Predstavitvena informacija

Z novimi digitalnimi znanji lažje do zaposlitve

Aktualna zdravstvena in gospodarska kriza pospešila digitalizacijo in trajno spremenila delovna mesta
Fotografija: Microsoft bo do konca leta omogočil 25 milijonom ljudem po svetu, da z usposabljanji pridobijo manjkajoča digitalna znanja. FOTO: Microsoft
Odpri galerijo
Microsoft bo do konca leta omogočil 25 milijonom ljudem po svetu, da z usposabljanji pridobijo manjkajoča digitalna znanja. FOTO: Microsoft

Večina držav po svetu se sooča z zdravstveno in tudi gospodarsko krizo, zaradi katere so milijoni delavcev že izgubili delo ali delajo manj, kot bi lahko. Po zadnji napovedi Mednarodne organizacije dela (ILO) se bo v zadnjem četrtletju 2020 število opravljenih delovnih ur v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za 8,6 odstotka, kar je enakovredno 245 milijonom delovnih mest za poln delovni čas. 

Zaradi prehoda na delo na daljavo in drugih ukrepov za zajezitev širjenja virusa je pandemija še pospešila že obstoječi trend digitalizacije poslovanja. V spremenjeno poslovno okolje se zato nekatera delovna mesta ne bodo nikoli več vrnila, nova pa bodo zahtevala mnogo več digitalnih znanj.
 

Vrzel v znanju bo treba hitro zapolniti

Te spremembe bodo zahtevale prilagoditve pri delodajalcih in iskalcih zaposlitve. Ljudje, ki so izgubili službo, bodo morali kar najhitreje pridobiti nova digitalna znanja, da bodo lahko uspešni pri kandidiranju za prosta delovna mesta, delodajalci pa bodo morali obstoječim zaposlenim omogočiti dodatna usposabljanja in/ali hitro zaposliti nove delavce s potrebnimi znanji. 

Žal se Slovenija pri digitalnih veščinah ne odreže najbolje. V evropskih primerjavah smo sicer dobri v številu IT-strokovnjakov, slabši pa pri digitalnih znanjih med splošnih prebivalstvom. Po podatkih iz Indeksa digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) za leto 2020 imamo podpovprečne rezultate tako pri deležu ljudi, ki imajo vsaj osnovne digitalne spretnosti in znanja, kot tudi pri deležu ljudi z nadosnovnimi spretnostmi. Nižji od evropskega povprečja je tudi delež prebivalcev z vsaj osnovno sposobnostjo uporabe programske opreme. 
 

Nova znanja za 25 milijonov ljudi

Microsoft se je junija zavezal, da bo do konca leta omogočil 25 milijonom ljudem po svetu, da z usposabljanji pridobijo manjkajoča digitalna znanja. Podjetje je v ta namen s podatki, ki jih je pridobilo iz rešitev LinkedIn Graph in Microsoft Learn, proučilo ključne trende na trgu dela in znanj oziroma veščin, po katerih bo povpraševanje največje, ter razvilo brezplačne učne vsebine, ki so na voljo na straneh LinkedIn, Microsoft Learn in GitHub.

FOTO: Microsoft
FOTO: Microsoft

 

Brezplačna usposabljanja v Linkedinu 

Na spletni strani opportunity.linkedin.com je na voljo deset različnih tečajev, ki jih poučujejo uveljavljeni predavatelji in so sestavljenih iz raznovrstnih učnih vsebin. Tečaji prej za plačljivo naročnino so zdaj na voljo brezplačno, udeleženci pa ob zaključku prejmejo potrdilo o opravljanjem usposabljanju.
 

Tečaji na Linkedinu:

•    Razvijalec programske opreme
•    Prodajni predstavnik
•    Vodja projektov
•    Strokovnjak za podporo strankam
•    Strokovnjak za digitalni marketing
•    Tehnik za IT-podporo/pomoč uporabnikom
•    Omrežni administrator
•    Podatkovni analitik
•    Finančni analitik
•    Grafični oblikovalec

Prav tako so brezplačno na voljo Linkedinova orodja za iskanje prostih delovnih mest in mreženje ter tečaji za pridobivanje ključnih mehkih veščin, spoznavanje orodij za virtualno sodelovanje in uspešnejše iskanje zaposlitve v kriznih razmerah.

FOTO: Microsoft
FOTO: Microsoft

 

Microsoft Learn in GitHub

Iskalcem zaposlitve, ki so že opravili omenjena usposabljanja v Linkedinu ali jih zanimajo tehnična znanja in certifikati za Microsoftove tehnologije, so na voljo tudi tehnična usposabljanja na strani Microsoft Learn. Na voljo so temeljna izobraževanja za tehnologije, kot so Microsoft 365, Power Platform, Dynamics 365, Azure, Azure Data in Azure AI/ML, in izobraževanja za različna tehnična delovna mesta.

Vsi, ki bodo uspešno opravili tehnična izobraževanja in bodo lahko dokazali, da so brezposelni ali čakajo na delo zaradi pandemije, bodo lahko po zelo znižani ceni (15 USD) opravili tudi izpit za pridobitev uveljavljenega Microsoftovega certifikata.

Iskalcem zaposlitve, ki jih zanimajo razvijalska delovna mesta, pa so na strani GitHub Learning Lab na voljo brezplačna učna orodja za spoznavanje tehnologij, programiranja ter rešitev Git in GitHuh prek demonstracijskih modulov s primeri iz resničnega življenja.