Dan D za teran bo 3. december

Splošno sodišče EU v Luxembourgu bo opravilo obravnavo slovenske tožbe proti evropski komisiji, ki da je Hrvaški neutemeljeno dovolila uporabo imena teran.
Fotografija: FOTO: Negotovo je, ali bo Slovenija lahko po sodni poti preprečila uporabo imena teran za vina iz hrvaške Istre. Leon Vidic/DELO
Odpri galerijo
FOTO: Negotovo je, ali bo Slovenija lahko po sodni poti preprečila uporabo imena teran za vina iz hrvaške Istre. Leon Vidic/DELO

BRUSELJ - Na splošnem sodišču EU v Luxembourgu bo v torek 3. decembra potekala obravnava v tožbi Slovenije proti evropski komisiji, ki je z delegirano uredbo iz leta 2017 dovolila Hrvaški uporabo imena sorte vinske trte teran. To je že prej zaščitila Slovenija .

Ime na Hrvaškem lahko uporabljajo le za vina z označbo porekla Hrvatska Istra pod pogojem, da je na etiketi teran napisano z manjšimi črkami

Slovenija je prepričana, da je evropska komisija z izdajo izpodbijane uredbe retroaktivno posegla v že pridobljene pravice slovenskih proizvajalcev vina z zaščiteno označbo porekla teran. Tako je po razlagi Ljubljane »kršila temeljna načela prava Unije, in sicer pravno varnost in načelo zaupanja v pravo, načelo varovanja pridobljenih pravic in legitimnih pričakovanj ter načelo sorazmernosti«.
 

Kršene premoženjske pravice vinarjev


Kršila naj bi tudi premoženjske pravice slovenskih proizvajalcev terana. Tudi omogočanje podaljšane prodaje hrvaškega vina z imenom teran za prodajo zalog je eden od razlogov za slovensko tožbo. 

Evropski komisiji tudi očita, da je prekoračila svoja pooblastila. Slovenija opozarja, da se evropska komisija sklicuje na zahtevo Hrvaške glede zaščite terana, ki naj bi bila vložena pred njenim vstopom v EU.  Po mnenju Slovenije zahteva sploh ni bila vložena, Ljubljana pa za potrebe pogajanj sploh ni bila obveščena o njej. 


O arbitraži osem dni pozneje


Za zadevo je bil sicer prisojen komisar za kmetijstvo, Irec Phil Hogan (EPP), ki bo v ekipi nove predsednice Ursule von der Leyen prevzel resor za trgovino.

Na samem sodnem postopku bosta strani ustno predstavili svoja stališča in odgovarjali na vprašanja sodnikov.  Slovenija zahteva od sodišča, naj uredbo razglasi za nično, in naj naloži evropski komisiji plačilo stroškov postopka. 

Za 11. december je sicer še predvideno, da bo generalni pravobranilec Sodišča EU Priit Pikamäe predstavil svoje mnenje, ali so sodniki v Luxemborugu sploh pristojni za tožbo Slovenijo proti Hrvaške glede očitanih kršitev prava Unije z nespoštovanjem arbitražne razsodbe.

Komentarji: