Novartis vabi slovenske strokovnjake iz tujine

Ti si želijo delodajalce, ki lahko ponudijo močne izzive in možnost izvajanja vrhunske znanosti v praksi.
Fotografija: Kariernega zajtrka se je v petih letih udeležilo skoraj 300 strokovnjakov, od katerih se jih je 21 v Novartisu v Sloveniji tudi zaposlilo. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Kariernega zajtrka se je v petih letih udeležilo skoraj 300 strokovnjakov, od katerih se jih je 21 v Novartisu v Sloveniji tudi zaposlilo. Foto Roman Šipić

Mengeš – Petega Novartisovega kariernega zajtrka se je udeležilo približno 40 slovenskih strokovnjakov naravoslovnih znanosti, ki se izobražujejo ali delajo v tujini in se spogledujejo z možnostjo vrnitve v Slovenijo, če bi se jim ponudila prava karierna priložnost.

»Ta dogodek sem izkoristil za odpiranje novih poti. To je možnost, da si tlakujemo uspešno vrnitev v Slovenijo,« je povedal Urban Bezeljak, biokemik, ki je zdaj zaposlen kot doktorski študent na avstrijskem inštitutu znanosti in tehnologije na Dunaju. Po končanem študiju se želi vrniti v domovino. Kot pravi, kakovost življenja in domačnost, ki ga ponuja naše okolje, odtehtata marsikatero stvar, ki je v tujini boljša ali lažja. »Želimo si delodajalce, ki nam lahko ponudijo močne izzive in možnost, da lahko vrhunsko znanost izvajamo v praksi. Zato so podjetja, ki veliko vlagajo v raziskave in razvoj tista, ki so najbolj zanimiva za nas, ki se vračamo iz tujine,« je povedal Urban Bezeljak, ki ga v Leku privlači tudi vpetost v mednarodno okolje. Karierni zajtrk je po njegovih besedah priložnost, da spoznajo notranjo organizacijo podjetja ter tako ugotovijo, na katerem oddelku bi lahko najbolje unovčili svoje znanje.

Med udeleženci je bila tudi Andreja Novak, ki končuje doktorat na univerzi v Utrechtu na Nizozemskem. »Zdaj je primeren čas za vrnitev v Slovenijo. Če se bo ponudila prava priložnost, jo bom zgrabila,« je povedala in dodala, da si želi predvsem zanimivo in razgibano delo v ustreznem delovnem okolju. »Mi, ki smo v tujini, lahko v Slovenijo prinesemo veliko znanja in izkušenj – ne samo na strokovnem področju, ampak tudi v organizacijski kulturi. Na tem področju je Nizozemska zelo dobra in zelo pomembno je, da se zaposleni dobro počutijo na delovnem mestu,« je poudarila Andreja Novak, ki je na nizozemskem že osem let.

Ponuditi je treba izziv in zdravo delovno okolje

Vodja Novartisovega kariernega zajtrka in vodja pridobivanja ter zaposlovanja talentov v Leku Špela Bernhard je pojasnila, da z dogodkom želijo pokazati priložnosti, ki jih podjetje lahko ponudi strokovnjakom v industriji.
Med 21 posamezniki, ki so se v preteklih letih udeležili kariernega zajtrka in se nato v podjetju tudi zaposlili, je Rok Brišar, ki je obiskovalcem predstavil svojo zgodbo. Foto Roman Šipić
Med 21 posamezniki, ki so se v preteklih letih udeležili kariernega zajtrka in se nato v podjetju tudi zaposlili, je Rok Brišar, ki je obiskovalcem predstavil svojo zgodbo. Foto Roman Šipić

»Udeleženci se prijavijo tako, da nam pošljejo življenjepise. Tako se tudi mi lahko pripravimo nanje, gre pa za neformalno druženje, spoznavanje,« je poudarila in pojasnila, da je na dogodku prisotnih tudi več kot 30 zaposlenih z različnih področij, da lahko gostom postrežejo s čim več informacijami. »Tisti, ki delajo v tujini, se za vrnitev odločijo, ko spoznajo, da bodo lahko tudi v domačem okolju lahko uresničili poklicne ambicije,« ugotavljajo v Leku.  

Kariernega zajtrka se je v petih letih udeležilo skoraj 300 strokovnjakov, ki so študirali ali delali v tujini, od katerih jih je 21 v Novartisu v Sloveniji tudi dobilo zaposlitev. Mateja Salobir z oddelka za razvoj bioloških zdravil je pojasnila: »Zaradi nekonkurenčnosti plač težko privabimo tujce, imamo pa možnost pritegniti Slovence z mednarodnimi izkušnjami in se želijo vrniti v Slovenijo. Z njimi imamo zelo dobre izkušnje. Tudi zato, ker so vešči tujih jezikov in imajo izkušnje z drugimi kulturami, zaradi česar lažje navežejo stike z zaposlenimi na drugih Novartisovih lokacijah, s katerimi dnevno sodelujemo. Hkrati tudi kolegi iz tujine hitreje kot enakovrednega sprejmejo sodelavca, ki pove, da je študiral na neki ugledni tuji univerzi ali podjetju, medtem ko se študenti naših fakultet morajo bolj dokazovati in začeti bolj od začetka.« So pa tisti, ki imajo izkušnjo iz tujine bolj fleksibilni, ugotavlja Mateja Salobir, in tudi prej odidejo.

Ksenija Butenko Černe Foto Roman Šipić
Ksenija Butenko Černe Foto Roman Šipić
Članica uprave za pravne in kadrovske zadeve Ksenija Butenko Černe je izpostavila vnemo in agilnost, ki jo opaža udeležencih kariernega zajtrka. Od podjetja pričakujejo najprej ustrezno organizacijsko kulturo, možnosti za karierni razvoj, kreativno in dinamično delo. »To so stvari, ki jih tudi sama najbolj cenim in na tem veliko delamo. Da smo pri tem dobri, so prepoznali tudi drugi – ob koncu lanskega leta smo prejeli nagrado za najbolj uglednega delodajalca 2019,« je poudarila Ksenija Butenko Černe.

Podoben dogodek kot je karierni zajtrk je podjetje pred nekaj meseci prvič organiziralo tudi za poklicne profile zunaj naravoslovnega področja, saj bo Novartis v Slovenijo prenesel Globalni operativni center. Ta je namenjen podpori proizvodnih lokacij Novartisa po svetu. Gre za ključne strateške aktivnosti na področju inženiringa, logistike, nabave, zdravja, varnosti, okolja in kakovosti, ki bodo standardizirane po vsem svetu in jih bodo opravljali v Sloveniji. Center bo po besedah sogovornice v prihodnjih dveh ali treh letih prinesel potrebo po odprtju od sto do 300 nenaravoslovnih delovnih mest.

Preberite še:

Komentarji: