Predstavitvena informacija

Bisnode analitično-svetovalna družba za velika podjetja

Veliko podjetje, velika tveganja. Kako prebroditi drugi val covida-19 in ohraniti stabilno poslovanje?
Fotografija: Bisnode analitično svetovalna družba za upravljanje s tveganji v velikih podjetjih. Foto Bisnode
Odpri galerijo
Bisnode analitično svetovalna družba za upravljanje s tveganji v velikih podjetjih. Foto Bisnode

Strokovnjaki Bisnoda, analitično-svetovalne družbe, izdelajo načrt za upravljanje tveganj, ki je prikrojen individualnim poslovnim procesom naročnika, portfelju strank in stopnji rizičnosti v dejavnosti.

Pandemija covida-19 je kriza, ki še naprej vpliva na življenja in preživetje ljudi po vsem svetu. Spomladi je prisilila regionalna in nacionalna gospodarstva, da so se za tedne ali mesece zaprla. Poleti se je stanje izboljšalo, zdaj pa novi val okužb in z njim povezani ukrepi znova hromijo gospodarstvo.
 
Spomladanske izkušnje kažejo, da kriza različno vpliva na različne panoge. Izkazalo se je, da je treba pri ocenjevanju poslovnih in kreditnih tveganj več pozornosti nameniti finančnim in poslovnim modelom podjetij.


Sistem za upravljanje kreditnih tveganj v stresnem okolju zaradi covida-19

Bisnodov 4-stebrni sistem za upravljanje tveganj je robusten sistem za upravljanje kreditnih tveganj v stresnem okolju covida-19. Vsak steber vsebuje različne metrike, ki temeljijo na realnih podatkih in zagotavljajo zanesljivo oceno stabilnosti gospodarskega subjekta. Bisnodovi svetovalci jih med seboj smiselno povežejo in naročnikom zagotovijo takšna poročila in rezultate, kot jih potrebujejo. Celoten pregled Bisnodovega 4-stebrnega sistema za upravljanje tveganj v velikih B2B podjetjih si lahko prenesete v obliki e-knjige.

4-stebrni sistem za upravljanje tveganj FOTO: Bisdone
4-stebrni sistem za upravljanje tveganj FOTO: Bisdone


Velika podjetja običajno že imajo vzpostavljen sistem za upravljanje tveganj (angl. risk management). Z njim obvladujejo najpogostejše tipe kreditnih tveganj na način, ki ga zahteva poslovni proces, običajno brez odklonov glede na posebnosti v poslovnem procesu.
 
Čeprav že imajo vzpostavljen sistem, pa je vseeno veliko podjetij šele zdaj v resnici spoznalo, kako pomemben je posodobljen sistem, prilagojen za delovanje v stresnem okolju, saj so se znašla v situaciji, ko so se morala praktično na slepo odločati o kreditnih limitih, prodaji na odprto oz. dobavi izdelkov in storitev z dogovorjenim odlogom plačila. Vsekakor bodo pametna podjetja svoj sistem nadgradila z novimi metrikami, ki izračunajo kazalnike za stresne razmere. Zelo aktualna je metrika čas preživetja (angl. Time-to-Wall/TTW). Bisnode, analitično-svetovalna družba, pomaga podjetjem pri izračunu časa preživetja za njihove poslovne partnerje. Metrika TTW namreč pove, kako dolgo lahko podjetje poravnava tekoče obveznosti, če se njegova prodaja zmanjša oziroma v skrajnem primeru povsem ustavi.
 
Kako so nekatere družbe v trenutnih negotovih gospodarskih razmerah usmerile svojo pozornost v prepoznavanje ključnih tveganj in pripravo rešitev za njihovo upravljanje, lahko preberete v naši e-knjigi: Ključne rešitve za upravljanje tveganj v telekomunikacijskih, trgovskih in proizvodnih podjetjih.


Zanesljive ter pravilno strukturirane in interpretirane informacije so ključne za preživetje​


Pri pripravi ustreznih ukrepov za omejevanje poslovnih tveganj v nepredvidljivi situaciji so osnova zanesljive informacije. Nekatera podjetja so že pred krizo prepoznala dodano vrednost celovitega vpogleda v aktivnosti in likvidnost svojih strank, v času krize pa se je ta izkazala tudi za konkurenčno prednost in temelj za preživetje. Poleg tega so podjetja z avtomatizacijo prodaje in nadzora nad likvidnostjo kupcev prihranila čas, izboljšala komunikacijo med oddelki v podjetju in uredila odnose s svojimi strankami.
Kako je Bisnode, analitično-svetovalna družba, pomagal podjetju Mlinotest pri vzpostavitvi individualnega sistema za upravljanje tveganj, lahko preberete v e-knjigi: Upravljanje kreditnih tveganj v podjetju Mlinotest.


Bisnode, analitično-svetovalna družba​

Bisnode je vodilno podjetje na področju analitike in obsežnih zbirk poslovnih podatkov ter zanesljivih metrik, s katerimi ocenjujejo gospodarsko stanje ali kondicijo posameznih gospodarskih subjektov.

Bisnode, analitično-svetovalna družba, združuje vrhunske poslovne analitike in strokovnjake s področja upravljanja tveganj. Podjetjem individualno svetujejo in izdelajo načrt za upravljanje tveganj, ki je prikrojen njihovim potrebam, poslovnim procesom, ciljnim trgom in portfelju strank.

Ker v Bisnodu verjamejo, da smo skupaj močnejši, vam ponujajo možnost prijave na neobvezujoč posvet s strokovnjakom. Zaupno in odkrito se boste lahko pogovorili o vaših individualnih izzivih.