Banka Slovenije potrdila: Računsko sodišče nas bo lahko revidiralo

Centralna banka je umaknila zahtevo za ustavno presojo zakona o Banki Slovenije.
Fotografija: Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Foto Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Računsko sodišče bo, kot kaže, lahko revidiralo poslovanje Banke Slovenije (BS) in njeno vlogo v sanaciji bank. BS je namreč po naših neuradnih informacijah v ponedeljek na ustavno sodišče menda vložila zahtevo za umik presoje ustavnosti člena zakona o BS, ki je to revizijo onemogočal.

V Banki Slovenije so nam danes potrdili, da so umaknili zahtevo za presojo ustavnosti zakona o Banki Slovenije, ki se nanaša na pristojnost računskega sodišča. »Pri tem smo proučili vse argumente in ureditev v nekaterih drugih državah, kjer računsko sodišče ima pristojnost revidiranja bančnega nadzornika, ter upoštevali principe glede revidiranja tekočih nadzorniških aktivnosti Banke Slovenije v okviru skupnega mehanizma nadzora EU. Na podlagi te presoje smo se odločili, da zahtevo za presojo ustavnosti umaknemo,« so pojasnili.
 

Zadržali izvajanje zakona


BS je še pod vodstvom Boštjana Jazbeca v ustavno presojo poslala določila zakona o BS, ki so računskemu sodišču omogočila revidiranje BS in presojo njene nadzorniške vloge ob sanaciji bančnega sistema leta 2013. Ustavno sodišče je zato januarja lani zadržalo izvajanje tega dela zakona.

Po Jazbečevem odhodu je svet Banke Slovenije maja letos umaknil zahtevo za ustavno presojo zakona o parlamentarni preiskavi, čeprav je preiskovalna komisija za banke takrat že končala svoje delo. Zdaj so, kot kaže, umaknili še ustavno presojo zakona o BS in predlagali ustavitev postopka. To vprašanje je bilo aktualno tudi ob nedavnih predstavitvah kandidatov za guvernerja BS, viceguverner Primož Dolenc, ki začasno vodi banko, pa je septembra napovedal, da preučujejo to možnost.

Prvi mož računskega sodišča Tomaž Vesel je možnost revizije BS za Delo takrat že pozdravil. Menil pa je, da bi bilo boljše, če »bi bila ta odločitev sprejeta neodvisno od guvernerskih kandidatur in zbiranja naklonjenosti poslancev«.

Komentarji: