Starejši ko si, bolj ti je žal zamujene priložnosti

Tekačici Anamarija Lampič in Katja Višnar ponosno pokazali srebrni kolajni iz Seefelda, skakalci z velikimi pričakovanji na Norveško.
Fotografija: Anamarija Lampič in Katja Višnar sta na včerajšnji novinarski konferenci podoživeli imeniten nastop na 52. nordijskem SP. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič in Katja Višnar sta na včerajšnji novinarski konferenci podoživeli imeniten nastop na 52. nordijskem SP. FOTO: Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Po vrnitvi z 52. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju na avstrijskem Tirolskem se je slovensko zastopstvo predstavilo na novinarski konferenci pri (ruskem) bančnem pokrovitelju v Ljubljani. V središču pozornosti sta bili kajpak svetovni podprvakinji v šprintu dvojic Anamarija Lampič in Katja Višnar.

Tekaški kraljici sta navzočim ponosno pokazali srebrni »snežinki«, ki sta si ju prislužili s fantastičnim nastopom v ekipnem šprintu v klasičnem koraku, skupaj zarezali v čokoladno in sadno torto ter nato obudili spomin na imeniten podvig v Seefeldu, ki je precej pozornosti vzbudil tudi pri številnih tujih poročevalcih. Vsi skupaj so se čudili, kako lahko dvojica iz male Slovenije pusti za seboj domala vso svetovno elito s prekaljenima šampionkama iz norveške tekaške velesile na čelu!

»Za to kolajno sem morala zelo dolgo garati. Ker vem, koliko truda smo vsi skupaj vložili v ta uspeh, sem še bolj ponosna nanj. To mi bo za zmeraj ostalo v spominu kot vrhunec kariere. Takšnih občutkov veselja nisem še nikoli doživela,« je dosežek podoživela Višnarjeva, ki bo 21. marca praznovala 35. rojstni dan. Takrat enkrat (ali malce pozneje v pomlad) se bo tudi odločila in sporočila, ali bo športno pot podaljšala še za eno sezono ali ne.

Po vrnitvi z 52. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju na avstrijskem Tirolskem se je slovensko zastopstvo predstavilo na novinarski konferenci pri (ruskem) bančnem pokrovitelju v Ljubljani. FOTO: Blažž Samec/Delo
Po vrnitvi z 52. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju na avstrijskem Tirolskem se je slovensko zastopstvo predstavilo na novinarski konferenci pri (ruskem) bančnem pokrovitelju v Ljubljani. FOTO: Blažž Samec/Delo


Potem ko so v soboto za obe tekačici pripravili dobrodošlico na Bledu, kjer je doma Katja, je včeraj popoldne sledil še sprejem pred Osnovno šolo Simona Jenka v Smledniku, ki jo je obiskovala Anamarija. Ko se je vrnila domov, si je malo odpočila in večkrat premlela uspeh. »Ugotovila sem, da je res vse mogoče in da nikoli, naj bo še tako hudo, ne smeš obupati. To mi daje spodbudo tudi za naprej, zato že komaj čakam naslednje preizkušnje in prihodnja velika tekmovanja,« je bila dobro razpoložena 23-letnica iz Valburge pri Medvodah, medtem ko je trener Nejc Brodar priznal, da je bilo po osvojeni kolajni veliko smeha in tudi solza, kakopak sreče. Večkrat je pohvalil odlično delo celotne ekipe, ki je – če odmislimo napačno izbiro maž in smuči za izločilne boje posamičnega šprinta – delovala kot dobro podmazan stroj.


Bertoncelj optimistično na Norveško


Skakalci so se kolajni, ki je bila cilj strokovnega vodstva z Gorazdom Bertoncljem na čelu, najbolj približali na tekmi mešanih ekip, na kateri sta se morala Žiga Jelar in Peter Prevc z Uršo Bogataj in Niko Križnar sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom. »Domov se nisem odpravil najboljše volje, ker je le malo manjkalo, pa bi šli v soboto še na slovesno podelitev. Starejši ko si, bolj ti je žal sleherne zapravljene priložnosti,« je omenil Peter, ki bo po jutrišnjem treningu v Planici z Jelarjem, bratom Domnom Prevcem, Anžetom Laniškom, Anžetom Semeničem in Timijem Zajcem odpotoval na Norveško. V Trondheimu se bo nato ekipi pridružil Jernej Damjan, ki bo zamenjal našega najslabšega na uvodnih dveh postajah tamkajšnje turneje Raw Air (surov zrak) v Oslu in Lillehammerju.

»Imeli bomo zelo solidno ekipo, zato lahko pričakujemo dobre rezultate, sam pa si želim čim več uvrstitev med najboljšo deseterico. Ko se bo ponudila priložnost za skok na stopničke, upam, da jo bomo tudi izkoristili,« si je zaželel Bertoncelj in se še enkrat dotaknil nastopov svojih varovancev na včeraj končanem nordijskem SP.

»Glede na cilje, ki smo si jih začrtali, prvenstvo za nas ni bilo uspešno, vendar smo lahko z določenimi stvarmi zadovoljni, zato lahko tekme ocenjujemo kot delno uspešne. Timi je v Innsbrucku zasedel deseto mesto, Jernej je bil v Seefeldu le mesto slabši. Veseli smo, ker se Peter počasi vrača v vrhunsko formo, zadovoljni smo tudi z Žigo, ki je pokazal nekaj zelo lepih skokov. Zato gremo lahko optimistično naprej na norveško turnejo,« je povedal 42-letni Kranjčan. Kar zadeva Zajca, ki se je v Seefeldu malce izgubil, verjame, da se bo – ko se bo malo odpočil – ustrezno pripravil in že na Norveškem spet pokazal svoj pravi obraz.

Preberite še:

Komentarji: