Gradnja drugega tira se bo začela prihodnji mesec

Podpis sporazuma za črpanje 109 milijonov evrov evropskih sredstev. Skupaj za drugi tir 233 milijonov denarja iz EU.
Fotografija: Sporazum sta podpisala diretkor 2TDK Žarko Sajič (na desni) in direktor Inee Dirk Beckers. Foto: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Sporazum sta podpisala diretkor 2TDK Žarko Sajič (na desni) in direktor Inee Dirk Beckers. Foto: Tomi Lombar

Ljubljana – S pripravljalnimi deli za drugi tir med Koprom in Divačo bomo začeli junija, po podpisu investicijskega programa, je dejal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Projektna družba 2TDK in Izvajalska agencija za inovacije in omrežja Evropske komisije (INEA) sta podpisali sporazum o dodelitvi 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev iz finančnega programa Instrument za povezovanje Evrope za projekt drugi tir.

Z uveljavitvijo zakona o drugem tiru se bo črpanje 109 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev za gradnjo sedmih tunelov lahko pričelo. Za pripravljalna dela smo že pridobili 44,3 milijone evrov evropskih sredstev, dodatnih 80 milijonov evrov pa smo zagotovili iz kohezijskega sklada za izgradnjo osmega tunela in dveh viaduktov. Skupaj je to 233 milijonov od načrtovanih 250 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, je ob podpisu sporazuma dejal predsednik vlade Miro Cerar.


Oktobra podpis kredtine pogodbe z EIB


Slovenija je na Evropsko investicijsko banko oddala tudi celotno dokumentacijo za najem kredita. Po besedah državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna bi kreditno pogodbo lahko podpisali konec oktobra. Država bi projekt sofinancirala s 311 milijoni evrov kredita, predvsem pri EIB in SID banki.

Slovenski kapitalski vložek bo predvidoma znašal 200 milijonov evrov, enako tudi vložek Madžarske. Zaradi volitev pri vzhodni sosedi in v Sloveniji so pogajanja z Madžarsko bila začasno zaustavljena, je rekel Gašperšič: »Proces bomo morda lahko nadaljevali že v tem mandatu, seveda pa se bo zaključil z glasovanjem v državnem zboru, ki bo v novi sestavi.«

Evropska komisija po besedah evropske komisarke Violete Bulc na področju prometne infrastrukture največ denarja nameni za železniško infrastrukturo. Za to so štirje razlogi, in sicer za čistejšo okolje, za večjo varnost in manjše zamaške na cestah, EU pa bo definirala pomembne obrambne destinacije, kjer bo tudi drugi tir odigral svojo vlogo, je dodala.
 
 

Komentarji: