Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Skupina Triglav uspešno dosega cilje ESG

Trajnostno usmerjenost vse bolj pričakujejo tudi stranke, delničarji, vlagatelji in zaposleni, zato se tega področja v Skupini Triglav lotevajo resno in odgovorno.
Skupina ima na področju trajnostnega razvoja jasno politiko, saj je prvo trajnostno poročilo objavila že leta 2006.  FOTO: Leon Vidic/Delo
Skupina ima na področju trajnostnega razvoja jasno politiko, saj je prvo trajnostno poročilo objavila že leta 2006.  FOTO: Leon Vidic/Delo
7. 11. 2023 | 12:55
17. 11. 2023 | 16:57
8:00

Prvi pogoj za uspešno in trajnostno družbo sta prepoznavanje in zaznavanje izzivov na področju trajnosti ter pripravljenost in sposobnost ukrepanja. S cilji pariškega sporazuma in evropskega zelenega dogovora so se članice Evropske unije zavezale, da z občutnim zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov preidejo v podnebno nevtralnost. Za doseganje tega cilja bodo morale predvsem povečati energetsko učinkovitost in uporabo obnovljivih virov energije. Pri preobrazbi bodo za velik prizadevanj odgovorna tudi podjetja.

Trajnostno usmerjenost vse bolj pričakujejo tudi stranke, delničarji, vlagatelji in zaposleni, zato se tega področja lotevajo resno in odgovorno.

Skupina ima na področju trajnostnega razvoja (tako imenovani EGS) jasno politiko, saj je prvo trajnostno poročilo objavila že leta 2006. Leta 2012 so izmerili ogljični odtis družbe, leta 2021 pa sprejeli strateške ESG smernice. Cilji razvoja so opredeljeni do leta 2025.

Znižanje ogljičnega odtisa

Ogljični odtis Skupine Triglav se je leta 2022 zmanjšal za 13 odstotkov v primerjavi z letom 2021 in za 14 odstotkov v primerjavi z izhodiščnim letom 2019. Skupina je začela postavljati sončne elektrarne na nekaterih strehah poslovnih stavb v Sloveniji in regiji Adria, s tako pridobljeno elektriko bodo pokrili približno deset odstotkov vseh potreb po električni energiji in precej zmanjšali tudi ogljični odtis. Med ukrepi je treba omeniti vgradnjo termostatskih ventilov za centralno regulacijo toplote z namenom boljše učinkovitosti ogrevanja, hlajenja in prezračevanja v Triglavovih poslovnih stavbah in gradnjo osnovne infrastrukture za večje število električnih avtomobilov. Pri novogradnjah in obnovah stavb upoštevajo smernice za zmanjševanje energije. Kar 63 odstotkov porabljene električne energije je bilo v preteklem letu pridobljenih iz obnovljivih virov. Skupina napreduje tudi pri uporabi električnih in hibridnih vozil, zaposlene pa spodbujajo k uporabi koles ali skirojev za krajše službene poti, prav tako je v Ljubljani na voljo »car sharing« storitev.

Vključevanje trajnosti v produkte

Trajnost je v Skupini Triglav vpeta v nove in sedanje zavarovalne produkte. Tako ponujajo zavarovanje sončnih elektrarn ter spodbujajo ljudi k njihovi uporabi, ljubiteljem novih oblik mobilnosti pa ponujajo zavarovanje mikromobilnosti. Tudi kasko zavarovanje avtomobila vključuje vsa kritja za električna in hibridna vozila, saj omogoča tudi zavarovanje kablov in polnilnih postaj. Prek aplikacije DRAJV pa v Triglavu povezujejo in z nižjo premijo nagrajujejo veliko skupnost voznikov, ki so dokazano varnejši v prometu. Lani so dosegli prav poseben mejnik: skupaj so varno prevozili že milijardo kilometrov.

Zaveze trajnostnega razvoja so tudi del kmetijskih zavarovanj, saj spodbujajo lokalno pridelano hrano in s pomočjo aplikacije Triglav Vreme lokalno preventivno zaščito pred naravnimi vremenskimi dejavniki, ponujajo pa tudi ugodnosti za mlade kmete, ko ti prevzemajo kmetijska posestva.

Zeleno komponento imajo tudi finančni naložbeni produkti. Delniški sklad Triglav Zeleni vlaga v delnice vodilnih podjetij na področju trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Triglav Skladi ponujajo možnost vlaganja v vzajemne sklade in produkte življenjskih zavarovanj z varčevalno komponento. Stranke so taka prizadevanja prepoznale, saj se povečuje vrednost vloženih sredstev, hkrati pa so skladi ESG uspešni z vidika donosov.

Družbena odgovornost in skupnost

Skupina Triglav posebno pozornost namenja družbeni odgovornosti. Pod okriljem Zavoda Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav izvajajo različne aktivnosti in projekte, ki pomagajo socialno ogroženim in tudi širši skupnosti. S projektom Mladi upi so v preteklih letih podprli že deset generacij mladih s področja športa, parašporta in umetnosti, ki zaradi svojega izjemnega talenta izstopajo, njihove zgodbe pa so dokaz, da je z zagnanostjo, žarom in disciplino mogoče doseči postavljene cilje ter uresničiti tudi najbolj neverjetne sanje. Mnogim med njimi so prav sredstva, ki so jih v sklopu projekta prejeli, pomagala pri razvoju njihovega potenciala.

Mladi upi 2022 FOTO: Mateja Jordovič Potočnik
Mladi upi 2022 FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Skupina Triglav se je v dobrodelni akciji povezala tudi pri pomoči za begunce iz Ukrajine, v Kočevski Reki in na Krasu pa so zaposleni pomagali pri pogozdovanju in sajenju novih dreves. Prostovoljstvo je tako postalo sestavni del Triglavovih internih team buildingov, za projekt »Kako soustvarjamo trajnostno prihodnost« pa so bili nagrajeni na letošnji HR&M konferenci.

V Triglavu tkejo mrežo aktivnosti in programov, s katerimi soustvarjajo varnejšo prihodnost tudi na področju mobilnosti. Varnejšo mobilnost razumejo in živijo kot tek na dolge proge, saj želijo voznike vseh vrst mobilnosti podpreti skozi celoten življenjski cikel. Aktivnosti na terenu dopolnjujejo z vsebinami na spletnem portalu Vozimse.si.

DRAJV simulator FOTO: Jože Suhadolnik
DRAJV simulator FOTO: Jože Suhadolnik

Dober primer trajnostnega ravnanja je tudi projekt Osvežitvene vožnje za starejše z inštruktorjem. Skoraj tretjina voznikov v Sloveniji je namreč starejših od 60 let, večina pa jih svojega vozniškega znanja ne obnavlja. Da jih usposobijo, so v Triglavu v akciji Osvežitvena vožnja združili moči z AMZS in starejšim od 60 let ponudili brezplačne osvežitvene vožnje z inštruktorjem. Pod okriljem projekta se je na obnovitev svojega vozniškega znanja in veščin do zdaj podalo že več kot tisoč starejših voznikov. Njihova prizadevanja je nedavno z nagrado za odličnost na področju prometne varnosti prepoznala tudi Evropska komisija.

Trajnostna zavezanost tako ostaja ena najpomembnejših usmeritev zavarovalnice, ki jo živijo tudi s številnimi drugimi projekti, kot so Za boljši jutri, Očistimo naše gore, Otroci Triglava, Triglav tek, Gozd srčnosti in Zavarujmo prihodnost, v katerih moči združujejo z različnimi partnerji iz številnih področij. Ker se zavedajo, da lahko le s skupnimi močmi spreminjamo svet na bolje.


Naročnik oglasne vsebine je Zavarovalnica Triglav

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine