Poslanci v četrtek na izredni seji o zakonu za zaščito NLB

Predlagani zakon nujen tudi za začetek privatizacije banke in izplačilo 270 milijonov dividend in zadržanih dobičkov NLB.
Fotografija: NLB bo ena prvih vročih tem v novem parlamentu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
NLB bo ena prvih vročih tem v novem parlamentu. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB bo državni zbor obravnaval v četrtek, in sicer po nujnem postopku, je sklenil kolegij DZ, ki ga vodi Matej Tonin. Izredna seja parlamenta, na kateri bodo obravnavali ta dokument, nujen za začetek privatizacije NLB, se bo začela v četrtek ob 12. uri.

Postopek nujne obravnave zakona so na kolegiju DZ podprli v LMŠ, SMC, NSi, SDS, Sabu, SD in Desusu, nasprotovala mu je le Levica. Po mnenju namestnice vodje poslanske skupine Levice Nataše Sukič se gre s tem zakonom »na glavo«, in to celo v času, ko vlada v odhajanju nima več polnih pooblastil, nove vlade pa še nimamo. 



Vlada je predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč sprejela v petek. Ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman je pojasnila, da želijo z zakonom zaščititi NLB pred nezakonitimi izvršbami, ki jih je banka deležna predvsem na Hrvaškem.

Glede na to, da so hrvaška sodišča začela intenzivirati te postopke, je nevarnost izterjav vedno bolj realna, je dejala. Poleg tega lahko neureditev tega področja bistveno vpliva na višino kupnine v privatizacijskem postopku NLB, država Slovenija pa si, dokler je še lastnica banke, ne bi mogla izplačati dividend in zadržanih dobičkov iz preteklih let, ki skupaj znašajo blizu 270 milijonov evrov.

Vlada je včeraj kot skupščina SDH naložila holdingu, da ponovno začne postopek prodaje NLB in da letos po metodi prve javne ponudbe delnic prodaja vsaj 50 odstotkov plus eno delnico banke. Med prvimi koraki, ki zdaj čakajo SDH, je zdaj sprememba letnega načrta upravljanja kapitalske naložbe države v NLB v skladu z novim privatizacijskim ciljem. 

Več iz te teme:

Komentarji: