Savdske oblasti priznale umor. A kje je novinarjevo truplo?

Savdske oblasti so v povezavi z umorom aretirale 18 ljudi. Trupla še vedno niso našli. 
Fotografija: Aktivisti zahtevajo pojasnila. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Aktivisti zahtevajo pojasnila. FOTO: Leah Millis/Reuters

Savdske oblasti so priznale, da je bil novinar Džamal Hašodži umorjen. Umrl naj bi zaradi posledic zadušitve po spodletelem zaslišanju. Prav tako naj bi se upiral izročitvi Savdski Arabiji. 

Zunanji minister Adel al Džubeir je za Fox News povedal, da je bilo dejanje »strašna napaka« ter hkrati ostro zanikal vpletenost kronskega princa Mohameda bin Salmana v tragičen dogodek. 

Država je bila od Hašodžijevega izginotja 2. oktobra letos pod hudim pritiskom s strani svetovne javnosti. Ta je glasno zahtevala pojasnilo, tako da Savdijcem ni preostalo drugega, kot da priznajo umor. Na začetku so trdili, da je Hašodži, ki so ga nazadnje videli živega na savdskem veleposlaništvu v Istanbulu, zagotovo še živ. Da je stavbo zapustil nepoškodovan.

V petek so nato obrnili ploščo in priznali umor. V svetovni javnosti je (pričakovano) zagrmelo. 



Turške oblasti verjamejo, da je Hašodžija, ostrega kritika savdske vlade, ubila skupina agentov. Al Džubeir je umor priznal: »Odločeni smo, da odkrijemo vse podrobnosti in kaznujemo posameznike, ki so odgovorni za smrt. Storili so veliko napako.«

Kje je novinarjevo truplo, ne ve, je pa vztrajal, da kronski princ nima nobene zveze z umorom. »Še vodja naše obveščevalne agencije ni vedel nič o tem.«

Hašodžijevi zaročenki Hatice Cengiz, ki je prva zagnala alarm, potem ko ga je več ur čakala pred konzulatom, so medtem zagotovili 24-urno policijsko varstvo.

Robert Mahoney iz organizacije za zaščito novinarjev zahteva pojasnila. FOTO: Timothy A. Clary/Afp
Robert Mahoney iz organizacije za zaščito novinarjev zahteva pojasnila. FOTO: Timothy A. Clary/Afp


Kako napreduje preiskava? 


Savdske oblasti so po poročanju BBC aretirale 18 ljudi, odpustile dva pomočnika Mohameda bin Salmana in ustanovile organ za reformo obveščevalne agencije, ki bo odgovarjal neposredno princu. Ta je včeraj po telefonu izrazil sožalje Hašodžijevemu sinu. 

In kaj pravi mednarodna skupnost? Ameriški predsednik Donald Trump je po včerajšnjem intervjuju za Washington Post dejal, da je savdska razlaga dogodka polna laži in spletk. To je sicer popolno nasprotje njegovim besedam z začetka oktobra, ko je trdil, da verjame savdski razlagi in da se mu zdi ta povsem kredibilna. 

Trump je dodal, da bi mu bilo zelo všeč, če kronski princ ne bi bil odgovoren za umor. ZDA bi proti Savdski Arabiji lahko sprožile sankcije, a bi odstop od pogodbe glede trgovanja z orožjem »bolj bolel nas kot pa njih«, je povedal Trump. 

Donald Trump se je marca letos srečal s savdskim kronskim princem. FOTO: Mandel Ngan/Afp
Donald Trump se je marca letos srečal s savdskim kronskim princem. FOTO: Mandel Ngan/Afp


Velika Britanija, Francija in Nemčija so v skupni izjavi ostro obsodile umor in zahtevajo podrobno preiskavo: »Nič ne more upravičiti tega umora.«

Nemška kanclerka Angela Merkel bo za zdaj prekinila dobavo orožja Savdski Arabiji, kanadski premier Justin Trudeau pa je zagrozil, da bo prekinil več milijardno obrambno pogodbo s kraljevino. 

Na drugi strani ima Savdska Arabija tudi precej zaveznic, ki ji izražajo podporo. Egipt, Bahrajn, Kuvajt in Združeni Arabski Emirati so podprli kralja Salmana. Medtem je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan odločen, da pride resnici do dna, naj stane kar hoče. Čeprav Turki za zdaj še stojijo ob strani, so že kmalu po Hašodžijevem izginotju sporočili, da imajo v rokah avdio posnetek njegovega umora. 

Trupla še vedno niso našli. Turška policija je prečesala Beograjski gozd v Istanbulu, v iskalno akcijo sta se vključila tudi savdski konzulat in veleposlaništvo. 

Reuters je včeraj poročal, da naj bi Hašodži umrl zaradi zadušitve, ko se je upiral izročitvi Savdski Arabiji, Njegovo truplo naj bi tajni agenti nato zavili v preprogo in se ga znebili. 

Komentarji: