavesti. Njeno smučanje ni bilo napadalno, želela je le zadržati položaj. Sicer smuča bolje. Maruša je bila naša najbolj vroča tekmovalka, na treningih je smučala najhitreje, bila je spredaj. Žal pa nam ne gre nič po načrtih. Že od začetka sezone tista, ki je v najboljši formi, ne naredi rezultata, vedno pride nekaj vmes. Upam, da se bo to čim prej prekinilo in da si punce povrnejo samozavest, da bodo lahko nastopale sproščeno,« je potegnil črto pod opravljeno glavni trener Denis Šteharnik.


POTEK PRVE PROGE


Štartno številko 1 je odlično izkoristila Slovakinja Petra Vlhova, ki je vrgla rokavico vsem tekmicam vrh strmine, koliko je bil vreden njen čas, pa je dokazala že Švicarka Wendy Holdener, ki je za njo zaostala pol sekunde. Je pa bil dosežek Vlhove na najresnejši preizkušnji ob nastopu prve favoritinje, Američanke Mikaele Shiffrin, ki si je decembra lani na tem prizorišču pokorila konkurenco v paralelnem slalomu.

Ana Bucik je ujela prve točke v sezoni. FOTO: Marco Tacca/AP
Ana Bucik je ujela prve točke v sezoni. FOTO: Marco Tacca/AP


Shiffrinova do prednosti spodaj


Pri obeh merjenjih vmesnega časa je bila Shiffrinova malenkostno počasnejša od Vlhove, pri prvem za šest in pri drugem za enajst stotink, v zadnjem delu pa si je 23-letna Američanka vendarle zagotovila najboljše izhodišče pred finalom in prevzela vodstvo za pičle štiri stotinke. Še tretjeuvrščena Avstrijka Bernadette Schild je imela razmeroma majhen razostanek (26 stotink), ostale slalomistke so zamujale že več kot pol sekunde.


Bucikova 20., Slokarjeva 44.


Slovenke se na prvi progi niso najbolje znašle. Maruša Ferk je štartala med prvokategornici, vendar štartne številke 11 ni izkoristila. Že pred prvim vmesnim časom je namreč povozila količek in morala odstopiti. Ana Bucik, ki je štartala takoj za elito, je po vsej progi konstantno puščala desetinke, ciljno črto pa prečkala 2,81 sekunde počasneje kot Shiffrinova. Sprva se je zdelo, da bo morala trepetati za preboj v finale, a je nato po številki 30 ni prehitela nobena tekmica več in je zadržala 20. izhodišče. Andreja Slokar je s številko 60 zaostala več kot štiri sekunde in zasedla 44. mesto, za finale je bila prepočasna za sekundo.

Petra Vlhova je dobro izkoristila številko 1. FOTO: Giovanni Auletta/AP
Petra Vlhova je dobro izkoristila številko 1. FOTO: Giovanni Auletta/AP


POTEK DRUGE PROGE


Pred nastopom edine slovenske finalistke je vodila Švedinja Charlotta Säfvenberg, ki se ji je obetal precejšen skok navzgor. Ana Bucik je ponovila scenarij s prve proge in ponovno od enega do drugega merjenja vmesnega časa kopičila zaostanek, za Švedinjo je zaostala 61 stotink, s čimer je zdrsela po razpredelnici nekaj mest navzdol, vseeno pa ji je bilo lahko v uteho vsaj to, da se je razveselila prvih točk v sezoni. Prva, ki je nekoliko resneje odskočila, je bila nato Avstrijka Katharina Liensberger, ki si je tlakovala precejšnje izboljšanje devetega izhodišča.


Skok Fride Hansdotter


Še precej hitreje od nje je bila na progi Švedinja Frida Hansdotter, ki je vodstvo prevzela s skoraj sekundnim naskokom in tako postala resna kandidatka za stopničke. Za njo je najprej zaostala Švicarka Wendy Holdener, nato je količek zajela in odstopila Avstrijka Bernadette Schild, boljša od nje pa je bila v igri (osmih) stotink Vlhova, ki je vrgla rokavico Mikaeli Shiffrin. Ta je pri drugem merjenju vmesnega časa zaostajala štiri stotinke, v zadnjem sektorju proge pa, enako kot že prvič, premaknila v višjo prestavo in vendarle zmagala z 29 stotinkami prednosti.

Na obeh progah je bila Shiffrinova najhitrejša spodaj. FOTO: Giovanni Auletta/AP
Na obeh progah je bila Shiffrinova najhitrejša spodaj. FOTO: Giovanni Auletta/AP


IZIDI PRVE PROGE


1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 47,70
2. Petra Vlhova (Slk) + 0,04
3. Bernadette Schild (Avs) 0,26
4. Wendy Holdener (Švi) 0,55
5. Frida Hansdotter (Šve) 0,74
6. Nina Haver-Løseth (Nor) 0,96
7. Erin Mielzynski (Kan) 1,18
8. Chiara Costazza (Ita) 1,26
9. Katharina Truppe (Avs) 1,34
9. Katharina Liensberger (Avs) 1,34
20. Ana Bucik (Slo) 2,81
44. Andreja Slokar (Slo) 4,36
Maruša Ferk (Slo) odstopila

Preberite še:

Komentarji: