Žan Kranjec: ponoviti 1. polčas Söldna

Za smučarje po premieri v oktobru zdaj dva veleslaloma, smučarke danes pred prvim superveleslalomom v sezoni.
Fotografija: Žan Kranjec si želi danes višje od 7. mesta s prve tekme v Söldnu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Žan Kranjec si želi danes višje od 7. mesta s prve tekme v Söldnu. FOTO: Jure Eržen/Delo

Snežinke so sredi tedna tudi Slovenijo opozorile na prihajajočo zimo, še precej več pa jih imajo ta čas v visokogorju naše zahodne soseščine. Prav neverjetno pred kratkim je zvenela vest, da morajo moški veleslalom prestaviti iz Val d'Isera, ker v Franciji ni dovolj snega, takrat je Italija predstavljala izhod v sili. Toda zdaj pretirane padavine v St. Caterini že nagajajo moški falangi, med katero ima tudi naš Žan Kranjec posebej visoke cilje.

Že poldrugi mesec je naokrog od takrat, ko so smučarji nazadnje lovili točke v veleslalomu svetovnega pokala. Junak premiere na ledeniku Rettenbach nad Söldnom na Tirolskem je bil takrat 20-letni Norvežan Lucas Braathen. Med svetovno elito je prvič zmagal, ugnal je prva asa prejšnje sezone Alexisa Pinturaulta ter Henrika Kristoffersna, boljši je bil tudi od našega Kranjca, ki mu je po prvi progi imenitno kazalo na visokem 2. mestu. V drugo pa ni bil več tako prepričljiv, tako da se je ob koncu moral podpisati pod 7. mesto.

Vmes je tako Kranjec kot večina drugih iz moške karavane alpskih tehničnih disciplin nastopil v paralelnem veleslalomu v Lechu v bližini avstrijsko-švicarske meje, a to očitno ni njegova disciplina. Podobno kot söldenski zmagovalec je ostal brez nastopa med finalno šestnajsterico, ki pa ji je bil zelo blizu Štefan Hadalin, pa se mu je takrat za pičlih 6 stotink izmuznila na 17. mestu. Toda pred pisanim urnikom nadaljevanja sezone je bil za oba kakovosten trening na italijanskih smučiščih pomembnejši od te vmesne preizkušnje.

»Novembra smo bili ponavadi na Finskem in nato v ZDA. Tokrat teh tekem za nas ni bilo, res smo pa imeli srečo z razmerami za trening tako v Val Senalesu kot tudi na Soldi pod prelazom Stelvio na Južnem Tirolskem,« je bil zadovoljen trener obeh smučarjev Klemen Bergant in podčrtal pomembnost tako današnjega kot tudi jutrišnjega veleslaloma (10.30 in 13.30 ter 10.00 in 13.00), če seveda sporeda ne bodo spremenile napovedane nove padavine.

Ilka Štuhec se veseli današnje uvodne tekme. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ilka Štuhec se veseli današnje uvodne tekme. FOTO: Leon Vidic/Delo


Ilka na premieri


Ob koncu tedna pa bo, kot smo že pisali, pestro tudi v ženski karavani smučark v hitrih disciplinah. Te so na svojem uvodnem prizorišču sezone, danes in jutri bo v St. Moritzu superveleslalom, obakrat ob 11.30, neučakana je naša Ilka Štuhec. Prav v tem mondenem švicarskem središču je februarja 2017 osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, zdaj pa že nestrpno odšteva do začetka sezone, saj v prejšnji ni uresničila visokih osebnih ciljev. Toda takrat je tudi plačevala davek na lov za izgubljeno formo zaradi vrnitve po daljši odsotnosti in zdravstvenih težavah, letošnje priprave pa so bile po tej plati brezhibne, zato tudi smuča na valu optimizma.

Preberite še:

Komentarji: