Dizel znova več kot 1,5 evra

Opolnoči še četrta zaporedna podražitev bencina in peta podražitev dizelskega goriva.
Fotografija: Cene pogonskih goriv so na črpalkah zunaj avtocest omejene z vladno uredbo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Cene pogonskih goriv so na črpalkah zunaj avtocest omejene z vladno uredbo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Opolnoči se bodo zvišale cene izdelkov iz nafte. Najbolj, za dva odstotka se bo podražilo kurilno olje. Za liter dizelskega goriva pa bo znova treba odšteti več kot 1,5 evra.

Dizelsko gorivo se bo opolnoči podražilo za 1,6 odstotka oziroma 2,3 centa. Najvišja dovoljena cena bo na črpalkah zunaj avtocest znašala 1,504 evra. Za polnjenje 50-litrskega rezervoarja bo treba odšteti dodatnih 1,15 evra. To je peta zaporedna podražitev dizelskega goriva, ki je bilo nazadnje tako drago v drugi polovici letošnjega marca.

95-oktanski bencin se bo podražil četrtič zapored, tokrat za 1,2 odstotka. Najvišja dovoljena cena na črpalkah zunaj avtocest bo prihodnja dva tedna znašala 1,456 evra, kar je 0,8 centa več kot danes. Polnjenje 50-litrskega rezervoarja se bo podražilo za 0,6 evra.

Kurilno olje se bo podražilo za dva odstotka, tako da bo prihodnja dva tedna cena znašala 1,081 evra za liter.

V skladu z vladno uredbo se najvišje dovoljene cene pogonskih goriv in kurilnega olja določajo vsaka dva tedna. Osnova za izračun je povprečje najvišjih dnevnih cen goriv na mediteranskih borzah. Tej osnovi se nato prišteje kalkulacijska marža trgovcev in davščine. Vlada tokrat ni spreminjala trošarin. Omejitve cen veljajo le na črpalkah zunaj avtocest, medtem ko lahko trgovci ob avtocestnih črpalkah cene določajo brez omejitev.

Preberite še:

Komentarji: