Sonce in odlična proga za slovenski optimizem

Danes ob 12. uri kvalifikacije šprinta v Dobbiacu, prve tekme prestižne novoletne turneje
Fotografija: Nazadnje se je skupne zmage na prestižni novoletni turneji veselil Švicar Dario Cologna.
FOTO AP
Odpri galerijo
Nazadnje se je skupne zmage na prestižni novoletni turneji veselil Švicar Dario Cologna. FOTO AP

V teh prazničnih dneh zelo obleganem Dobbiacu, turističnem kraju na Južnem Tirolskem, le nekaj kilometrov proč od italijansko-avstrijske meje, bo danes na velikem zvoniku odbila opoldanska ura, prav takrat pa bo završalo na bližnjem tekaškem štadionu. Začela se bo 13. prestižna novoletna turneja, tako imenovana Tour de Ski, na štartu pa bo tudi šest slovenskih adutov.

V primerjavi s prejšnjo zimo je glede slovenske udeležbe viden premik navzgor. Takrat so bili namreč na štartu le trije – Miha Šimenc, Anamarija Lampič in Vesna Fabjan –, zdaj so se tej trojici pridružile še Alenka Čebašek, Katja Višnar in Eva Urevc. Šesterica ohranja visoke cilje, uspešen uvod v sezono na Finskem ter novi vzpon pred dvema tednoma v Davosu po vmesnih norveških spodrsljajih sta spodbudila samozavest za enega osrednjih izzivov poolimpijske sezone. Tisti najpomembnejši, svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, sledi čez poldrugi mesec, prav tako v pravljičnem zimskem okolju Tirolske.
Na južni strani regije resda v teh dneh ni prave zimske podobe, saj so bližnji vršaci goli, za koledarsko zimo pa so prav nenavadni travniki brez bele odeje, toda vsaj na prostornem tekaškem štadionu med navzočimi ni bilo prav nikakršnih pripomb. Proga je imenitno pripravljena, tudi številnih uživačev na bližnjih smučiščih, denimo znanem Kronplatzu, sneg iz topov, torej nenaravni, prav nič ne moti.

»Razmere so dejansko imenitne. Vem, malo je naravnega snega, a je umetnega dovolj. In če bo v soboto tako lepo tekmovati, kot je bilo tokrat trenirati, ne bo nič narobe,« je bila dobre volje po sklepni vadbi pred današnjim štartom Alenka Čebašek, najbrž kar udarna slovenska kandidatka za nastope na prav vseh postajah Toura. »Ustreza mi spored, lepo bi bilo, ko bi se lotila tudi sklepnega vzpona na Alpe Cermis nad dolino Fiemme,« je še dodala tekačica, ki ji je precej bližje prosta tehnika, zato je navdušena, da bo pet preizkušenj od skupno sedmih na turneji prav s tem drsalnim korakom.


Višnarjeva z lepo popotnico iz Švice


Zgodba pisanih devetih dni v Italiji, Švici in Nemčiji se bo tako danes začela v Dobbiacu, enem od najljubših prizorišč naše bronaste olimpijke Vesne Fabjan. »Najraje imam Planico, takoj za njo pa Dobbiaco,« je dejala Gorenjka. Tudi njej podobno kot Čebaškovi ustreza prosta tehnika, najbolj si je seveda v poolimpijski sezoni podčrtala februarsko SP: »Zato mi tudi rezultati v prvih dveh mesecih tekmovalne zime niso tako pomembni kot v preteklosti.«

Poseben izziv predstavlja letošnji Tour tudi za Katjo Višnar, saj prihaja s 5. mestom iz Davosa, doslej najodmevnejšim slovenskim dosežkom v tekaški sezoni. »Predvsem zdaj sledim skupini in se nato z njo enakovredno 'udarim' za visoka mesta,« pravi v optimističnem pričakovanju današnjega šprinta kot tudi nato naslednjega, na novega leta dan v Val Müstairu. Temu švicarskemu prizorišču bosta nato na turneji sledila še Oberstdorf, znano bavarsko središče nordijskih športnih panog, ter Val di Fiemme.

Čebaškova naj bi bila tako prva slovenska kandidatka za nastop v vseh etapah, morda se ji bo pridružila tudi Lampičeva, za druge je realno, da bi se namesto »2. polčasa« v Nemčiji in Italiji umirjeno pripravljali za nadaljevanje sezone. Kako pomembno je to za nekatere, potrjuje tudi poteza vodilne tekačice v karavani, Norvežanke Therese Johaug. Danes je sploh ne bo za štartno črto v Dobbiacu. Raje bo vadila za SP. Brez glavne nagrade, 55.000 švicarskih frankov, za skupno zmago pa bo tudi »preživela«. A tudi brez nje bo Tour poseben. Trinajstič doslej. Tradicija seveda ni na ravni novoletne turneje štirih skakalnic, a v tekaških krogih ohranja posebno mesto. »Res je tukaj drugače že zaradi vaše pozornosti iz medijev, tudi utrip med tekmovalci je drugačen kot na večini ostalih prizorišč,« pravi Katja Višnar in veselo prikima namigu o novem finalu, tako kot v Davosu…

Preberite še:

Komentarji: