Lanišek bi kmalu pokvaril zabavo Poljakom, ustavil ga je Kubacki

Anže Lanišek je na drugi tekmi nove sezone svetovnega pokala smučarskih skakalcev v Visli zaostal le za domačinom Dawidom Kubackim.
Fotografija: Anže Lanišek je spet potrdil, kako zelo dobro se znajde na skakalnici Adama Malysza. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Odpri galerijo
Anže Lanišek je spet potrdil, kako zelo dobro se znajde na skakalnici Adama Malysza. FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (278,7 točke) je na drugi tekmi nove sezone v poljski Visli, ki prvič v svetovnem pokalu poteka na plastiki, poskrbel za veselje v slovenskem taboru in zasedel drugo mesto. Od njega je bil boljši le sobotni zmagovalec, Poljak Dawid Kubacki (287), ki ima z dvema zmagama popoln izkupiček uvoda v sezono. Lanišek, ki je prvo tekmo sezone v soboto končal na 25. mestu, je danes že v kvalifikacijah pokazal, da sodi v svetovni vrh. Tako kot pozneje na tekmi je zaostal le za domačim junakom Kubackim. Po nastopu je priznal, da je želel popraviti vtis s sobotnega nastopa.

»Vesel sem, da sem po včerajšnjem slabšem skakanju ostal miren, ne glede na to, da res nisem imel sreče z razmerami. Nisem se pustil preveč zmesti in danes mi je uspelo pokazati boljše skoke. Ne bom pa rekel, da so bili to res najboljši skoki, ker znam skočiti še bolje,« je po uspešni predstavi povedal Lanišek, ki je pojasnil, da mu skakalnica Adama Malysza zelo ustreza.

»Ne vem, zakaj je tako. Morda zato, ker je treba malo bolj 'prižgati' noge. Tukaj se vidi, kako močan je Dawid. Tudi če skoki niso najboljši in naredi kakšno grobo tehnično napako, to nato kompenzira z močjo. Res je bil gladko najboljši ta vikend,« je o zmagovalcu povedal 26-letni skakalec in dodal: »Vesel bi bil, če bi danes sam pokazal boljše skoke. A trenutno je bilo to to, s tem moram biti zadovoljen in gledati naprej.«

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Na tretjo stopničko zmagovalnega odra se je povzpel Norvežan Marius Lindvik (277). V finalu so poleg Laniška nastopili še štirje Slovenci. Timi Zajc (263,4) je po naknadni diskvalifikaciji Japonca Rjojuja Kobajašija zasedel deseto mesto, Peter Prevc (256,5) je bil 16., Domen Prevc (254,9) 18., Lovro Kos (242,4) pa se je med dobitnike točk vpisal z 28. mestom. Brez nastopa na tekmi je – tako kot že v soboto – ostal Žiga Jelar, ki je obstal v kvalifikacijah.

Hrgota: Veseli me, da smo ostali mirni

»Danes je bilo precej lažje tekmovati. Videl sem, da sem po skokih lahko blizu najboljšim, a vidimo tudi, da nekaj dela še moramo narediti,« je po nastopu za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Zajc, Peter Prevc, ki je bil najboljši med Slovenci na sobotni tekmi, pa je dodal: »S svojimi današnjimi skoki sem bolj zadovoljen kot z včerajšnjimi, čeprav je rezultat skoraj enak. A bile so malenkosti, ki so štele. Malo težav pri doskoku v prvi seriji, morda nekaj točk pri vetru in hitro bi bil blizu desetega mesta. Gremo naprej.«

Selektor slovenske vrste Robert Hrgota je bil po današnjem dnevu razumljivo bolj zadovoljen kot po sobotnih nastopih svojih varovancev. "Včeraj je bila tekma težka, to vemo. Razmere so bile na meji, a nimamo kaj, tudi take tekme pridejo. Veseli me, da smo ostali mirni in danes dobro oddelali,« je dejal glavni trener.

»Predvsem Anže je bil dober, tudi Peter bi bil po igri številk blizu deseterice, kar je lep temelj za nadaljevanje. Timi je skakal solidno, vemo, da zna še bolje. Po včerajšnjem težkem dnevu se je vsaj teh pet fantov z Lovrom in Domnom na čelu uspešno sestavilo. Tudi Lovro je skakal v zelo težkih razmerah,« je še menil Hrgota in dodal, da je v Visli vedno poleg dobrega skakanja treba imeti solidne razmere, da se lahko boriš za vrh.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je zaradi nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju (od 20. novembra do 18. decembra) uvod v sezono prestavila že na začetek novembra. Sezona se bo po daljšem premoru nadaljevala čez tri tedne, ko bosta konec novembra na sporedu tekmi v finski Ruki na umetnem snegu.

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Preberite še:

Komentarji: