AIK predložila dovoljenje za prevzem Gorenjske banke

Srbska AIK banka je po naših neuradnih podatkih v ponedeljek v večernih urah lastnikom Save, ki prodajajo Gorenjsko banko, predložila le soglasje za prevzem srbske centralne banke.
Fotografija: AIK banka je za prevzem potrebovala še novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
AIK banka je za prevzem potrebovala še novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Ljubljana -  Prevzem je srbska banka napovedala sicer že prej, a ga ni izvedla, saj doslej ni pridobila ustreznih dovoljenj bančnih regulatorjev. Lastniki Save so ji čas za to na željo SDH, da bi se Sava s prodajo banke razdolžila, podaljšali do zadnjega dne v aprilu.

V srbski centralni banki, ki je menda srbski banki že dala soglasje, in AIK banki na naša vprašanja o soglasju niso odgovorili. Upravni odbor Save pa se bo z novimi dejstvi seznanil takoj po praznikih.

Sava naj bi AIK prodala 37,6 odstotka Gorenjske banke. A srbska banka ima po pisanju Dela z ostalimi lastniki Gorenjske banke, med katerimi je z 6,81-odstotnim deležem največja Družba za upravljanje terjatev bank, med njimi pa so še nekatera druga podjetja in občine, že podpisano pogodbo za prodajo še okoli 12-odstotnega deleža Gorenjske banke.

AIK, ki v Gorenjski banki uradno obvladuje 20,99-odstotni delež, ima za prevzem dovoljenje agencije za varstvo konkurence, medtem ko ji dovoljenje Banke Slovenije dovoljuje lastništvo v višini med 20 in 33 odstotki. Za prevzem je tako potrebovala novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke. In zdaj je menda dobila soglasje slednje.

Komentarji: