Gorenjska banka: pogodba za nakup Sberbank je neizvedljiva

V aktualnih razmerah finančnih sankcij proti Rusiji je nadaljevanje tega pogodbenega procesa med Gorenjsko banko in banko Sberbank neizvedljivo.
Fotografija: Gorenjska banka je lani novembra podpisala kupoprodajno pogodbo za nakup banke Sberbank v Sloveniji. FOTO. Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Gorenjska banka je lani novembra podpisala kupoprodajno pogodbo za nakup banke Sberbank v Sloveniji. FOTO. Tomi Lombar/Delo

V Gorenjski banki pravijo, da je pogodba za nakup Sberbank, ki so jo podpisali novembra, nezvedljiva. Neuradno pa od nakupa Sberbank niso odstopili. Predsednik vlade Janez Janša je nakazal, da bi vloge in kredite Sberbank lahko prevzela druga banka.

Evropska podružnica ruske banke Sberbank »bo propadla ali verjetno propadla«, prav tako njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi poslabšanja likvidnosti namreč v prihodnje verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov, je včeraj sporočila Evropska centralna banka. Dvigi vlog so privedli do poslabšanja likvidnosti banke.

V Banki Slovenije so včeraj zagotovili, da bodo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente. Kot možnosti se po neuradnih informacijah omenjajo prenos sredstev banke v celoti ali delno. Po naših neuradnih informacijah bi lahko komitente prevzele tudi NLB, spletne Finance so ob največji banki omenjale tudi Gorenjsko banko in UniCredit.

Da bi se sredstva lahko prenesla na drugo banko, je včeraj nakazal Janša s svojo objavo na twitterju: »Kljub likvidaciji centrale Sberbank v Avstriji so hranilne vloge državljanov v njeni majhni podružnici v Sloveniji varne. Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas.«

Gorenjska banka je lani novembra podpisala kupoprodajno pogodbo za nakup banke Sberbank v Sloveniji, a zdaj od nakupa odstopa. »V aktualnih razmerah finančnih sankcij proti Rusiji je nadaljevanje tega pogodbenega procesa med Gorenjsko banko in Sberbank banko Slovenija neizvedljivo. V dosedanjem postopku Gorenjska banka ni prevzela nobenih pogodbenih obveznosti,« so sporočili iz Gorenjske banke. V tej so sicer letos pričakovali dovoljenje regulatorjev za zaključek transakcije.

»Banka Slovenije opredeljuje ustrezen način reševanja slovenske izpostave Sberbank, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za komitente banke Sberbank. Gorenjska banka nadalje posluje kot neodvisna, samostojna bančna institucija, ki zagotavlja varnost in zanesljivost bančnih storitev v domačem in mednarodnem prostoru,« so še dodali.

Gorenjska banka je del srbske skupine AIK, ki je bila v postopku nakupa več bank Sberbank v regiji. Poročali smo, da je posel zaradi sankcij negotov.

Komentarji: