Timi Zajc odličen drugi v Kulmu

Zmagal je Piotr Žyla. Presenetljivo ga je danes polomil rekorder letalnice na Kulmu in svetovni prvak v poletih na tej napravi Peter Prevc. 
Fotografija: Za konec sezone se bodo skakalci na letalnici tradicionalno zbrali še v Planici. FOTO: Marko Feist 
Odpri galerijo
Za konec sezone se bodo skakalci na letalnici tradicionalno zbrali še v Planici. FOTO: Marko Feist 

Poljski smučarski skakalec Piotr Žyla (418,5 točke) je zmagovalec prve tekme svetovnega pokala v poletih to zimo v Bad Mitterndorfu. Na letalnici na Kulmu se je med Slovenci odlično znašel Timi Zajc, četrti po prvi seriji, ki je za zmagovalcem zaostal le za 0,3 točke. Tretji je bil vodilni v svetovnem pokalu Avstrijec Stefan Kraft (414,6).

V igri desetink je imel tokrat Žyla več sreče kot Zajc in je po skoraj sedmih letih s prednostjo treh desetink točke prišel do svoje druge zmage v karieri. Zajc pa je poletel do svojih drugih stopničk to zimo, skupno pa četrtih v karieri.

»Danes smo imeli res 'top' pogoje za letenje, 'padle' so stopničke. Škoda tistih treh desetink točke za zmago, a nimam si česa očitati. Vsake stopničke so za mene vredne zlata. Danes sem zelo užival in jutri bom to skušal le ponoviti,« je po svojem največjem uspehu v sezoni dejal Zajc.

V finalu so nastopili še štirje slovenski skakalci. Anže Lanišek (379,7) je končal na 17. mestu, Jurij Tepeš (368,4) na 20., Žiga Jelar (361,2) na 23., Domen Prevc (357,1) pa na 25. mestu.

Presenetljivo ga je danes polomil rekorder letalnice na Kulmu in svetovni prvak v poletih na tej napravi Peter Prevc, ki je končal zunaj finala na 33. mestu. Tudi Anže Semenič se danes ni izkazal, zasedel je 45. mesto.

Karl Geiger je vodil po prvi seriji. FOTO: Erwin Scheriau/Afp
Karl Geiger je vodil po prvi seriji. FOTO: Erwin Scheriau/Afp


Glavni trener slovenske vrste Gorazd Bertoncelj je bil vesel Zajčevega uspeha, a se obenem zaveda, da so njegovi varovanci danes naredili preveč napak.

»Seveda smo zelo zadovoljni s Timijem, opravil je dva odlična poleta, za malce je zgrešil prvo mesto. Zelo smo veseli, že dolgo časa se je govorilo, napovedovalo, kdaj bomo znova stopili na stopničke, in danes smo. Zasluženo,« je današnje nastope Zajca ocenil selektor.

»Tudi Anže (Lanišek, op. STA) je bil zelo soliden, zadovoljni smo tudi z Jurijem, s preostalimi žal ne. Preveč je bilo napak na odskočni mizi. Popoldne bomo naredili temeljit pogovor, opravili video analizo in krajši kondicijski trening. Jutri moramo kot ekipa nastopiti bolje,« je po prvi od dveh tekem na Kulmu poudaril Bertoncelj.

Po prvi seriji je sicer vodil Nemec Karl Geiger, ki je na koncu zgolj za 0,1 točke zaostal za svetovnim rekorderjem Kraftom na četrtem mestu. V njunem dvoboju za veliki kristalni globus si je po današnji tekmi nabral dodatnih 20 točk zaostanka. Kraft namreč vodi s 1173 točkami, Geiger pa ima 1095 točk.

Organizatorji prvih smučarskih poletov to zimo so imeli v petek precejšnje težave z vetrom, tako da so odpovedali oba treninga in kvalifikacije. Danes so skakalci pred tekmo, nastopilo je vseh 53 s startnega seznama, opravili le eno serijo za trening.

Poleg tekem na Kulmu, v nedeljo bo še ena preizkušnja z začetkom ob 11. uri, je to sezono v svetovnem pokalu na koledarju le še ena letalnica - v Vikersundu -, kar pomeni, da je za mali kristalni globus treba dobro leteti že ta vikend.

Za konec sezone pa se bodo skakalci na letalnici tradicionalno zbrali še v Planici, ko jih od 20. do 23. marca čaka še glavni vrhunec, SP v smučarskih poletih.

Komentarji: