Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zdravje 2024

Pri rekreaciji najpogostejše poškodbe kolena, gležnja, hrbta

Pravočasne terapije lahko preprečijo nastanek sekundarnih poškodb in dolgoročnih zapletov.
Za popolno ozdravitev in funkcionalnost telesa je nujna hitra rehabilitacija po poškodbah in po operacijah. Če se začne prepozno, je izid lahko slabši, posameznik je tudi dalj časa na bolniški, kar vpliva na izpad dohodka. FOTO:  Wavebreakmedia/Shutterstock
Za popolno ozdravitev in funkcionalnost telesa je nujna hitra rehabilitacija po poškodbah in po operacijah. Če se začne prepozno, je izid lahko slabši, posameznik je tudi dalj časa na bolniški, kar vpliva na izpad dohodka. FOTO:  Wavebreakmedia/Shutterstock
19. 6. 2024 | 06:00
7:43

Sezona rekreativnih športnih dogodkov je v polnem teku, vse do pozne jeseni bi le težko našli vikend, ko na koledarju ni označen tekaški ali kolesarski maraton, vzpon, trail, gozdni tek, triatlon, pokal, kriterij, memorial, velika nagrada … Kako preprečevati in odpravljati poškodbe, ki so jim tudi rekreativni športniki po besedah fizioterapevtke Maje Berčič pogosto izpostavljeni?

Poškodbe pri rekreativnih športnikih se lahko zgodijo z enkratnim dogodkom ali pa nastajajo dlje časa, so kronične. Najpogosteje nastanejo zaradi preobremenitve, neustrezne priprave, neprilagojene vadbe ali napačne izvedbe gibov, neustrezne športne opreme. Največkrat so prizadeti koleno, rama, hrbet in gleženj, težava pa se lahko pojavi na kosteh, mišicah, kitah, vezeh ali drugih strukturah. Prihaja do zlomov, zvinov, izpahov, nategov, nastanejo lahko rane.

Težavam so bolj izpostavljeni posamezniki, ki se sezonsko ukvarjajo z določeno vrsto rekreacije, kajti ker določene mišične skupine in sklepi niso aktivni vse leto, to vodi v zmanjšanje njihove moči, vzdržljivosti in gibljivosti. Telesna kondicija, ki jo pridobimo med aktivno sezono, lahko hitro upade, če je ne vzdržujemo vse leto.

Preventivni ukrepi na prvem mestu

Zato sta za izogibanje poškodbam pomembna ustrezna priprava in postopno uvajanje v vadbo, kar pa je pogosto težava: mnogi se po dolgem premoru prehitro vrnejo k visoki intenzivnosti vadbe, izkušnje strne diplomirana fizioterapevtka v kliniki NYD. Ta je ena izmed 125 zasebnih izvajalcev zdravstvenih storitev v okviru dodatnega zdravstvenega zavarovanja Prva Zdravje, ki ga ponuja Prva osebna zavarovalnica posameznikom in podjetjem.

Tekači morajo usvojiti pravilno tehniko teka, predvsem pa paziti na postopno stopnjevanje obremenitve in ustrezno ogrevanje ter ohlajanje. FOTO: Črt Piksi/Delo
Tekači morajo usvojiti pravilno tehniko teka, predvsem pa paziti na postopno stopnjevanje obremenitve in ustrezno ogrevanje ter ohlajanje. FOTO: Črt Piksi/Delo

Ssklenitvijo kritja rehabilitacije ali pa v okviru nadstandardnega paketa zagotavljajo naročanje štiriindvajset ur vse dni v letu ter organizacijo termina za fizioterapijo, delovno terapijo ali protibolečinsko terapijo v največ desetih delovnih dneh. Rehabilitacije so nadaljevanje specialističnega zdravljenja in je zanje potrebna napotnica, razen v primeru sklenjenega nadstandardnega zavarovanja.

»Pogosto se na fizioterapevtsko pomoč obrnejo rekreativni pohodniki in tekači – teh je največ –, pa tudi ljubitelji tenisa, odbojke na mivki in drugih intenzivnejših poletnih športov. Pri športih, kjer so obremenitve sklepov manjše, na primer pri kolesarjih, večjih poškodb ne opažamo,« je dodala Maja Berčič. Po njenih besedah pohodniki pogosto zanemarjajo pomen kakovostne obutve, »neprimeren položaj stopala lahko vodi v vnetja tetiv stopala, gležnja, kolena ali kolka«. Enako velja tudi za tekače, ki morajo ob tem usvojiti še pravilno tehniko teka, predvsem pa paziti na postopno stopnjevanje obremenitve in ustrezno ogrevanje ter ohlajanje.

Preventiva je ključnega pomena za zmanjšanje tveganja poškodb. Torej krepitev ustreznih mišičnih skupin za specifičen šport in izvajanje raznolike vadbe vse leto. To vključuje vaje za moč, gibljivost in ravnotežje, ki pomagajo pri ohranjanju telesne pripravljenosti in preprečujejo preobremenitve.

Po poškodbi šteje čas do obravnave

V primeru poškodbe pa so zelo pomembni prvi ukrepi. Pri akutnih poškodbah pristop R.I.C.E. (rest – počitek, ice – hlajenje, compression – povijanje, elevation – dvig uda) vse bolj nadomeščajo novejše smernice, M.E.A.T. (movement – nežno zgodnje gibanje brez prestopanja bolečinskega praga, exercise – strukturirane vaje, analgesics – naravna sredstva za lajšanje bolečine, na primer kurkuma, baldrijan, magnezij brez protivnetnih zdravil, ki bi lahko zavirali proces celjenja, treatment – zdravljenje pod vodstvom fizioterapevta).

»Prvi pristop se ozira samo na zmanjšanje otekanja, ob tem pa se z mirovanjem in počitkom zmanjša pretok krvi skozi poškodovano področje, s čimer se zmanjša tudi dovod kisika in hranil. Novejši pristop z zgodnjim gibanjem pa spodbuja povečanje krvnega obtoka, kar izboljša celjenje tkiva, preprečuje tudi prekomerno zmanjšanje obsega gibljivosti sklepa in zmanjšanje mišične mase,« splošne smernice pri lažjih poškodbah, kot je zvin gležnja, opisuje sogovornica.

Za preprečevanje mišičnih krčev je ob postopnem povečevanju intenzivnosti treningov ključna zadostna in pravilna hidracija. FOTO: Črt Piksi/Delo
Za preprečevanje mišičnih krčev je ob postopnem povečevanju intenzivnosti treningov ključna zadostna in pravilna hidracija. FOTO: Črt Piksi/Delo

Po poškodbah je ključnega pomena takojšnja fizioterapija, saj, kot pravi Maja Berčič, z zmanjšanjem vnetja pospeši celjenje in okrevanje, obnovi gibljivost ter moč poškodovanih tkiv.

»Zgodnja intervencija pomaga preprečiti morebitne dolgoročne zaplete, kot so kronične bolečine, omejena gibljivost ali oslabitev mišic, ki bi se lahko razvili, če poškodbo zdravimo neustrezno ali prepozno,« poudarja. Pravočasna fizioterapija lahko tudi prepreči nastanek sekundarnih poškodb ali kompenzacijskih vzorcev gibanja, ki bi lahko privedli do dodatnih težav v drugih delih telesa. Čakanje na izboljšanje stanja, ki bi se zgodilo »samo od sebe«, lahko podaljša čas okrevanja in poveča tveganje za trajne težave.

Kot ob tem ugotavljajo v Prvi osebni zavarovalnici, se zavarovanci, tako posamezniki kot podjetja, zavedajo pomena hitrega dostopa do terapij, saj se jih za to kritje, podobno kot za zavarovalni kritji Specialisti in Rehabilitacije, odloči več kot 90 odstotkov.

»Za popolno ozdravitev in funkcionalnost telesa je rehabilitacija nujna tako po poškodbah kot po operacijah, pri čemer je izjemnega pomena takojšen začetek posameznih rehabilitacijskih postopkov in terapij, s tem izboljšujemo telesne funkcije in lajšamo bolečine. Ker v javnem zdravstvu v večini primerov ni mogoče dobiti termina dovolj hitro, se zdravljenje začne (pre)pozno, podaljša pa se tudi obdobje bolniške odsotnosti. To se odraža v večjem izpadu dohodka posameznika kot tudi večjih stroških bolniških nadomestil njegovega delodajalca. Dodatno zdravstveno zavarovanje, ki omogoča hiter dostop do rehabilitacije, tako prinaša rešitev za različne deležnike,« še ocenjujejo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine