Vikingi v ameriški zimi kot doma

Najboljša na šprinterski tekmi svetovnega pokala v ZDA Johannes Høsflot Klæbo in Jonna Sundling.
Fotografija: Jonna Sundling (levo) je dobila šprint v ZDA. FOTO: Jussi Nukari/AFP
Odpri galerijo
Jonna Sundling (levo) je dobila šprint v ZDA. FOTO: Jussi Nukari/AFP

Norvežan Johannes Høsflot Klæbo in Švedinja Jonna Sundling sta postala zmagovalca šprinterske preizkušnje v prosti tehniki za svetovni pokal smučarjev tekačev v ameriškem Minneapolisu. Slovenska predstavnika Miha Šimenc in Anja Mandeljc sta prišla do točk, a se iz kvalifikacij nista prebila v izločilne boje.

Sedemindvajsetletni Klaæbo je znova dokazal, da mu v šprintu ni para. Slavil je 32. zmago na običajnih šprinterskih tekmah, z novoletnimi etapami vred pa že 46. Ciljno črto je izjemni Norvežan prečkal 0,27 sekunde pred Italijanom Federicom Pellegrinom, 1,21 sekunde pa je zaostal še en Norvežan Håvard Solås Taugbøl.

V skupnem seštevku je zanesljivo vodstvo ohranil Norvežan Harald Østberg Amundsen, ki je izpadel v četrtfinalu. Ima 1978 točk, drugouvrščenemu Eriku Valnesu (1662) pa se je povsem približal Klæbo, ki jih ima po tokratni zmagi 1658.

V ženski konkurenci je zmaga odšla na Švedsko. Jonna Sundling je bila prepričljiva tako v kvalifikacijah kot v četrtfinalu in polfinalu ter slavila prvo zmago v sezoni in skupno osmo v karieri.

Specialistka za šprinte je za 0,95 sekunde ugnala rojakinjo Linn Svahn, tretja je bila Norvežanka Kristine Stavås Skistad (+2,68). Četrto mesto je pripadlo domačinki Jessie Diggins, ki je s tem ohranila visoko prednost v skupnem seštevku. Ima 2200 točk, s 1948 ji je najbližje Svahnova.

Že v kvalifikacijah sta bila slovenska predstavnika prepočasna. Za las je brez izločilnih bojev ostal Šimenc, ki je bil 31. in dodaten nastop zgrešil za 38 stotink sekunde. Mandeljčeva je bila 47.

Komentarji: