Predstavitvena informacija

Za rekordnih 748 milijonov evrov pogodb že v prvem polletju, dvakrat več kot lani

Načrtujejo nadaljnja vlaganja v raziskave in razvoj, modernizacijo tovarn ter nadaljevanje digitalne preobrazbe. Veliko sredstev bodo vložili v razvoj ekološko sprejemljivih proizvodov.
Fotografija: Podjetje Končar je sodelovalo tudi pri gradnji sončne elektrarne na Visu. FOTO: Bozidar Vukicevic/Cropix
Odpri galerijo
Podjetje Končar je sodelovalo tudi pri gradnji sončne elektrarne na Visu. FOTO: Bozidar Vukicevic/Cropix

Skupina KONČAR je letošnje poslovno leto začela z rekordom na področju sklenjenih pogodb, saj so jih v prvem polletju sklenili za 748,1 milijona evrov. To je dvakrat več kot v istem obdobju lani. Vodilno regionalno podjetje v elektroenergetiki ter segmentu tračniških vozil in železniške infrastrukture posebno veseli, da imajo za 630 milijonov evrov naročil v izpolnitvi. Knjiga naročil pa se že polni tudi za leto 2025, do prve polovice tekočega leta so jih zbrali že za 139 milijonov evrov. Med vsemi dogovorjenimi posli na izvoznih trgih se jih 78 odstotkov nanaša na države članice Evropske unije.

Rešitve za zeleni prehod

V vseh poslovnih segmentih, od elektroenergetike, tračniških vozil, gradnje in modernizacije železniške infrastrukture do digitalnih rešitev in platform, je največji poudarek na rešitvah in komponentah, ki pripomorejo k zeleni energetski in mobilnostni tranziciji. Podjetje KONČAR je svojo evropsko usmerjenost k ogljični nevtralnosti pravočasno prepoznalo. Svojim kupcem zdaj zagotavlja proizvode in rešitve, ki bodo tudi njim pomagali doseči ta cilj.

Lani je družba zgradila štiri največje hrvaške sončne elektrarne ter razvila in vgradila baterijski hranilnik za hrambo električne energije. Za kupca v Španiji so dobavili srednjeenergetski transformator s certifikatom ogljičnega odtisa. Pridobili so tudi največje naročilo merilnih transformatorjev v ZDA, podpisali pogodbo za razvoj in proizvodnjo baterijskih in hibridnih vlakov ter pridobili certifikat za kibernetsko varnost kritične infrastrukture.

Primer razvoja lastnih inovativnih rešitev je potopljeni agregat za hidroelektrarne. Generator in turbina sta rezultat raziskovalno-razvojnega projekta, ki ga je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. Ta predstavlja nov ekološko sprejemljivejši proizvod, ki ga je po izteku življenjske dobe mogoče reciklirati, njegovo delovanje pa tudi v primeru strojeloma ne obremenjuje okolja. Agregat je namenjen svetovnemu trgu na področju izkoriščanja vodne energije v nizkovodnih razmerah, vgrajen pa bo tudi v sklopu male hidroelektrarne Otočac.

Ob vseh globalnih izzivih je ta stoletni poslovni velikan v minulih dveh letih uspešno začel prestrukturiranje ter pri tem dosegel pomembne uspehe. Lani je bil tako končan proces finančnega prestrukturiranja družbe Dalekovd. To je omogočilo, da je KONČAR ustvaril pogoje za konsolidacijo Skupine Dalekovod v svoje bilance in poslovno shemo. S tem so v podjetju pridobili tudi znanje in kompetence, ki so pogoj za nadaljnjo rast poslovanja. Posebno pomembni so proizvodni projekti za prenos in distribucijo električne energije na trgih Švedske, Avstrije in Nemčije.

Rekordni investicijski cikel

Prihodnje leto bo podjetje KONČAR nadaljevalo rekordni naložbeni cikel, cilj teh naložb pa bo tehnološka izpopolnitev proizvodov in proizvodnih procesov ter razširitev in digitalizacija proizvodnih zmogljivosti. Načrtovana vlaganja bodo usmerili v raziskave in razvoj, modernizacijo tovarn ter nadaljevanje digitalne preobrazbe. Veliko sredstev bodo vložili v razvoj ekološko sprejemljivih proizvodov v elektroenergetiki in v digitalne projekte.

Kot uveljavljeni regionalni vodja v železniški panogi se podjetje intenzivno ukvarja tudi z razvojem električnih tirnih vozil in vlakov ter tramvajev na baterijski in hibridni pogon. Poleg tega vlaga tudi v iskanje rešitev za uporabo vodika v proizvodnji električne energije.

Skupina KONČAR je tudi v nedavnih težkih razmerah pokazala veliko odpornost. Znova je potrdila, da je nepogrešljiv evropski visokotehnološki proizvajalec opreme in rešitev za prehod k uporabi zelene energije na ravni celotne EU.


Naročnik oglasne vsebine je Končar.