Zlati orel Granerudu, Lanišku tretje mesto v skupni razvrstitvi

Norvežan je bil najuspešnejši tudi na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu, slovenski as še enkrat tik za njim.
Fotografija: Najboljši trije na novoletni turneji, Halvor Egner Granerud (na sredini), Dawid Kubacki (levo) in Anže Lanišek (desno), so bili na koncu na vrhu tudi na finalu v Bischofshofnu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Najboljši trije na novoletni turneji, Halvor Egner Granerud (na sredini), Dawid Kubacki (levo) in Anže Lanišek (desno), so bili na koncu na vrhu tudi na finalu v Bischofshofnu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

 Dolgih 16 let, odkar je zablestel Anders Jacobsen, so čakali norveški smučarski skakalci na skupno zmago na na novoletni skakalni turneji in na 71. izvedbi tekmovanja so jo dočakali. Halvor Egner Granerud je osvojil prvo mesto tudi na letošnji zadnji tekmi v Bischofshofnu, drugi je bil še enkrat Anže Lanišek. Slovenec je tako zaokrožil imeniten uspeh, saj je osvojil tretje mesto na turneji štirih skakalnic.

Tretji danes in skupno drugi na turneji je bil Poljak Dawid Kubacki (303,7 točke), sicer najboljši skakalec v svetovnem pokalu to zimo.. Vodilna trojica turneje je povsem prevladovala na letošnji izvedbi nemško-avstrijskega tekmovanja, ki je tradicionalno prvi vrhunec sezone.

»Ta uspeh je osupljiv. Tako dolgo sem sanjal o tem,« je po zanesljivi skupni zmagi pred 14.000 gledalci dejal Granerud, ki je do zlate orla prišel s tremi zmagami in z enim drugim mestom. Najboljši je bil na obeh nemških postajah v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu, drugi je bil v Innsbrucku, danes pa je skupno slavje potrdil z novo zmago v Bischofshofnu. Poleg trofeje je prejel še ček za 100.000 švicarskih frankov.

Junaki letošnje turneje, z leve Anže Lanišek, Halvor Egner Granerud in Dawid Kubacki. FOTO: Christof Stache/AFP
Junaki letošnje turneje, z leve Anže Lanišek, Halvor Egner Granerud in Dawid Kubacki. FOTO: Christof Stache/AFP

»Popravil sem vtis s prejšnjih tekem na tem prizorišču. Danes sem res užival, fenomenalno! Vzdušje je bilo res noro, tudi moji skoki oziroma vsi naši skoki. Pokazali smo res zelo visoko raven skakanja in to je tisto, kar mene najbolj veseli,« je po tekmi poudaril Lanišek, ki je zadržal tudi skupno drugo mesto v svetovnem pokalu.

Hrgota: Kapo dol in čestitke vsem

»Vedel sem, da znam skočiti, dokazal sem to že v poskusni in prvi seriji in tudi včeraj sem zelo dobro skakal, tako da sem šel na tekmo zelo sproščeno,« je še povedal 26-letni as, ki je postal šele četrti Slovenec s skupno uvrstitvijo na stopničke na novoletni turneji. Pred njim je to uspelo zmagovalcema Primožu Peterki (1997) in Petru Prevcu (2016) ter Petru Žonti, ki je bil prav tako tretji leta 2004.

Na današnji tekmi je dobro nastopil tudi Peter Prevc (288,6), ki je bil sedmi, Timi Zajc (285,3) je bil deveti, Žiga Jelar (277,7) je končal na 15., Lovro Kos (262,9) pa na 22. mestu.

Anže Lanišek je še enkrat potrdil, da je v imenitni formi. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Anže Lanišek je še enkrat potrdil, da je v imenitni formi. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Po koncu turneje je bil zadovoljen tudi selektor slovenske reprezentance Robert Hrgota. Kot je dejal, se jim je želja končno izpolnila. »Želeli smo si na zmagovalni oder na novoletni turneji in uspešno turnejo. Končno nam je uspelo. Čestitke Anžetu ter celotni ekipi za res uspešno novoletno turnejo, za odlično tretje mesto v skupnem seštevku in drugo mesto danes. Odličen ekipni uspeh in kapo dol in čestitke vsem!«

Sezona svetovnega pokala se bo prihodnji konec tedna nadaljevala z ekipno tekmo v poljskih Zakopanah.

Preberite še:

Komentarji: