Dogovor med upravo NLB in nadzorniki o plačah kmalu?

Skupščina NLB najkasneje do konca avgusta
Fotografija: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen/Delo

Na spletu je potekala tiskovna konferenca NLB, komentirali so rezultate in odgovorili na nekaj vprašanj. Povzemamo najpomembnejše odgovore.


Plače uprave


Javnost je pred časom razburkala vest, da potekajo pogajanja o plačah Brodnjaka in ostalih članov uprave. Dokler je bila banka v državni lasti je za plačevanje uprave veljal tako imenovani Lahovnikov zakon. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB pričakuje, da bodo pogajanja končana kmalu.
 

Skupščina


Na vprašanje o skupščini in višini dividende ni bilo določnega odgovora. Banka bo skupščino izvedla  v zakonskih rokih, torej najkasneje avgusta. Od SDH še niso dobili nobenega namiga za sklic. Predvideno je izplačilo dividende. NLB je pred privatizacijo obljubljala dividende.
 

Dividenda


Znesek dividende je odvisen tudi od izdaje Tier 2 instrumentov. Potek izdaje je trenutno v fazi dogovarjanja z investitorji. Transakcija bo kmalu končana, okoli 2 odstotka tvegane aktive bo zamenjane s tem instrumentov. 
 

Zaveze


Država je ob nacionalizaciji NLB dala zavezo, da bo tri četrtine banke prodala. Če je ne bi prodala, bi neodvisni pooblaščenec prodal hčerinske banke na Balkanu, odpovedati se bi bilo treba tudi NLB Viti.  NLB Vita je močno integrirana v poslovanje skupine. Zavedajo se, da je ena od obvez prodaja družbe. Potekajo pogajanja med vlado in evropsko komisijo, za odlogov izvršitve te obveze. NLB čaka na izzid teh pogajanj. Če bo treba bodo to naložbo dezinvestirali.
 
 

Komentarji: