Marco Odermatt na domačem terenu razred zase

Najboljši alpski smučar je bil prepričljivi zmagovalec spektakualrne klasične veleslalomske tekme za svetovni pokal v Adelbodnu. Žan Kranjec peti.
Fotografija: Žan Kranjec med prvo vožnjo v Adelbodnu. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec med prvo vožnjo v Adelbodnu. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters

Švicarski alpski smučar Marco Odermatt je zmagovalec veleslalomske tekme za svetovni pokal v domačem Adelbodnu. Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je po slabši prvi vožnji v drugi pridobil tri mesta in bil na koncu peti. Na odru za zmagovalce sta se Odermattu pridružila Norvežan Henrik Kristoffersen in še en domačin Loic Meillard. Odermatt je s sijajno drugo vožnjo, v obeh je imel najboljši čas, prišel do 11. zmage v veleslalomih, skupno pa že do 17. v karieri. Še 40. je stal na odru za zmagovalce, 22. na veleslalomih.

Najboljšemu Slovencu se prva vožnja v zahtevnih razmerah ni najbolje posrečila. Napravil je preveč napak in za Švicarjem zaostal 2,03 sekunde. V drugo je krenil bolj odločno. Sprva je nekaj časa sicer izgubil, nato pa v drugem delu postavitve ves čas pridobival. Tudi na strmini je smučal dobro in ob prečkanju ciljne črte prevzel vodstvo. Na koncu je imel tretji čas druge vožnje. Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadalin je bil za še en nastop prepočasen. Z zaostankom 4,7 sekunde je zasedel 38. mesto med 49 tekmovalci, ki so končali prvo vožnjo.

Tridesetletni Kranjec je posledično še na petem veleslalomu v tej sezoni zasedel mesto med najboljšo peterico. V Söldnu je bil drugi, v Val d'Iseru tretji, v Alti Badii pa peti in tretji. Vse to zadošča za tretje mesto v veleslalomskem seštevku. V njem ima 290 točk, na vrhu pa je Odermatt s 460. Kristoffersen jih je zbral 345. V skupnem seštevku sezone ima 25-letni Švicar zdaj 1046 točk oziroma 400 več od drugouvrščenega Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja. Kranjec je z 290 osvojenimi točkami na repu deseterice. Domačemu zvezdniku se je danes kot edini na manj kot sekundo zaostanka približal Kristoffersen (+0,73), tretji Meillard je zaostal že 1,66 sekunde. Kranjec je imel 2,4 sekunde zaostanka za letos na veleslalomih prepričljivim Odermattom.

Marco Odermatt je spet vse matiral. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
Marco Odermatt je spet vse matiral. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters

»Vedel sem, da Henriku preprosto ne morem prepustiti zmage,« je takoj po uspehu dejal Švicar, ki ga je spodbujalo kakšnih 35.000 predvsem švicarskih navijačev. Norvežan pa je pohvalil svojega tekmeca: »Marco je preprosto v svoji ligi, ko je postavitev takšna, kot je bila v zgornjem delu druge vožnje.«

Težave z nastavitvami opreme

»Žan je imel v prvi vožnji nekaj težav z nastavitvami opreme, v drugi je to popravil. Imel je tretji čas druge vožnje, supervožnja in znova top 5 rezultat. S tem smo seveda zadovoljni. Štefan je zelo dobro začel, na polovici proge je bil še zelo konkurenčen, ne zgolj za finale, temveč še za kaj več. Na koncu mu je zmanjkalo moči in v spodnjem delu je izgubil ogromno časa in posledica tega je bila, da se ni uvrstil v drugo vožnjo,« je nastope ocenil trener Klemen Bergant.

»V prvi vožnji nisem bil zadovoljen. Razen enega odseka nisem smučal dobro. Verjetno sem se malce uštel tudi z nastavitvami. V drugi sem to popravil in vožnja mi je uspela dobro. Z drugo sem zadovoljen in na koncu je peto mesto superrezultat. Verjamem, da imam v nogah tudi še kaj več, a v prihodnje se moram navaditi, da dam dva dobra teka,« je dejal Kranjec.

V nedeljo bo na progi Chuenisbärgli še slalom.

Petkov pogled na progo Cheunisbärgli v Adelbodnu. Številna druga švicarska smučišča zaradi pomanjkanja snega ne obratujejo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Petkov pogled na progo Cheunisbärgli v Adelbodnu. Številna druga švicarska smučišča zaradi pomanjkanja snega ne obratujejo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Preberite še:

Komentarji: