Zadovoljen, slab štart je lahko veliko breme

Gorazd Bertoncelj po tekmi v Visli, kjer je bil Timi Zajc 5., ekipa 7., Slovenija pa je imela le tri finaliste.
Fotografija: Anže Lanišek se je v Visli razveselil prvih točk po Planici 2017. FOTO: AP
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je v Visli razveselil prvih točk po Planici 2017. FOTO: AP

Led v 40. sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih je prebit, začetku poolimpijske zime primerno so bili tudi (nekateri) rezultati presenetljivi. Slovensko čast je v Visli rešil mladi Timi Zajc s 5. mestom, zato je novi glavni trener Gorazd Bertoncelj zapustil Poljsko zadovoljen, zavedajoč se, da je rezerv še nekaj, hkrati pa upajoč, da bo 18-letnik spodbudil sotekmovalce, da bodo pokazali (še) več na naslednji postaji, konec tedna v Ruki.

Pred začetkom sezone nikdar nobena reprezentanca ne ve, kam sodi, a za slovensko je bil kar manjši šok, da je sobotno ekipno tekmo končala na 7. mestu, k sreči je položaj na posamični tekmi močno popravil Zajc, ob katerem sta bila le še dva naša dobitnika točk, Anže Lanišek (20.) in Anže Semenič (26.). »Občutki po prvi postaji so mešani, dobro je, da imamo posameznika, ki je lahko povsem v ospredju, prav tako je dobro za Laniška, da je s solidnimi, povprečnimi skoki med 10. in 20. mestom. Zanj je 20. mesto povsem soliden rezultat, saj je po dolgem času spet osvojil točke. Za Semeniča je bila nedeljska uvrstitev glede na težave na treningu in v kvalifikacijah spodbudna. Bor Pavlovčič je bil vseskozi na meji točk in te bi bile zanj za začetek sezone lep dosežek, podobna je zgodba tudi s Tomažem Nagličem. Za Jerneja Damjana in Žaka Mogela pa težko kaj rečem, petkov trening se jima je ponesrečil, potem pa je tudi v kvalifikacijah težko narediti čudež. Tako izkušenemu tekmovalcu, kot je Jernej, bi morda še lahko uspelo, a mu ni. Ekipna tekma pa je bila polom, vse je šlo narobe, fantje so bili nesproščeni, skakanje je bilo grobo,« je po vrnitvi iz Visle vtise strnil Bertoncelj, ki mu je tekma prinesla več zadovoljstva kot skrbi. Ne glede na slab ekipni rezultat in ne glede na to, da sta dva skakalca odpadla v kvalifikacijah in še dva v prvi seriji.
 

Brez nosilca je težje


»Zadovoljen sem, ker je slab štart v sezono lahko veliko breme za naprej, tako za tekmovalce kot strokovni štab, kar lahko predstavlja veliko težavo. Seveda ni v redu, če se denimo Jernej ne uvrsti na tekmo, ampak priložnosti še bodo. Samo trije finalisti pa so bili v prejšnji sezoni kar pogosta praksa. A treba se je zavedati, da še vedno nastopamo brez nosilca Petra Prevca, ki je v svojih najboljših časih dvigoval tudi sotekmovalce, da so bili boljši. Takšen vodja potegne za sabo tudi ostale, da bolj verjamejo vase in so bolj razbremenjeni,« ocenjuje Bertoncelj, ki vidi pri vseh skakalcih še rezerve, seveda najmanj pri Zajcu, ki se je s 5. mestom (v prejšnji sezoni je slovenska reprezentanca skupno zbrala šest uvrstitev v top 5) razveselil svojega najboljšega rezultata, saj doslej še nikdar ni pristal v najboljši deseterici. Zato je tudi pred odhodom v Vislo dejal, da so njegova želja stanovitni rezultati med najboljšo petnajsterico, da pa si ne bo zadajal ciljev z uvrstitvami v deseterico, peterico.

»Timi je seveda zelo pozitivna zgodba Visle, ne vem pa, če bi rekel, da je presenečenje, sploh ker so bile razmere enakovredne. Posamični njegovi skoki na treningu in v poskusnih serijah so bili na visoki ravni in če na tekmi sestavi dva dobra, potem mu je mesto v deseterici, je pa res, da so razlike majhne. Dejstvo je tudi, da na prvi tekmi nismo štartali izključno na rezultat, ampak je bila želja, da fantje ponovijo solidne skoke s treningov. Niti ne najboljših, ker je to za mlade sploh težko, ampak solidne,« pravi prvi mož slovenske reprezentance, ki je napovedoval zanimiv začetek sezone z zelo široko paleto tekmovalcev tako za vrh kot za osvajanje točk, kar se je za uvod tudi uresničilo. Prva tekma se je razpletla zanimivo, s prvo zmago Jevgenija Klimova, prvič sta se na stopničke povzpela Stephan Leyhe in Rjoju Kobajaši, Norvežani so imeli najvišje uvrščenega na 10. mestu (Johann Andre Forfang), medtem ko je Daniel Andre Tande ostal celo brez finala, brez deseterice so bili Avstrijci ...

Preberite še:

Komentarji: