Gozdarstvo Grča pred koncem prvega dela naložb

Avstrijci les kupujejo od Slovencev, Blaž Miklavčič tudi od Hrvatov.
Fotografija: Blažž Miklavčič bo na skupščini podprl dokapitalizacijo družbe. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Blažž Miklavčič bo na skupščini podprl dokapitalizacijo družbe. Foto Roman Šipić

Ljubljana – GH Holding bo kot največji delničar v ponedeljek na skupščini Gozdarstva Grča predvidoma potrdil 2,3-milijonsko dokapitalizacijo lesarske družbe. Dokapitalizacija je potrebna za izboljšanje kapitalske strukture, da bo Gozdarstvo Grča financiralo naložbe. Prihodnji mesec bodo končali naložbo v Ribnici, je povedal lastnik GH Holdinga Blaž Miklavčič.

Na skupščini bodo glasovali o predlogu, da se osnovni kapital družbe poveča zaradi zmanjšanja kratkoročnih finančnih obveznosti, in sicer največ za 2,3 milijona evrov na 5,9 milijona evrov. Povečanje osnovnega kapitala se izvede z denarnim vplačilom 2,3 milijona evrov. Gozdarstvo Grča je v 98-odstotni lasti gradbene inženirske družbe GH Holding. Ta je lani odkupila terjatve, tako da je postala praktično edina upnica, in nato še lastniško prevzela kočevsko družbo.

»Del dokapitalizacije smo izpeljali že lani, da smo izboljšali kapitalsko strukturo, ker bo Gozdarstvo Grča najelo dolgoročni investicijski kredit. Približno četrtino smo investirali z lastnim denarjem, odslej pa bomo z bančnim kreditom,« je povedal Blaž Miklavčič, sicer tudi predsednik nadzornega sveta Gozdarstva Grča.
 

Skupaj za osem milijonov evrov naložb


Po njegovih besedah bodo prihodnji mesec v Ribnici končali 2,5-milijonsko investicijo v žago za iglavce z zmogljivostjo 100.000 kubičnih metrov na leto. Tam so postavili še tri sušilnice, še šest pa jih bodo na Škofljici na dvorišču proizvajalca konstrukcij in objektov iz lesa Hoja.

Druga lokacija Gozdarstva Grča je v Kočevju, kjer bodo skupaj investirali 5,5 milijona evrov. Prva faza naložbe v Kočevju bo končana oktobra, in sicer v žago za rezanje listavcev. Žaga v Kočevju bo imela zmogljivost 125.000 kubičnih metrov. V drugi fazi, ki bo končana do konca prihodnjega leta, pa bodo postavili sušilnice, tehnologijo za lupljenje in avtomatsko skladišče.
Skupaj bo torej letna zmogljivost razreza Grče več kot 200.000 kubičnih metrov lesa, kar je največ med slovenskimi žagami. Za primerjavo; škotski BSW Timber namerava na Gomilskem postaviti žago, ki bo razrezala 300.000 kubičnih metrov iglavcev na leto.

Gozdarstvo Grča les kupuje po dolgoročnih pogodbah pri Slovenskem državnem holdingu, na dražbah, pri velikih zasebnih lastnikih gozdov, sodelovanje bodo ponudili tudi Cerkvi, je naštel Miklavčič. Del surovine dobijo tudi v hrvaškem Gorskem Kotarju. Od tam prihaja tudi nekaj zaposlenih v Gozdarstvu Grča. Ta bo letos in prihodnje leto zaposlil okoli 15 ljudi, je še napovedal naš sogovornik.
 

Postali bi največji ponudnik lesenih polizdelkov


Ambicija Grče je postati največji ponudnik polizdelkov iz slovenskega lesa, denimo profilov za stavbno in drugo pohištvo, debelega furnirja za parkete, obloge in tako naprej.

Gozdarstvo Grča pa ni edina investicija v lesno industrijo v Kočevju. Družba Koles bo namreč postavila proizvodnjo lesenih lepljenih nosilcev za konstrukcije različnih stavb. Za investicijo bo ministrstvo za gospodarstvo prispevalo 650.000 evrov. V prvi fazi bodo po besedah direktorja Kolesa Slavka Hrženjaka zaposlili 25 ljudi, vrednost prve faze pa je 6,5 milijona evrov.

Komentarji: