Vikinška prevlada: Østbergovi in Klæbu veliki globus

Norvežana sta bila najboljša v tej zimi, za konec Anamarija Lampič 22 in Miha Šimenc 54.
Fotografija: Johannes Høsflot Klæbo je bil razred zase. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Johannes Høsflot Klæbo je bil razred zase. FOTO: AFP

Norvežanka Ingvild Flugstad Østberg je prvič osvojila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu smučarskih tekačic.

Osemindvajsetletna tekmovalka je na zadnji tekmi sezone v kanadskem Quebecu na zasledovalni tekmi na 10 km v prosti tehniki zasedla tretje mesto, za zmagovalko, Švedinjo Stino Nilsson, je zaostala 15,1 sekunde.

Druga je bila Norvežanka Therese Johaug (+12,9), najboljša tekačica sezone na razdaljah, ki je v tem točkovanju po sobotni tekmi s skupinskim startom, kjer je bila druga za Nilssonovo, drugič v sezoni priznala poraz.

Ingvild Flugstad Østberg je prekosila konkurenco. FOTO: Reuters
Ingvild Flugstad Østberg je prekosila konkurenco. FOTO: Reuters


Anamarija Lampič je bila kot najboljša Slovenka 22. (+2:51,2), Eva Urevc je bila 42. (+5:15,2), Katja Višnar pa 55. (+7:33,5) med 70 tekmovalkami v cilju. Lampičeva je bil v skupnem seštevku 25, na prvih treh mestih so se zvrstile Østbergova (1654), Rusinja Natalija Neprijajeva (1431) in Johaugova (1322).

Moško tekmo je dobil Norvežan Johannes Høsflot Klæbo, ki je tudi osvojil skupno prvo mesto. Drugi na 15 km zasledovalno v prosti tehniki je bil Kanadčan Alex Harvey z 2,8 sekunde zaostanka, tretji pa največji tekmec Klaeba v sezoni, Rus Aleksander Bolšunov (+2,9). Edini slovenski predstavnik Miha Šimenc je bil 54. (+6:36,8).

Do zadnjega se je bil ogorčen boj za skupno zmago, v začetku preizkušnje pa je bil v veliko boljšem položaju Klæbo, ki je v začetku obdržal nekaj nad 15 sekundami prednosti iz sobotne tekme pred Rusom, ki je bil na predzadnji tekmi zime sedmi. A je Bolšunov Norvežana ujel, nato pa v zadnjem delu tudi povedel. Sredi tekme se jima je povsem na čelu pridružil še Harvey in na koncu se je ta trojica spopadla za zmago, saj so bili ostali več kot minuto za njimi.

Klæbo je upravičil vlogo favorita v šprintu, napadel je v zadnjem vzponu, le desetinka pa je ločila Bolšunova in Harveyja. Norvežan je tako na najlepši način zaključil sezono, v kateri je osvojil še tri naslove svetovnega prvaka in postal tudi zmagovalec novoletne turneje.

Bolšunov pa je po štirih srebrnih medaljah s SP v Seefeldu ponovno osvojil drugo mesto, trikrat drugi in tretji pa je bil že na predlanskih olimpijskih igrah v Južni Koreji.

Preberite še:

Komentarji: