Desus v boj za volivce z izpostavljanjem socialnih tem

Lista sestavljena tako iz predstavnikov gospodarstva kot tudi civilne družbe.
Fotografija: Iva Vajgla bo kot nosilec liste nadomestil Igor Šoltes, medtem ko se predsednik Desusa Karl Erjavec za kandidaturo na koncu ni odločil. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Iva Vajgla bo kot nosilec liste nadomestil Igor Šoltes, medtem ko se predsednik Desusa Karl Erjavec za kandidaturo na koncu ni odločil. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Stranka Desus je dopoldne vložila svojo kandidatno listo za nastop na majskih volitvah. Enako bodo storili še v SD in gibanju Zedinjena Slovenija. Najprej so to prejšnji teden naredili v SNS, za njimi v neparlamentarni Dobri državi, včeraj pa so državno volilno komisijo obiskali še v SDS in SLS, ki imata skupno listo, v NSi, SAB in novi stranki Domovinska liga, ki na volitve pošilja le četverico od možnih osmih kandidatov.

Po upokojitvi Iva Vajgla tokrat v demokratični stranki upokojencev stavijo na nosilca Igorja Šoltesa, ki je prejšnji teden v Bruslju zaključil svoj prvi mandat. V stranki z oblikovanjem liste osmerice kandidatov za vstop v evropski parlament in z njeno potrditvijo – ta se je zgodila v petek – niso preveč hiteli.

Najprej so preigravali možnost, da bi na volitve spet poslali Vajgla, da bi bil dober nosilec je v zadnjih mesecih večkrat namignil prvi mož stranke Karl Erjavec, a se je dolgoletni evropski poslanec vseeno odločil za upokojitev.
 

Pot tlakovalo javno mnenje


Nato so, kot smo pisali pred časom, merjenje svoje priljubljenosti zaupali agenciji Ninamedia in ugotovili, da bi Šoltes s samostojno listo zbral približno toliko glasov kot Levica. To je pomenilo, da je bila Šoltesova ponovna izvolitev za evroposlanca negotova, slabo pa je kazalo tudi Desusu.

Hkrati so ugotovili, da v primeru dvojčka Šoltes-Desus, izvolitev ne bi bila vprašljiva, zato ga je strankin predsednik, kljub zameram še iz časov, ko je Šoltes vodil računsko sodišče in sprožil njegov odhod s položaja ministra za okolje, povabil v Desus.


Kombinacija prehranskih in starostnih izzivov


Vstop novega člana so pospremili z besedami, da ga vidijo kot osebo, ki bo v evropskem parlamentu še naprej odpirala teme, ki se nanašajo na položaj starejših in upokojencev. »Posebno v zadnjem času pa je zelo aktualna problematika zagotavljanja slovenske hrane, kar politično promovira tudi Igor Šoltes.

Tema je pomembna za Desus, glede na to, da se s to problematiko ukvarja naša ministrica za kmetijstvo,« je za Delo povedal prvak stranke, ki je letos nekajkrat namignil, da bi se na volitvah utegnil potegovati tudi sam, a je nazadnje ocenil, da ga bolj potrebujejo v vladi.
 

Na voliščih predvsem upokojenci


Šoltes, ki se je v preteklem mandatu ukvarjal predvsem s temami, kot so zapis pravice do vode v ustavo, boj proti davčnim oazam, nasprotoval je mednarodnim sporazumom TTIP in Ceta, za zaščito žvižgačev, se je zadnje mesece vse bolj posvečal tudi vprašanju samopreskrbe. Zdaj z zavzemanjem za socialno trdnost, denimo za več sredstev za gradnjo domov za starejše in medgeneracijsko sodelovanje – pri čemer ne pozablja na trg dela, vprašanje prekarnosti in zaposlitev za mlade – nekoliko spreminja svojo agendo.

V predvolilni kampanji, ki se bo začela v soboto, bodo najbolj izpostavljali prav njega kot nosilca, predvsem na več kot 50 dogodkih, letakih in družbenih omrežjih.

Svojo prednost vidijo v tem, da je kljub tradicionalno nizki udeležbi na evropskih volitvah med volivci največji delež prav upokojencev. Na dosedanjih volitvah so bili uspešni dvakrat, leta 2014 so osvojili 12 odstotkov, desetletje prej s skupno listo z LDS pa malo več kot 21 odstotkov. V parlament sta se uvrstila Jelko Kacin in Mojca Drčar Murko, medtem ko so na volitvah leta 2019 ostali brez mesta v njem.
 

Stranka od letos evropsko povezana


Februarja je stranka sicer spletla tudi evropske niti. Postala je polnopravna članica Evropske demokratske stranke (EDP) in pred desetimi dnevi v prestolnici gostila njeno zasedanje, kjer so Erjavca potrdili za njenega podpredsednika ter sprejeli predvolilni manifest. EDP je v evropskem parlamentu delovala znotraj politične skupine liberalcev Alde.

Njene tri preostale slovenske članice LMŠ, SMC in SAB so se pred časom neuspešno poskušale dogovoriti o skupnem nastopu na majskih volitvah, Erjavec pa je napovedoval, da bo njegova stranka nastopila z eno od njih, če se ne bodo poenotile za sodelovanje, a se za to nazadnje niso odločili.
 

Osmerica kandidatk in kandidatov


Igor Šoltes 15.4.2019 Ljubljana Slovenija
[Igor Šoltes,Ljubljana,Slovenija]
Igor Šoltes 15.4.2019 Ljubljana Slovenija [Igor Šoltes,Ljubljana,Slovenija]


xx
xx
 

xx
xx


xx
xx


xx
xx


xx
xx


xx
xx


xx
xx

Preberite še:

Komentarji: