Za konec velika slovanska prevlada, a brez Slovencev v vrhu

Na letalnici v Oberstdorfu včeraj zmagal Poljak Kamil Stoch, od naših s 13. mestom najvišje petkov junak Timi Zajc.
Fotografija: Timi Zajc z včerajšnjim 13. mestom ni bil najbolj zadovoljen, s celotnim vikendom pa zelo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Timi Zajc z včerajšnjim 13. mestom ni bil najbolj zadovoljen, s celotnim vikendom pa zelo. FOTO: AFP

Ljubljana – Premierna zmaga v svetovnem pokalu, ki jo je Timi Zajc slavil ob sanjskem ognjenem krstu na letalnici v Oberstdorfu, je očitno (čustveno in psihično) toliko izpraznila mladega smučarskega skakalca iz Hramš v občini Žalec, da v naslednjih dveh dneh na največji nemški napravi ni več ponovil petkovih šampionskih poletov. V soboto je pristal na 9. mestu, včeraj pa je bil 13., kar sta sicer še vedno lepi uvrstitvi.

»Čeprav zadnji rezultat ni vrhunski, sem zelo zadovoljen s celotnim izkupičkom v tem vikendu; domov namreč odhajam s prvo zmago in novim osebnim rekordom,« je po včerajšnji tekmi, na kateri je v finalu izgubil pet mest (dan prej tri), izjavil Zajc. Če bi mu kdo pred odhodom v Oberstdorf napovedal, da bo kar za 90,5 metra izboljšal osebni rekord (233,5 m) in prvič med elito okusil slast zmage, bi mu odvrnil, da se šali. »Zares nisem pričakoval, da bom poletel tako daleč in visoko,« je priznal sila nadarjeni član SSK Ljubno BTC in pristavil, da so bili poleti iz psihološkega vidika bolj naporni od, denimo, novoletne turneje.

Kot najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi zadržal osmo mesto, na katerega se je povzpel po petkovem podvigu. V posebnem seštevku poletov pa po treh preizkušnjah (od šestih) deli četrto mesto. Na vrh slednjega se je z včerajšnjo zmago, prvo v sezoni in skupno 32. v svetovnem pokalu, zavihtel poljski šampion Kamil Stoch.


Med prvo četverico kar trije Poljaki


»Obožujem to letalnico in presrečen sem, da sem prvič v tej zimi zmagal prav na njej. Zaradi sneženja so bile tokrat razmere še posebej zahtevne, toda menim, da kljub temu še vedno dobre za letenje. Potrebno je bilo biti previden in paziti; kdor je to upošteval, je zagotovo užival,« je presodil 31-letni as iz Zakopanov. Popolno slovansko prevlado so včeraj zaokrožili drugouvrščeni Rus Jevgenij Klimov ter Kamilova rojaka Dawid Kubacki (3.) in Piotr Zyla (4.).
Kamil Stoch je takole poletel prvi letošnji zmagi nasproti. FOTO: AFP
Kamil Stoch je takole poletel prvi letošnji zmagi nasproti. FOTO: AFP


Stoch je po tem podvigu spet postal prvi zasledovalec nosilca rumene majice Rjojuja Kobajašija (včeraj 9.), ki je po treh tednih brez prvega mesta v vsem sijaju znova zablestel v soboto, ko je požel še deseto zmago v sezoni. Na ta način je dal tekmecem jasno vedeti, da mu kljub vsemu še ni zmanjkalo šampionskega dinamita, kakor so nekateri domnevali.

Od Slovencev sta se ob Zajcu na vseh treh preizkušnjah na letalnici Heinija Klopferja v finale prebila tudi Anže Semenič (v soboto 12. in včeraj 18.) in Domen Prevc (13. in 16.), ki sta verjetno sama pri sebi pričakovala več, kot sta nazadnje iztržila. S po dvema 26. mestoma si je prvih deset točk v tej zimi izbojeval Jurij Tepeš, do sedmih se je na drugi tekmi dokopal še Tilen Bartol.

»Zadnja preizkušnja je bila zelo zahtevna zaradi spremenljivega vetra in močnega sneženja, na katerega se naši fantje niso najbolje prilagodili. V zaletni smučini so bili preprosto preveč agresivni, zaradi česar niso mogli dobro realizirati svojih odskokov. Finalisti Zajc, Prevc, Semenič in Tepeš so v uvodni seriji prikazali solidne polete, v drugo pa so z izjemo slednjega poslabšali svoje uvrstitve,« je pod včerajšnjo tekmo potegnil črto glavni trener naše reprezentance Gorazd Bertoncelj. Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v Lahtiju, kjer naj bi se med elito znova preizkusil tudi Peter Prevc.
 

Slovenke v Avstriji včeraj brez deseterice


Najboljše skakalke so se med seboj merile v Hinzenbachu, kjer je kraljevala Maren Lundby, ki je obakrat ugnala vse tekmice. Norvežanka se je s peto zaporedno zmago, šesto v sezoni in skupno 19. v svetovnem pokalu še utrdila na vrhu točkovanja. »Moji skoki so vse boljši, upam, da bom v takšnem slogu tudi nadaljevala. Dobro je zmagati v deželi, kjer se bo v kratkem začelo svetovno prvenstvo,« je 24-letna skakalka iz Gjøvika svoj pogled že usmerila proti nordijskemu SP, ki se bo čez 15 dni začelo v Seefeldu (in Innsbrucku).

Od Slovenk je bila obakrat spet najboljša Nika Križnar; potem ko je v soboto še četrtič v sezoni pristala na petem mestu, je bila na drugi preizkušnji dvanajsta. »V soboto sem prikazala dva res lepa nastopa, na drugi tekmi pa zlasti s prvim skokom res nisem bila zadovoljna. Povrhu sem s kriljenjem pred pristankom zapravila precej dragocenih točk. Le kaj mi je bilo tega treba! V finalu sem bila nato, ker sem si želela (pre)več, pri odrivu pretirano agresivna,« je pojasnila 18-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini, potem ko je v drugo pridobila štiri mesta.

Na obeh preizkušnjah so se v finale prebile tudi Urša Bogataj (9. in 17.), Jerneja Brecl (21. in 25.), Špela Rogelj (24. in 18.) in Maja Vtič (30. in 19.), po sobotnem 35. mestu pa si je včeraj s tridesetim prvo točko v sezoni priskakala Katra Komar. Naslednje tri tekme bodo na Ljubnem, prva bo na sporedu že v petek.

Komentarji: