Dars izbral SkyToll, drugi ponudbi nedopustni

Dars je izbral ponudnika za vzpostavitev sistema elektronske vinjete. Na odločitev sta še mogoči pritožbi.
Fotografija: Letna vinjeta za letos bo ostala veljavna do 31. januarja 2022. Po tem datumu vinjeta v fizični obliki ne bo več v veljavi FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Letna vinjeta za letos bo ostala veljavna do 31. januarja 2022. Po tem datumu vinjeta v fizični obliki ne bo več v veljavi FOTO: Tadej Regent/Delo

Dars je med tremi ponudniki za vzpostavitev sistema elektronske vinjete izbral slovaški SkyToll. Ponudbi konzorcijev Iskratela z madžarskim partnerjem in Maranda, Telekoma Slovenije, Pošte in Kapscha nista izpolnjevali razpisnih pogojev, zato ju je Dars ocenil kot nedopustni. Na odločitev Darsa so še mogoče pritožbe.

image_alt
Dars je izbral Skytoll


SkyToll naj bi sistem vzpostavil za 15,7 milijona evrov brez DDV, uvedba e-vinjete pa je predvidena za 1. decembra. Letna vinjeta za letos bo ostala veljavna do 31. januarja 2022. Po tem datumu vinjeta v fizični obliki ne bo več v veljavi. »Elektronska vinjeta se po vsebini ne bo bistveno razlikovala od zdajšnje vinjete v obliki nalepke, torej tudi v tem primeru ne bo šlo za cestninjenje po prevoženi razdalji. Namesto fizične bo v veljavi vinjeta v elektronski obliki, kar pomeni, da bo v centralni cestninski sistem vnesena registrska številka vozila, za katero bo plačana cestnina (kupljena e-vinjeta),« so sporočili iz Darsa.

Letna vinjeta bo veljala eno leto od nakupa. Nakup e-vinjete bo mogoč z mobilno aplikacijo, na spletu ali na dosedanjih prodajnih mestih (bencinski servisi, različni trgovci).

image_alt
E-vinjete: vroči posel na Darsu


Za vsa vozila nosilnosti do 3,5 t bodo ostale kategorije vinjet enake: letna, mesečna (oziroma polletna za enosledna motorna vozila) in tedenska. Ob odjavi vozila iz prometa bo možno pridobiti povračilo neizkoriščene vrednosti letne vinjete.
 

Komentarji: