Verjame, da lahko premaga marsikoga

Alpskega smučarja Žana Kranjca motivira, da ga tekmeci spremljajo.
Fotografija: Žan Kranjec pričakuje novo zimo z visokimi cilji. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Žan Kranjec pričakuje novo zimo z visokimi cilji. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Dober mesec dni loči alpske smučarje od začetka sezone v svetovnem pokalu. Uverture v Söldnu se posebej veseli najboljši slovenski tekmovalec v minuli zimi Žan Kranjec, ki lani na ledeniku Rettenbach ni mogel pokazati, kaj zna, saj je tekmo odnesel veter. »Vsako leto napredujem in moji cilji so višji. Da me je začela spremljati konkurenca, pa me še bolj podžge,« pravi član elitne sedmerice v veleslalomu.

Po koncu svoje najboljše sezone v karieri, v kateri je med drugim osvojil tudi premierne stopničke v svetovnem pokalu (v Alta Badii je bil tretji), si je privoščil počitek, nato pa se zelo hitro lotil kondicijske vadbe. »Tri mesece sem namenjal pozornost telesni pripravi in glavo odklopil od smučanja. Tako sem si še bolj želel na snežni trening, veselje do smučanja je bilo večje, kot bi bilo sicer,« je Kranjec opisal poletne treninge. Sprva je bil na snegu poudarek na količini in tehniki, zdaj se usmerja k tekmovalnim postavitvam.

Fizično je bolje pripravljen kot lani v tem času, pravi njegov kondicijski trener Mitja Bračič. FOTO: Tadej Regent/Delo
Fizično je bolje pripravljen kot lani v tem času, pravi njegov kondicijski trener Mitja Bračič. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Nadaljeval, kjer je ostal


Za njim je tudi najdaljša in najobsežnejša vadba v pripravljalnem obdobju v Argentini. »Pri smučanju sem nadaljeval tam, kjer sem v prejšnji sezoni končal. Vse to bi rad še nadgradil, da bom v novi sezoni še boljši. Na tem delam,« je povzel 25-letnik. V Ushuaii je ekipa imela dobre razmere – vadil je z reprezentančnim kolegom Štefanom Hadalinom in pod budnim očesom trenerja Klemna Berganta –, trening je bil kakovosten, pravi Kranjec in dodaja, da je prejel veliko uporabnih informacij.

Opravili so 18 snežnih dni, poudarek je bil na veleslalomu, pilil je tudi slalom, en trening je bil superveleslalomski. »Želja je, da bi paradni disciplini dodal še eno, ampak v prvi vrsti je moj cilj dosegati vrhunske rezultate v veleslalomu,« je odgovoril na vprašanje o širjenju smučarskega repertoarja.

Vodičan je danes podaljšal sponzorsko sodelovanje s Petrolom. Na fotografiji s predsednikom uprave pri Petrolu Tomažem Berločnikom. FOTO: Petrol<br />
 
Vodičan je danes podaljšal sponzorsko sodelovanje s Petrolom. Na fotografiji s predsednikom uprave pri Petrolu Tomažem Berločnikom. FOTO: Petrol
 

 

Večja pozornost Rossignola


Precej dela je imel tudi s testiranjem smuči. Po vrhunskih rezultatih, ki mu jih je uspelo doseči v minuli zimi, so mu pri Rossignolu namenili več pozornosti. »Tudi zame so pripravili veliko različnih modelov, tega sem vesel. Na naslednjih pripravah bom verjetno že izbral najboljšega,« je dejal. Kranjčeva prednost je bila v prejšnji zimi tudi ta, da je njegov opremljevalec že lani, ko se je bilo treba prilagoditi novim pravilom (manjši radij), oblikoval dobro smučko, medtem ko nekaterim v konkurenci to ni uspelo.

»Tisti, ki v minuli zimi niso imeli najboljšega materiala, bodo veliko vložili v to, da bi se približali boljšim. Vendar pa ne razmišljam o tem, kakšno opremo imajo tekmeci. Na treningih dobro smučam, hiter sem, to je tisto, kar mi je pomembno,« je poudaril.
V Argentini se je na treningih meril z nemškimi, italijanskimi in francoskimi tekmovalci. »Če smučam dobro, lahko premagam marsikoga. To mi daje mirnost in dodatno motivacijo do uvodne tekme,« je razkril četrti veleslalomist s svetovne lestvice WCSL.
 

Med cilji tudi zmaga


K novi sezoni, ki bo vrhunec dosegla s februarskim svetovnim prvenstvom na Švedskem, se že ozira, uvodna preizkušnja se pogosto prikrade v misli. S kakšnimi cilji se bo lotil tekmovalne zime? »Ker sem bil ves čas blizu najboljšim, si v novi sezoni želim storiti korak naprej, rad bi se čim večkrat uvrstil na stopničke in vknjižil zmago. Najpomembneje pa je, da se osredotočim nase in svoje najboljše izvedbe. Le tako lahko uresničim rezultatske cilje in postanem eden od najboljših veleslalomistov na svetu,« je razmišljal Kranjec, ki se v nedeljo odpravlja na nov trening v Saas Fee.

Za veleslalomista iz Bukovice pri Vodicah Bergant in kondicijski trener Mitja Bračič pravita, da je telesno in smučarsko na višji ravni, kot je bil v tem obdobju lani. Tudi na oko izgleda telesno močnejši, v izjavah pa samozavestnejši.

Kranjec bo v novo sezono, ki se bo začela čez dober mesec, štartal kot član elitne sedmerice v veleslalomu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Kranjec bo v novo sezono, ki se bo začela čez dober mesec, štartal kot član elitne sedmerice v veleslalomu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Preberite še:

Komentarji: