Anamarija Lampič 5. v Planici

Domači praznik v smučarskem teku je pokvarilo vreme.
Fotografija: Anamarija Lampič ni skrivala zadovljstva ob 5. planiškem mestu. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič ni skrivala zadovljstva ob 5. planiškem mestu. FOTO: Roman Šipić/Delo


Planiški tekaški praznik, prvo tekmo pri nas za svetovni pokal v tej tradicionalni smučarski panogi po dveh letih, je uničilo vreme, saj v dolini pod Poncami že od petka naprej nenehno lije. Toda to ni strlo naše vodilne reprezentantke Anamarije Lampič, ki se je prvič v sezoni uvrstila v finale in med izbrano šesterico šprinta v prosti tehniki zasedla 5. mesto. Najbolj zadovoljni so bili v švedskem taboru, na vrhu je bila namreč Jonna Sundling, tik pod njo Stina Nilsson.

"Ne gre za nikakršno skrivnost, zakaj sem bila tako hitra. Le iz nastopa v nastop sem se počutila bolje," je poudarila zmagovalka, ki bo z Nilssonovo, sicer večkrat omenjeno vzornico v šprintu naše Lampičeve, jutri napadala tudi ekipno zmago. A verjeti gre, da sta tudi v tej disciplini naši dve udarni tekmovalki, Anamarija Lampič in Katja Višnar, zelo konkurenčni, odkrito se spogledujeta s stopničkami. "Finale je poglavitni cilj, kot je bil tudi pred tem posamičnim šprintom. Ob zares dobrem dnevnem počutju, vrhunskih smučeh in brez nepredvidenih zapletov na progi smo lahko tudi prav pri vrhu," ne skriva glavni trener slovenske reprezentance Nejc Brodar. Ne nazadnje bo jutri na štart poslal srebrno navezo z zadnjega svetovnega prvenstva Lampič-Višnar.

Vodilna slovenska tekačica (v ospredju desno) se je odločno lotila slehernega nastopa v dežju pod Poncami. FOTO: Roman Šipić/Delo
Vodilna slovenska tekačica (v ospredju desno) se je odločno lotila slehernega nastopa v dežju pod Poncami. FOTO: Roman Šipić/Delo


Prav veliko manevrskega časa za regeneracijo pa ne bo: uvod v ekipno tekmo bo v planiškem jutru ob 9. uri, finale nato ob 11. "Pa pomislite, da smo se že zdaj prevesili v drugo polovico popoldneva. Pred nami je tako le še polurna vadba za sproščanje mišic, sestanek s trenerjem, večerja in masaža. Vem, hitro si bom morala povrniti moč," se dobro zaveda naša sobotna junakinja, prvič doslej v finalu planiške tekme. Pri Višnarjevi, drugi najboljši Slovenki, ni bilo zaznati pretiranega razočaranja, a obenem se ni mogla izogniti občutku, da bi lahko dosegla še kaj več od polfinala in končnega 9. mesta. 

Vzneseni prireditelji so z izjemni napori pripravili to tekmo, na kateri so najprej štiri Slovenke – Anamarija Lampič, Katja Višnar, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek – uspešno prestale kvalifikacijske boje, nakar sta se v polfinale, torej med 12 najboljših, uvrstili Lampičeva in Višnarjeva. Edina, ki med našimi reprezentantkami ni prestala kvalifikacijskega sita, je Anita Klemenčič. Anamarija pa je zaokrožila svoj uspešen dan z uvrstitvijo med izbrano šesterico.

Katja Višnar in trener Ola Vigan Hattestad sta se dobro pripravila na zahtevne planiške razmere. FOTO: Matej Družnik/Delo
Katja Višnar in trener Ola Vigan Hattestad sta se dobro pripravila na zahtevne planiške razmere. FOTO: Matej Družnik/Delo


V moškem šprintu je bil med domačimi tekmovalci uspešen le Janez Lampič, ki je kvalifikacije sklenil na 19. mestu, pozneje pa v četrtfinalu zanj realno ni bilo možnosti, da bi se prebil k naslednjemu nastopu.

Vrstni red v Planici; šprint, prosto; ženske: 1. Sundling, 2. Nilsson (obe Šve), 3. Kern, 4. Caldwell (obe ZDA), 5. Lampič (Slo), 6. Svahn (Šve), 9. Lampič, 20. Čebašek, 29. Fabjan, 39. Klemenčič; moški: 1. Chanavat (Fra), 2. Pellegrino (Ita) 3, Valnes, 4. Skar (obe Nor), 5. Jouve (Fra), 6. Taugboel (Nor), 27. Lampič, 36. Šimenc, 59. Jenko, 63. Jan, 65. V. Črv.

Preberite še:

Komentarji: