Bruselj potrdil predlog Slovenije o prodaji polovice NLB do konca leta

»Če Slovenija ne bo upoštevala predvidenih rokov, bo imenovan skrbnik za odprodajo, ki bo prevzel postopek prodaje.«
Fotografija: Komisija je v svoji preiskavi ugotovila, da novi sveženj zavez Slovenije zadostuje za odpravo njenih pomislekov glede dolgoročne sposobnosti preživetja NLB in izkrivljanja konkurence na slovenskem bančnem trgu. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Komisija je v svoji preiskavi ugotovila, da novi sveženj zavez Slovenije zadostuje za odpravo njenih pomislekov glede dolgoročne sposobnosti preživetja NLB in izkrivljanja konkurence na slovenskem bančnem trgu. FOTO: Roman Šipić/Delo

Bruselj – Evropska komisija je z odobritvijo slovenskih zaveza naredila ključni korak, ki naj bi pripeljal do privatizacije najmanj polovice in ene delnice NLB do konca leta. Sveženj je odobrila na podlagi novega svežnja zavez, ki so ga slovenski organi predložili 13. julija 2018. Sklenila je, da je pomoč Slovenije za NLB še naprej združljiva s pravili EU o državni pomoči.



Po oceni Bruslja Slovenija se je odločno zavezala ambicioznemu časovnemu načrtu za prodajo NLB, pri čemer naj bi bila prva tranša v višini ene delnice več kot 50 odstotkov delnic prodana do konca leta 2018. Slovenija je poleg tega podaljšala ključne zaveze in ponudila nove, da bi nadomestila odložitev prodaje in prestrukturiranja NLB.

»Prodaja NLB je bila eden od pomembnih še nedoseženih mejnikov načrta prestrukturiranja banke, ki nam je leta 2013 omogočil, da ji odobrimo državno pomoč v višini več kot dve milijardi evrov. Zato pozdravljam zavezo Slovenije, ki si je zadala jasen časovni načrt za dosego te prodaje. Zaradi tega lahko Komisija odobri novi sveženj zavez Slovenije za NLB, ki zagotavlja, da bo banka uspešen in dolgoročen akter na slovenskem bančnem trgu,« je povedala komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.



Komisija je 26. januarja 2018 začela poglobljeno preiskavo o državni pomoči, da bi ocenila, ali novi ukrepi, ki so jih slovenski organi predlagali v zvezi s prestrukturiranjem NLB, zadostno nadomeščajo odložitev prodaje banke. Kot pojasnjujejo, so bili zaskrbljeni, »da Slovenija ni prodala prve tranše NLB pred koncem leta 2017 v skladu z zavezami, ki jih je prvotno predlagala za zagotovitev dolgoročne sposobnosti preživetja banke«.

Prodaja NLB da je bila ključni element ocene sposobnosti preživetja, ki jo je Komisija izvedla v sklepu o državni pomoči za NLB iz decembra 2013 in ki ji je omogočila odobritev znatne državne pomoči za NLB v višini do 2,32 milijarde evrov.

Slovenija je spremenjene zaveze prvič sporočila Komisiji decembra 2017. Komisija je imela v svojem sklepu o začetku postopka z dne 26. januarja 2018 pomisleke, ali so te spremenjene zaveze enakovredne prvotnim. Slovenija je 13. julija 2018 predložila nov sveženj spremenjenih zavez, ki vključuje ambiciozen časovni načrt za prodajo NLB.


 

Zaveze dovolj za odpravo bruseljskih pomislekov


Novi sveženj zavez, ki ga je predlagala Slovenija, vključuje stroge roke za dokončanje prodaje za eno delnico manj kot 75 % delnic NLB. Prva znatna tranša v višini najmanj ene delnice več kot 50 % delnic bo prodana do konca leta 2018, slovenska vlada pa bo do konca leta 2019 zmanjšala svoj delež v NLB na eno delnico več kot 25 % delnic.

»Če Slovenija ne bo upoštevala predvidenih rokov, bo imenovan skrbnik za odprodajo, ki bo prevzel postopek prodaje,« so sporočili iz Bruslja, a zaveza je pomembna, saj je Komisija že v sklepu iz januarja 2018 navedla, da bi lahko skrbnik za odprodajo s polnimi pooblastili dodatno izboljšal sposobnost preživetja NLB.

»Če Slovenija ne bo upoštevala predvidenih rokov, bo imenovan skrbnik za odprodajo, ki bo prevzel postopek prodaje,« so sporočili iz Bruslja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Če Slovenija ne bo upoštevala predvidenih rokov, bo imenovan skrbnik za odprodajo, ki bo prevzel postopek prodaje,« so sporočili iz Bruslja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




Poleg tega se ključne obstoječe zaveze podaljšajo. V zvezi s tem je pomembna zaveza glede donosa iz lastniških instrumentov, ki zagotavlja, da bo lahko NLB odobrila nova posojila le, če bo za njih prejela minimalen donos iz lastniških instrumentov. Ta zaveza bo pripomogla k zagotavljanju dolgoročne donosnosti banke in omejevanju neupravičenega izkrivljanja konkurence.

NLB prav tako ne bo ponovno sklepala poslov, ki jih je prodala v okviru načrta prestrukturiranja (kot so lizinški posli), in bo strogo spoštovala prepoved prevzemov.



Komisija je v svoji preiskavi ugotovila, da novi sveženj zavez Slovenije zadostuje za odpravo njenih pomislekov glede dolgoročne sposobnosti preživetja NLB in izkrivljanja konkurence na slovenskem bančnem trgu. Zato je na podlagi pravil EU o državni pomoči odobrila novi sveženj zavez Slovenije za NLB.

Preberite še:

Komentarji: