Evropska unija, priložnost za mlade

»Zelo rada bi raziskovala vesolje, vendar je v Sloveniji premalo sredstev in možnosti za opravljanje tega dela,« je prepričana Klara Kovač, devetošolka z OŠ Kidričevo.
Fotografija: »Zdi se mi, da bi bil izstop Združenega kraljestva začetek propada Evropske unije,« je zaskrbljena Klara Kovač. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
»Zdi se mi, da bi bil izstop Združenega kraljestva začetek propada Evropske unije,« je zaskrbljena Klara Kovač. FOTO: Reuters

Evropska unija je zelo uspešna in zato si nekatere države želijo članstva. Države, ki so se priključile tej zvezi, so še vedno samostojne. Vse članice so podobno urejene, zato je potovanje po njih lažje. Za potovanja je zelo ugodna tudi schengenska meja, ki poteka med državami, ki so vključene v Evropsko unijo, in tistimi, ki niso. Večina članic uporablja tudi skupno valuto – evro. Če veliko potuješ, je to zelo dobro, saj ti ni treba menjati denarja za plačevanje v drugi državi. Tudi letalske vozovnice so zato cenejše. Jaz osebno sem bila v že veliko državah Evropske unije: v Franciji, Nemčiji, Združenem kraljestvu, Avstriji, Belgiji, na Nizozemskem, v Španiji, Italiji, na Hrvaškem in Češkem. Do Španije, Belgije in Nizozemske smo se celo peljali z avtomobilom, kar je schengensko območje zelo olajšalo, saj smo meje preprosto prevozili.

Slovenci živimo tudi zunaj matične države, v drugih državah Evropske unije, med njimi tudi moji bližnji sorodniki, zato veliko vem o življenju v drugih državah. Moja teta in stric z bratrancem in sestrično živijo v Bruslju in med počitnicami jih gremo spet obiskat. Zanimivo mi je to, da je njihovo stanovanje pravzaprav »slovensko ozemlje« in tudi moja teta dobiva plačo iz slovenske državne blagajne.

Tudi jaz se želim izseliti iz Slovenije, ko bom iskala službo. Tudi študirala bi najraje kar v tujini. To pa zato, ker v Sloveniji nimamo dovolj dobrih raziskovalnih centrov, kot jih imajo na primer v Nemčiji. Zelo rada bi raziskovala vesolje, vendar je v Sloveniji premalo sredstev in možnosti za opravljanje tega dela. Že res, da je v Ljubljani Institut Jožefa Stefana, a jaz si želim še več.Evropski teden mladih je vsakoletni dogodek za mlade (15 do 29 let) Evropejce, ki se ob druženju pogovarjajo o različnih temah. Letošnji teden je bil že deveti po vrsti, potekal je od 29. aprila do 5. maja. V tem tednu se mladi seznanijo in navežejo prijateljske vezi. Če si del tega projekta, se verjetno naučiš, kako živijo v drugih državah, kako pri njih poteka šolanje in podobno. Letošnja tema tedna je bila Demokracija in jaz. Podobna izkušnja so tudi izmenjave. To pomeni, da greš za teden ali več, če želiš, v drugo državo stanovat k tuji družini. Tam lahko vadiš tuji jezik in spoznaš, kakšno je življenje zunaj tvoje države.

Mlade danes zelo skrbi tudi okolje. V prihodnosti se bo stanje ozračja in narave zelo poslabšalo, saj z vsemi gorivi in odpadki samo še onesnažujemo naš planet. V Aziji že nosijo maske zaradi onesnaženega zraka in vprašanje časa je, kdaj bomo to počeli tudi v Evropi. Problem je tudi pitna voda. Voda prihaja iz ledenikov, a se ti talijo, ker se Zemljina atmosfera segreva. Nekega dne bodo vsi ledeniki staljeni in ljudje bomo težko prišli do pitne vode.

Članice iz Evropske unije pridobivajo tudi denar in Slovenija je to pomoč uporabila tudi za drugi tir in različne socialne programe. Včasih se mi zdi, da naši poslanci sredstev, ki jih pridobijo iz raznih organizacij, kot je Evropska unija, ne znajo uporabiti oziroma jih porabijo tudi za nepotrebne stvari.

Zelo me skrbi izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije. K sreči se britanski parlament dogovarja o ponovnih volitvah o izstopu. Zdi se mi, da bi bil izstop Združenega kraljestva začetek propada Evropske unije, propada gospodarstva v članicah in tudi miru v Evropi in po svetu.

Klara Kovač, Osnovna šola Trbovlje, 9. c


Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.
                                                                                                                  
 
___________________


evropski parlament
evropski parlament
Objavo je podprl evropski parlament, ki pa ni bil vključen v pripravo vsebine in ne odgovarja za predstavljene informacije in stališča.