Tudi v paralelnem slalomu Shiffrinova pred Vlhovo

Do slalomskih točk v St. Moritzu sta se dokopali Maruša Ferk na 15. in Meta Hrovat na 25. mestu.
Fotografija: Stephanie Brunner je bila zgolj desetinko hitrejša od Maruše Ferk. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Stephanie Brunner je bila zgolj desetinko hitrejša od Maruše Ferk. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

St. Moritz – Medtem ko francoski prireditelji moških tekem svetovnega pokala v Val d'Iseru danes niso imeli sreče z vremenom in so bili zaradi močnih sunkov vetra in sneženja prisiljeni odpovedati drugi slalom poolimpijske sezone, so imeli manj težav organizatorji ženskega paralelnega slaloma v St. Moritzu, ki so dopoldne pod streho spravili kvalifikacije, popoldne pa še izločilne dvoboje najboljše dvaintrideseterice, v katerih si je konkurenco ponovno pokorila najbolj vsestranska smučarka ta hip, Američanka Mikaela Shiffrin.

Takole je Ana Bucik zaključila današnjo zgodbo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Takole je Ana Bucik zaključila današnjo zgodbo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Že 48. zmaga


Razveselila se je že svoje 48. zmage v svetovnem pokalu, a se je do nje dokopala mukoma, v srditem finalnem obračunu je namreč le za las, za enajst stotink, ugnala Slovakinjo Petro Vlhovo, s čimer se je ponovil razplet prvih dveh klasičnih slalomov v tej zimi v drugi polovici novembra v Leviju in Killingtonu. Na poti do finala je Američanka odpravila Kanadčanko Laurence St-Germain, Norvežanko Mino Fürst Holtmann, njeno rojakinjo Nino Haver-Løseth, ki se ji je približala na dve desetinki, in Avstrijko Katharino Liensberger. Tretje mesto je, na veselje domačih navijačev, zasedla Švicarka Wendy Holdener, ki je bila v malem finalu hitrejša od Liensbergerjeve.

Meta Hrovat prve stopničke izločilnih bojev ni preskočila. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Meta Hrovat prve stopničke izločilnih bojev ni preskočila. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Ana odstopila, Ilka prepočasna


Že dopoldanske kvalifikacije so prepolovile slovensko zastopstvo, saj je bila Ana Bucik po odličnem zgornjem vmesnem času, pri katerem je zaostajala zgolj 18 stotink, spodaj nekoliko preveč drzna, zaradi česar je zdrsnila in odstopila, medtem ko je bila Ilka Štuhec, ki ni imela rezultatskih ambicij, po napaki pri istih vratcih kot Bucikova prepočasna za napredovanje v izločilne boje, z več kot tremi sekundami zamude je na 47. mestu prehitela zgolj eno tekmico, Britanko Alex Tilley, ki jo je na progi razmetavalo kakor na rodeu.


Gorenjki uspešnejši


Zato pa sta bili uspešnejši obe Gorenjki. Starejša, Maruša Ferk, je zaostala devet desetink, kar je bilo dovolj za delitev 13. mesta v kvalifikacijah (z Norvežanko Maren Skjøld), medtem ko bi bila mlajša, Meta Hrovat, še višje kot na 18. mestu, če ne bi tudi nje vrglo na istem mestu kot Štuhčevo in Bucikovo, zaradi česar je zaostala sekundo in pet stotink. Le malo je torej manjkalo, pa bi se Slovenki v šestnajstini finala pomerili med seboj, tako pa je Ferkovi popoldne nasproti stala Švicarka Aline Danioth, Hrovatovi pa Italijanka Irene Curtoni.

Maruša Ferk je bila najboljša Slovenka v kvalifikacijah. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Maruša Ferk je bila najboljša Slovenka v kvalifikacijah. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Maruša do osmine finala


Na uvodni oviri finalnih bojev sta bili slovenski zastopnici polovično uspešni. Medtem ko je Maruša brez težav odpravila švicarsko izzivalko, je bila Meta za 14 stotink prepočasna za dosti izkušenejšo Italijanko. Naših nastopov je bilo konec v osmini finala, v kateri se je Ferkova sicer povsem enakovredno kosala z Avstrijko Stephanie Brunner, ki pa je ciljno črto vendarle prečkala desetinko hitreje. Slovenki sta preizkušnjo končali na 15. oziroma 25. mestu.

Mikaela Shiffrin je finalni slovaški napad odbila le s težavo. FOTO: Giovanni Auletta/AP
Mikaela Shiffrin je finalni slovaški napad odbila le s težavo. FOTO: Giovanni Auletta/AP


Shiffrinova spet razred zase


Ponovno je bila že v kvalifikacijah razred zase na začetku sezone izjemno prepričljiva Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na kratki progi, za katero so smučarke povečini potrebovale manj kot pol minute, le eno izzivalko, Frido Hansdotter, odpravila za manj kot pol sekunde – za 48 stotink. Švedinja se je na prvi stopnički izločilnih bojev v obračunu zlate in srebrne olimpijke iz Pjongčanga udarila z domačo adutinjo Wendy Holdener, ki je 32 finalistk ujela za las, saj je pristala na 31. mestu. Če bi bila desetinko počasnejša, bi že pospravljala kovčke. Frido je napredovanja stal zdrs v spodnjem delu.

Preberite še:

Komentarji: