Slovenci kljub petim kazenskim krogom Faka in padcu Planka med deseterico

V Hochfilznu se vsi po vrsti sprašujejo, kaj se je zgodilo z našim najizkušenejšim biatloncem na streljanju leže.
Fotografija: Miha Dovžan (desno) je kot četrti predal Jakovu Faku. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Miha Dovžan (desno) je kot četrti predal Jakovu Faku. FOTO: Joe Klamar/AFP

Norveški biatlonci Sturla Holm Lagreid, brata Tarjei in Johannes Thingnes Bø ter Vetle Sjaastad Christiansen so zmagovalci štafetne preizkušnje za svetovni pokal v Hochfilznu. Slovenci so si po ponesrečenem nastopu Jakova Faka, ki si je pri streljanju leže pridelal kar pet kazenskih krogov, na koncu nepričakovano pritekli in pristreljali deveto mesto.

Na vrhu je bil vrstni red pričakovan. V prvih dveh predajah so se za prvo mesto borili Francozi in Norvežani, v tretji pa je razliko naredil Johannes Thingnes Bø, Christiansen pa je le še potrdil zmago.

Nemci, ki so morali v prvi predaji v kazenski krog, so se v tretji vrnili med najboljše, Švedi pa so po nastopu Oskarja Brandta popolnoma izgubili stik z vrhom in vprašanje o zmagovalnem odru je bilo rešeno, pa čeprav je Italijan Lukas Hofer močno ogrožal tretje mesto Benedikta Dolla. Odločitev o uvrstitvi na najnižjo stopnico je padla na zadnjem streljanju.

Zelo dober začetek in zaključek naše štafete

Slovenci so le za malenkost zaostali za pričakovanji, na koncu pa se je izkazalo, da bi bila naša štafeta ob idealnem razpletu uvrščena vsaj okrog petega mesta, če ne celo v boju za tretje. Sprva je kazalo zelo dobro, saj je Miha Dovžan z enim popravkom na strelišču Jakovu Faku predal kot četrti.

Kaj se je nato zgodilo na strelišču, bodo pokazale analize. Fak je zgrešil vseh pet strelov, porabil tudi rezervne tri naboje, tako da je moral kar petkrat v kazenski krog. Prvi sum je bila okvara na orožju, morda na nastrelitvi, saj je v stoječem položaju nato po hitri predstavi z dvema popravama vendarle zadel tarče. Slovenija je po njegovem ponesrečenem nastopu zdrsnila na 17. mesto.

Sledil je še padec Lovra Planka v tretji predaji, a je najmlajši v slovenski vrsti to nadomestil z brezhibnim streljanjem in dobrim tekom ter kot 14. predal Antonu Vidmarju, ki je šel kljub popravi na strelskem postanku stoje v zadnji krog kot deseti, nato pa je s hitrim tekom ugnal še Romuna.

Preberite še:

Komentarji: