Adriina letala večinoma prizemljena do ponedeljka

Tuji ponudniki krepijo lete v Ljubljano.
Fotografija: Latališče Jožeta Pučnika. Brnik, Slovenija 10.marca 2019. [Letališče Jožeta Pučnika,letališča,letala,zračni promet,Brnik,Slovenija,motivi] FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Latališče Jožeta Pučnika. Brnik, Slovenija 10.marca 2019. [Letališče Jožeta Pučnika,letališča,letala,zračni promet,Brnik,Slovenija,motivi] FOTO: Jure Eržen/Delo

Adria Airways je sporočila, da bo z začasno prekinitvijo večine svojih letalskih operacij - ki traja že od torka - nadaljevala do ponedeljka.
 
Družba bo v soboto in v nedeljo nadaljevala z ohranjanjem povezave s svojim najpomembnejšim vozliščem v Frankfurtu in bo v obeh omenjenih dneh izvedla večerna poleta na relaciji Ljubljana - Frankfurt – Ljubljana.

V ponedeljek pa bodo izvedli pozno popoldanske polete v Frankfurt, München, Dunaj, Bruselj, Zürich in Tirano.

Adria Airways nadaljuje aktivne pogovore s potencialnimi novimi lastniki in glavnimi upniki ter ostaja predana pri doseganju pozitivne rešitve za vse, so dodali. Potnikom svetujejo, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let in v kolikor je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice.
 

Medtem tuji ponudniki krepijo lete v Ljubljano

 
Odpoved letov Adrie Airways je povzročila več povpraševanja, boljšo zasedenost letal ter takojšnje povečevanje kapacitet pri prevoznikih, ki z Brnika že letijo. Prav tako so odpovedi okrepile interes novih prevoznikov za letenje na ljubljansko letališče, pravijo v Fraportu Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika.
 
Air Serbia je v zadnjih dneh posodobila zimski vozni red; iz Beograda v Ljubljano bo letela dvakrat na dan, medtem ko je v zadnjih zimski sezoni enajstkrat na teden. Zaradi težav Adrie povečujejo lete tudi na drugih destinacijah. Srbski prevoznik, ki na brniško letališče po novem leti z večjima boeingom 737-300 in airbusom A319, slovenskim strankam ponuja letenje na izbrane destinacije prek Beograda »po nižjih cenah, kot so sicer v tem času leta«.

Vozni red ljubljanskega letališča za zimsko sezono je v pripravi, glede na razmere pričakujemo spremembe do zadnjega, pravijo v Fraportu Slovenija. Najavljene so naslednje spremembe v primerjavi z zadnjo zimsko sezono:
 
- Air Serbia je dodal lete v Niš.
 
- Montenegro Airlines z zimsko sezono povečuje število letov v Podgorico s štirih na pet.
 
- Poljski LOT povečuje lete s sedem na osem na teden. Zadnje čase pogosto prihajajo z večjim letalom boeing B737.
 
- Air France povečuje število letov s šestih na 13 na teden. Večjemu številu potnikov se prilagajajo z večjimi letali. Namesto z embraerji E170 pogosto pridejo z E190 ali E195.
 
- Aeroflot za zdaj ohranjajo en let vsak dan v Moskvo, vendar namesto s suhoji letijo z airbusi A319.
 
- Turkish Airlines ohranja obseg letenja (deset letov na teden), ampak so tudi fleksibilni, in če je treba, priskrbijo večja letala.
 
Čarterski promet poteka, saj agencije najamejo druge prevoznike. Prav tako ni pomembnih sprememb na področju tovornega prometa, še pravijo v Fraportu Slovenija.
 
Hrvaški minister za promet Oleg Butković pa se je odzval na nekatere kritike na Hrvaškem, da Croatia Airlines, ki jo hrvaška vlada sanira, ne izkoristi težav Adrie Airways: »Za Croatio Airlines bi bila širitev dobrodošla, a za razprave o tem je prezgodaj.«
 

Komentarji: