Slalom (Ž): Shiffrinova navdušila gledalce, razočaranje za Slovenke

V Killingtonu je Mikaela Shiffrin še tretjič v karieri slavila, tokrat na slalomu. Bucikova, Hrovatova in Ferkova zapravile priložnost. 
Fotografija: Simpatična Mikaela Shiffrin si je oddahnila, ko je zagledala številko ena. FOTO: AP
Odpri galerijo
Simpatična Mikaela Shiffrin si je oddahnila, ko je zagledala številko ena. FOTO: AP

Po sobotnem razočaranju na veleslalomu je tokrat po prvi vožnji slaloma Slovenkam kazalo zelo dobro. Ana Bucik je bila z najboljšim smučanjem sezone celo na devetem mestu, v prvi dvajseterici sta bili še Maruša Ferk in Meta Hrovat, ki sta imeli dobro izhodišče za naskok na prvo petnajsterico. 

V drugi vožnji je najprej Ferkova pokvarila svojo uvrstitev, na koncu je zasedla 22. mesto in osvojila nekaj točk, takoj za njo pa je Meta Hrovat naredila veliko napako in sicer prismučala do cilja, a je bil njen zaostanek prevelik, zato je vknjižila drugo ničlo zapored. Slovenci so računali na Ano Bucik, Primorka je sicer dobro začela, nato pa je hitro naredila veliko napako in v snegu končala slalom, v katerem je imela priložnost, da se vrne med dobitnice točk. 

Spet lahko rečem, da se nam ni izšlo po načrtih," ni bil zadovoljen glavni strateg Slovenk Denis Šteharnik. "Če lahko kaj pozitivnega potegnemo iz tega, je to, da se vidi, da so punce naredile napredek, a to nam nikakor ne uspe narediti na tekmo. Za drugo vožnjo je bil dogovor, da skušamo popraviti rezultate. Tako Meta kot Ana sta mogoče želeli malenkost preveč, a vseeno je prav, da nista branili rezultata. Maruša bi morala v srednjem in spodnjem delu bolj napadati in držati višji ritem. Izkupiček je slab, a če pogledamo veleslalom in slalom, se vidi, da so punce sposobne priti med deset. Treba je biti potrpežljiv in precej delati, garati, da kaj pokažemo na naslednji tekmi," je še dejal Šteharnik.

V boju za zmago se je Mikaela Shiffrin oddolžila navijačem za bučno podporo in še tretjič v karieri zmagala na domačem snegu v Killingtonu, druga je bila Slovakinja Petra Vlhova, tretja pa Švedinja Frida Hansdotter

Na prvi in na drugi progi je Shiffrinova razliko naredila v spodnjem delu. FOTO: AP
Na prvi in na drugi progi je Shiffrinova razliko naredila v spodnjem delu. FOTO: AP

 

Prva vožnja


Po sobotnem razočaranju, ko se ni zavihtela na stopničke, je Shiffrinova priznala, da je preveč uživala v odličnem vzdušju in premalo napadala. Tokrat je v zgornjem delu začela bolj agresivno in si privozila tri desetinke sekunde prednosti pred Bernadette Schild, a je nato v srednjem delu v megli precej časa izgubila. V spodnjem delu je izvrstna Američanka vendarle pritisnila na plin in se zavihtela na prvo mesto, a razlike vnovič niso tako velike, da bi bil boj za stopničke že končan. Schildova zaostaja za 29 stotink, Petra Vlhova na tretjem mestu pa 54. 

Ana Bucik je tokrat s številko 19 v zgornjem in spodnjem delu smučala dobro, v srednjem delu je imela v megli nekaj težav, a je vseeno postavila dober čas in v cilju prišla na deveto mesto. Druga vožnja se ji tokrat ne bo izognila in Bucikova bo lahko drugo vožnjo začela precej bolj mirno. Maruša Ferk je šla na progo takoj za njo, smučala je še bolje kot Bucikova do zadnje strmine, kjer je ob napaki pustila precej časa in s slabimi tremi sekundami in pol zaostanka bo do konca trepetala za uvrstitev v finale. 

Meta Hrovat je imela v težkih razmerah na progi nekaj težav, a je bila vseeno dovolj hitra, da se bo uvrstila v finalno vožnjo, kjer bo imela dobro izhodišče za napad tudi na prvo petnajsterico. V finalu bodo tako smučale vse tri slovenske smučarke, kar je po včerajšnji ničli lep uspeh. 
 

Druga vožnja


Maruši Ferk v drugo nastop ni prav dobro uspel. Po napaki v zgornjem delu je zapravila vso prednost iz prve vožnje, nato je na sredini smučala malo premalo agresivno, po napaki v spodnjem delu pa je precej zaostala in bo izgubila kar nekaj mest. Tudi vožnja Hrovatove za slovenske navijače ni prinesla veselja, Meta je v zgornjem delu smučala zelo dobro, nato pa je bila na prelomnici preveč agresivna in naredila je veliko napako. Gorenjka je sicer prismučala do cilja, a z velikanskim zaostankom, zato točk ne bo osvojila. 

Zadnje slovensko orožje je bila Ana Bucik, a se tudi njej ni izšlo. Bucikova je drugo vožnjo začela agresivno, nato pa hitro naredila hudo napako, padla in svoj vikend v Killingtonu brez točk končala v snegu. 

Preberite še:

Komentarji: