Lucija Medja druga v kvalifikacijah smučarskega teka

Slovenska smučarska tekačica Lucija Medja je osvojila drugo mesto v ženskih kvalifikacijah v smučarskem teku na petkilometrski razdalji v prosti tehniki.
Fotografija: Lucija Medja se je izkazala na prvi tekmovalni preizkušnji letošnjega svetovnega prvenstva. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Lucija Medja se je izkazala na prvi tekmovalni preizkušnji letošnjega svetovnega prvenstva. FOTO: Joe Klamar/AFP

To je bil po treningih prvi tekmovalni nastop na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici, kjer se bodo za odličja prvič merili v četrtek. Pred osemnajstletno Lucijo Medja je bila s prednostjo sedmih sekund le 47-letna Brazilka Jaqueline Mourão, tretja je bila Islandka Gigja Bjornsdottir s 34,4 sekunde zaostanka. V kvalifikacijah so nastopile tekmovalke, ki nimajo dovolj točk, da bi se lahko neposredno udeležile tekme.

»Odprla sem tekmovalno SP za našo ekipo. Pomembna je bila uvrstitev med prvo deseterico, da se uvrstiš na tekme na razdaljah. Imela sem prednost, ker sem startala predzadnja. Tako sem ves čas vedela, da je razlika majhna. Skušala sem Brazilko ujeti, a mi ni uspelo,« je povedala Medja.

Članica blejskega kluba je ocenila, da je največ izgubila v največjem vzponu.

»Kmalu po startu je spust, tu sem vodila za pet sekund, kar pomeni, da sem imela izjemno dobro pripravljene smuči. Moja največja želja je, da nastopim v skiatlonu, to sva načrtovala tudi s trenerjem, bom pa videla, kako se bodo odločile ostale naše tekmovalke glede nastopov na razdaljah in kje bom dobila priložnost. Bilo pa je zelo težko na progi, v Planici je običajno bolj hladno, danes pa je bilo sončno in za ta letni čas zelo vroče,« je dodala Medja.

Zmagovalka kvalifikacij, brazilska veteranka Mourão, prebiva v Belo Horizonteju in Kanadi, kjer trenira, in je 29 let starejša od edine slovenske predstavnice v kvalifikacijskem nastopu med 38 udeleženkami. Medja in Mourão imata nekaj skupnega, obe sta rojeni 27. decembra, le da je bila Brazilka rojena leta 1975, slovenska tekačica, ki doslej ni nastopila v svetovnem pokalu, pa leta 2004. Brazilka je veliko bolj izkušena na velikih tekmovanjih. V gorskem kolesarstvu je nastopila na treh poletnih OI in na petih zimskih OI v biatlonu in smučarskem teku. Največji uspeh je zabeležila vseameriških igrah leta 2019 v Limi, kjer je bila v smučarskem teku bronasta.

Mehiške sanje

Med deseterico sta se prav na koncu uvrstili še dve njeni rojakinji, pred njima je bila predstavnica Irana, na štartni listi pa je bila še kopica tekmovalk, na 29. mestu je končala 40-letna Karla Schleske Shepard, ki upa, da bo bo postala prva Mehičanka, ki bo v smučanju nastopila na olimpijskih igrah.

»Ukvarjam se le s športom. Denar zberem prek sponzorjev, pomaga mi tudi širša družina, saj smučarski tek ne pomeni veliko v Mehiki. Sorodnike imam tako na Aljaski kot v Kaliforniji, kjer treniram. Ko sem bila mlajša, sem trenirala in nastopala v atletskem mnogoboju, tudi na vseameriških igrah, kar je bila moja najvišja raven tekmovanj doslej. Sedaj sem prvič nastopila na SP v nordijskih disciplinah in mi je Slovenija s Planico vred zelo všeč, izjemna narava je tu,« je povedala Karla Schleske Shepard.

Preberite še:

Komentarji: